Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koupě pozemku

Od: atheros odpovědí: 11 změna:

Zdravím Vás,

rád bych požádal o radu popřípadě zkušenosti s nákupem pozemku.

Něco o nás :

mladá rodinka s jednim dítětem ( přítelkyně na MD ) já jedná práce na dobu neurčitou, druhá práce vlastní podnikání na ŽL ( moravskoslezský kraj - silně podprůměrná mzda, proto druhá práce)

Rád bych se touto formou zeptal, za kolik se Vám podařilo koupit pozemek, popřípadě co jste pro to udělali. Všude na internetu nacházím pozemky od 300kč za m2 nahoru. Vychází mě jen pozemek na minimálně 500 000,-kč ( 1500m2 ). Zajímalo by mě kde na to lidi berou? To jsou všichni schopni tolik našetřit? Mám dvě práce, jedu na plný plyn a stejně si myslím, že to je pro mě scifi. Pro rypalisty ... chápu že za 300m2 nekoupíte pozemek kolem Prahy či větších měst, ale stejně nechápu jak na něj někdo může našetřit.

Uvažoval jsem o koupi pozemku na hypotéku s barákem. To mi bylo zamítnuto, že nejprve musím mít pozemek ( ideální i základovou desku ) a následně bych dostal hypotéku, popřípadě musel bych něčím ručit což je u mne nereálné.

Jak to lidi děláte?

Obeslal jsem obce zda-li někdo neprodává obecní majetek, ale všichni napsali že ne. Jedinou možnosti vidím vyjet si územní plán jednotlivých obcí, chodit ptát se a trefit na člověka, který by prodal například ornou půdu za dobrý peníz a následně bych z toho udělal stavební parcelu.

Zajímalo by mne tedy jak jste řešili nákup pozemku vy? Podařilo se někomu uskutečnit můj plán? Popřípadě narazil někdo na něco co by se mi hodilo? Snad to nebude znít jako reklama, ale velice rád koukám na webovky www.stavbadomusvepomoci.cz/ a povětšinou všichni začínají stejně.. někdo z rodiny prodal levný pozemek daroval, zdědili jsme...

Děkuji za jakoukoliv odezvu

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Loni v létě jsem sehnal pozemek 600m2 za 550000,- 20km od Prahy... a je to hlavně o náhodě.

Pozemky přes 1000m2 nemají význam, co tam chcete dělat? Je stím spousta práce na běžné údržbě.

Pokud chcete levný pozemek, tak musíte hledat někde v zapadlé vesnici daleko od všeho.

doplněno 11.09.14 16:33:

Jinak já jsem financování řešil s pomocí fin.poradce a nejlepší (ne nejlevnější) varianta nám vyšla vzít si úvěr 900tis z nově založeného stavebního spoření. Zněj sme koupili pozemek, zaplatili projekt a stavební povolení, zaplatili pár zálohových faktur na stavbu. Jako zástavu jsme dali pouze pozemek. Peníze v hotovosti (mimo půjčku) nás to stálo cca 50tis.

Po získání stavebního povolení jsme udělali nový odhad pozemku + budoucí stavby a teď příští týden z banky snad už konečně dostaneme dalších 900tis. Původní úvěr se doplatí z nového a celková částka bude 1,8mil.

Celá tato procedůra nám zatím trvá 14měsíců.

No a až to bude hotové, budu žádat o dotaci Zelená úsporám. Dle jejich vyjádření by se náš dům měl vejít do kategorie "pasivní domy" a snad dostaneme 550 000,- dotaci.

atheros
hodnocení

To zní oprvavdu zajímavě, ale nejde mi do hlavy jedna věc... vzali jste si 900 000,- prvně a následně jste doplatili 900 000,- a zbylo Vám 900 000 na dostavění ( dejme tomu ), to jste neplatili z první jakoby půčky žádné úroky? Předpokládal bych že budete muset doplatit i úroky tzv ne 900k ale třeba 1,1M

Samozřejmě že se z půjčených peněz platil měsíčně úrok, ale pouze za vyčerpané období a ne do konce původní smlouvy.

No a nová smlouva nahradila starou smlouvu.

Je tedy pravda že prvně se platilo 9000,- založení + 5000odhad pozemku. A teď se platilo 15000,- založení + 6000odhad pozemku a budoucí stavby.

athenaise*
hodnocení

1x

Vaši situaci Vám nezávidím, ale ani koupě orné půdy by vám moc nepomohlo. Za prvé je to poněkud dražší než louka. Za druhé z orné půdy neuděláte stavební pozemek jen tak a zadarmo. Vyjmutí orné půdy a směna za stavební bude pěkně mastná na katastru. Vůbec nejjednodušší by bylo koupit nějakou stavbu (ruinu). Budete mít pozemek i s inženýrskými sítěmi.

atheros
hodnocení

Koupit ruinu to by bylo ideál...jenže co jsem koukal tak za to chtějí šílené peníze...vvždy mě to vycházelo víc než kolik bych byl ochoten dát za pozemek. Sice bych měl sitě přivedeny a řešil bych papírově pouze rekonstrukci, ale na druhou stranu hodiny a hodiny rozebírání strého baráku.

Můžete mě někdo napsat kolik stojí převedení orné půdy na stavební parcelu? Nečekal jsem že to bude nějaký majland.

Děkuji za Vaše odezvy

K reakci pozemek u Prahy za 600m2 ( chápu že to není u Prahy moc ) ALE i tak? Půl milionu... kde jste na to vzal? kde máte cenu domu? Když si to spočítám tak nechápu kolik takoví lidé museji vydělávat aby to bez problému utáhli a měli finance na případné rekonstrukce v budoucnu. On totiž ten barák bude chtít i nějaké opravy...

moto*

To je i můj názor. Zrovna ve vedlejší vsi prodávají na návsi domek s pozemkem za 500000. A přitom to není žádná ruina. Ve vsi je vlaková stanice na hlavní trati a 35 km od krajského města. Pěkné okolí. Takže být mladý a mít potřebu mít něco vlastního, klidně do toho jdu. Podobných možností jsou hejna jen se trochu porozhlédnout.
My jsme si s pani před časem takto koupil schátralý statek a přestože jsem městský člověk, naše království bych už neměnil.

hodnocení

0x

Dobry den, pozemek jsme koupil z castecne nasporenych penez a z uveru bez zastavy - preklenovak na nekolika stavebnich sporenich. Pred 1/2 rokem jsem sloucil uvery pod jednu hypoteku. Neni to sice asi nejsnadnejsi cesta, ale jinou jsem nenasel. Prvni Hypo na vustavbu sla s rucenim prave pozemkem + zakladova deska.

atheros
hodnocení

Co se týká pozemku 1500m2. Příjde mi to tak akorád. Aby si měli děcka kde hrát, ( do budoucna by se mě líbil bazen... třeba někdy pos placení hypo :) ) aby byl na zahradě taky nějaký stromek a ne jenom kus trávy, posezení a plot. Nejsem zrovna zastánce satelitních městeček... dům vedle domu na pozemku 1000m2.

paw*
hodnocení

0x

Asi jak pisou ostatni.

ono kdyz koupit barak k rekonstrukci, tak jeho kompletni zbourani/rozebrani vas vyjde na 14 dni prace a nejake penize. Nektry material se da pouzit na stavdu (cihly, tramy, desky). da se taky koupit bark, ktery je obyvatelny, tam se nastahovat a postupne spravovat mistnost po mistnosti. Je to zdlouhavejsi cesta,a le tez schudna. jenom nesmite chtit hned bydlet v novem a mit vsechny mistnoti najednou podle posledniho casopisu o zivotnim stypu.

vztah
hodnocení

0x

U nás prodej třipokojového bytu, nervy s bydlením u rodičů počas stavby))stavba svépomocně, pak Liška.

Výsledek nízký nájem, báráček obyč., bez podesklepení, žádné extra zadlužení, náklady na topení v součastnosti vhledem k velikosti minimální, bydlení luxusní, teda pro nás))

Pozemek i barák, vše z toho financováno. Zkouška nervů na vztah obstála na výbornou))

Nemáme vše luxus, nemáme vše ex zařízeno, budujeme kousek po kousku, další finanční zatížení nechceme, takže si vážíme a těšíme se z každého nového kousku do domu společně.

Je to především o tom nechtít největší luxus, když nemám prachy, a nezadlužit se zato co zrovna nutně nepotřebuji.

Jestli můžete stavět svépomocně, jestli máte kontakt na dobré zedníky v důchodu, tak jak my, tak do toho jdete! Nejlepší zednícká pomoc je v lidech zednících , v důchodů. A to nejenom v penězích, ale taky v kvalitně odvedené práci, navíc my dodneška s nimi udržujeme vztah jak s nej rodinou a to jsme se scukli náhodně. Hledal jsem zedníka z okolí a dnes co velikonoce, co vánoce se scházíme. Jejich práci, tak jak jejich zkušeností si hluboce vážíme a nikdy jsem se nimi nepřel a práci nejenom zaplatil , ale i odměnil, takže proto. Opravdu -zlaté české ručičky!

doplněno 11.09.14 17:23:

a SFRB.

hodnocení

0x

Možností je víc. Často vytvoří stavební pozemky přímo menší obce aby měly víc obyvatel - takové pozemky bývají hodně výhodné, pokud se kupují přímo od obce.

Znám lidi, kteří ač ne zrovna v balíku bydlení vyřešili "alternativně", takže stručně:

Kupovat starý barák a ten rekonstruovat, to považuji za blbost. Jeden takový případ - plno investic - podřezání, nové izolace, okna, podlahy, sítě, defakto vše a výsledek? Barák stejně nemá moderní parametry, podříznuté zdi praskají, nedělá to celé dobrotu.

Koupit starý barák a zbourat - ok, ale musí se to pro úřady pojmout jako rekonstrukce. Jinak se nedá použít ze starého defakto nic - dneska už nikdo nezkolauduje novostavbu z obyč. cihel co jsem slyšel.

Stavba svépomocí s bydlením na místě po dobu stavby - příklad z okolí - koupě 700m2 pozemku, sítě. Postavení dřevostavby, defakto krychle 1,5 patra 4x4x4m s izolacemi - postavené za chvíli, nic moc komfort ale zvládli tam i zimu. Po celou dobu budovali hlavně svépomocí velký zděný dům.

Bydlení v zahradní kolonii, resp. na periferii nějakého města, vesnice. U nás nejvíce využívaná varianta. Tam kde stavební pozemek stojí přes 1000 Kč/metr se dá koupit takový pozemek za 100 Kč/metr. V dosahu velkého města, sítě kromě kanalizace. Voda někdy z vlastního vrtu, jímka nebo čistírna. Následně stavba buď zděného domku v režimu rekreačního objektu nebo dřevostavby. Nevýhoda - podle lokality omezení plochou rekr. domku, většinou horší příjezd, výhoda - menší nároky úřadů než při stavbě rodinného domku, klid, příroda. Omezení plochy na 25m2 se dá obejít rozdělením pozemku na 2 kusy a stavbou domku s plochou 50 m2 což už stačí v pohodě. Jak najít? Projít lokality, vytipovat "opuštěné" pozemky, najít majitele přec cuzk.cz a psát jim dopisy. Někteří známí takto bydlí i bez zadlužení - pozemek zhruba za 100 tisíc, stavba kolem půl milionu - nepočítá se vlastní práce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]