Nejste přihlášen/a.
Ahoj
snažil jsem se zjistit, zda je možné dát el. topnou tyč libovolně výkonnou do žebříku v koupelně. Jde mi především o rychlost nahřátí. Všude jsem se dočetl že max. výkon el. topné tyče udává výrobce žebříku. Chci se zeptat má někdo doma tuto tyč více výkonnou než uvádí výrobce žebříku ve kterém je? A dělá to nějaký problém? Všechny dnešní topné tyče s termostatem mají 2 x tepelné jištění. Tyč chci dát do žebříku, který je také vytápěný plyn.kotelem. (důvod: sušení ručníku v létě, přitápění v chladnějších dnech mimo topnou sezónu).
Díky za reakce
věřte nebo nevěřte, není zrovna snadné spočítat potřebný výkon tepelného stroje. Ať už se jedná o klimatizaci, ledničku, tepelné čerpadlo či tyč do žebříku, výpočet výkonu vždycky vychází z technických vzorečků. Není dobrý nápad je ignorovat, protože nedosáhnete žádného pozitivního efektu, ale tak leda zhoršení pracovního režimu a zkrácení životnosti.
Radím : použijte výkon udaný výrobcem.
Obecně se udává, že výkon topné tyče nesmí být vyšší než výkon žebříku. Topné tyče obvykle mají termostat na 85°, kdy přestávají topit. Nevím z jakého důvodu to je, každopádně já to mám udělané dle požadavků a problém s tím není, v topné sezóně natápím kotlem na tuhá paliva, v přechodném období si přitápím koupelnu a je paráda. Během hodiny teplo, na sušení oblečení též používám.
Dobrý večer
když píšete během hodinky teplo, mylíte tím, že žebřík se nahřeje během hodinky, nebo že žebřík vytopí koupelnu během hodiny? Pokud je to to druhé za jak dlouho se vám žebřík nahřeje na sušení ručníků a jak výkonnou topnou tyč máte?
Díky moc Honza
To záleží na venkovní teplotě, žebřík je za hodinu vařicí (těch 85°), za jak dlouho se vyhřeje koupelna závisí na venkovní teplotě, na velikosti koupelny, izolacích apod. Moje koupelna je úplně na okraji domu, patrně kdysi přistavovaná, zdi z plných cihel, staré dřevěné okno, takže izolace spíš nic než moc, rozměry koupelny cca 2,3x1,5x2m a v chladném podzimním počasí je v koupelně teplo tak do dvou hodin (aby tam bylo příjemné se koupat). Jinak jde žebřík jak jsem psal přepnout i na natápění kotlem, v koupelně je navíc klasický radiátor. Toto jsem nechal dělat právě proto, že je koupelna stranou a jinak v domě je třeba dostatečné teplo bez potřeby vytápět celý dům, ale v koupelně je na koupání už zima + možnost sušení, jak píšete Vy. Výkon topné tyče je 600W.
ok díky za zkušenosti, v každém případě je to prostě min. hodinka než začne žebřík sušit ručníky, nebo vytápět.
Jestli to chápu, je to tedy tak, že tepelná pojistka topné tyče funguje tak, že není třeba dokupovat termostat? Tedy pokud nepotřebuji nastavit konkrétní teplotu pod vypínacích 85°C.
To skutečně nevím, popisoval jsem, jak to mám doma já, ta tyč už to má v sobě - určitě bude více výrobců a jednotlivé parametry se můžou lišit. Nelze to nastavovat, prostě je to automaticky omezené na 85° a jediná možnost je vypnout/zapnout. Předpokládám ale že podobná pojistka bude u všech topných tyčí - těžko bude někdo riskovat, aby Vám ten žebřík začal vařit.
Vím, že jsou i s externím termostatem (jak teplota v místnosti, tak teplota kapaliny v topném tělese). U tyče se uvádí "tepelná ochrana", ale ta u jiných zařízení (vysavače, fény...) funguuje tak, že jakmile se aktivuje, je třeba odpojit přívod el. proudu, aby zařízení opět fungovalo. Já řeším, zda kupovat externí termostat, či nikoli (cena).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.