Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rekonstrukce podlahy

Od: serafin* odpovědí: 4 změna:

Zdravím rádcové,

v panelákovém bytě(+- 40 let) chci zrekonstruovat (mimo jiné i) podlahy v pokojích. Podlahy jsou parketové, ale parkety jsou ve špatném stavu, takže půjdou pryč. A hlavně podlaha je křivá, směrem do středu místnosti propadlá, takže tvoří takovou "mísu".

Složení podlahy je následující:

- vrchní vrstva parkety (jsou seskládány do vzoru stromečku, po obvodu místnosti jsou přilepeny asfaltem a každá asi třetí je přitlučena hřebíkem do podkladu)

- pod parketami by měla být vrstvička (asi) asfaltového papíru (nebo něčeho podobného)

- dále jsou tam desky, ke kterým jsou parkety přibity hřebíky (desky nevím z čeho přesně jsou vyrobeny, trochu to připomíná slisované třísky zalité v něčem)

- pod deskami by mělo být něco sypkého (škvára, písek?) a pak už jen panel

Můj cíl je mít hezkou rovnou podlahu, připravenou na položení plovoučky, koberce, lina... Navíc chci v podlaze podél stěn táhnout novou elektroinstalaci.

Jak byste rekonstrukci řešili Vy? Za nápady a rady předem děkuji.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Měli jsme něco podobného. Odborník to strhl až na panel, zalil směsí, vyrovnal a nechal proschnout. Pak už si s tím můžete dělat co chcete. Izolaci a lino, izolaci a plovoučku atd...

jabraka*
hodnocení

0x

Podlaha byla původně konstruována jako sendvič,která mšla i vhodnou zvukovou izolaci.(Kročejovou).Pokud odstraníč všechny vrstvy až na panel,musíš pod plovoučku nahradit hlavně kročejovou izolaci.Pak bych použil místo betonu,vrstvu hobra desek a na ně suchou podlahu RIGIDUR.

rigips.cz/...

JABRAKA

serafin*
hodnocení

Děkuji za odpovědi.

Podlaha Rigidur mě zaujala, jsem ale docela omezený financemi, takže Rigidur nejspíš ne.

S použitím izolace určitě počítám, líbí se mi HOBRA deska. Koukal jsem, že se dělají i v různých tloušťkách, takže by mělo být snadné udělat podlahu správně vysokou, abych mezi místnostmi neměl schod.

Takže, jak bych si to asi představoval:

- strhnou všechny vrstvy až na panel (je také otázka, kolik cm to dá oproti původní výšce podlahy)

- vylít betonem (do nějaké vhodné výšky, asi několik cm) a srovnat (dotéhle vrstvy bych asi ponořil i husí krk pro novou elektroinstalaci)

- vrstva hobra desek (tou by se případně doladila i celkový výška podlahy)

- na hobra desky už rovnou třeba koberec nebo lino nebo tam musí být ještě nějká vrstva?

Je to takto možné nebo si to představuji moc jednoduše?

serafin*
hodnocení

Pátral jsem po inernetu a našel jsem případ člověka ze stejného města se stejnou podlahou.

Složení je následující:

Parkety, thérová lepenka, 4cm dřevocementové desky, 3-4cm zásyp škváry a panel. Od úrovně parket na panel je 9-10 cm místa. Přesné složení své podlahy zjistím až po sondáži, ale nemyslím si, že se to bude lišit.

A tady je jeho řešení:

Po odkrytí směsi písku a zeminy ve staré podlaze (ani to nebyla škvára) se ukázala přesná práce tehdejších úderníků. Panely ubíhaly z kopce směrem k oknu (na délce 5m o 4cm), navíc příčně byly u spár rozdíly v položení panelu až 3 cm, jeden panel ležel rovně, druhý šikmo, hrůza. Liapor všechno krásně vyřešil. Jako vodítka pro stahování podsypu jsem také zvolil sádrokartonářské CD profily. V prostředku místnosti se mi překrývaly (cca 0,5m ležely vedle sebe). Dal jsem je do vodováhy pomocí špalíčků a destiček a po zasypání cca 1,5m Liaporem a stažení jsem položil na prostředek jednotlivé OSB desky volně jako roznášecí, aby se dalo po podsypu chodit. Po zasypání první půlky vodítek a stažení jsem vyndal tuto půlku vodítek a drážky po nich dosypal Liaporem (výšku zásypu jsem opatrně srovnal hladítkem s okolím – jde to krásně). Totéž jsem provedl i u druhé půlky vodítek, posledních půl metru jsem stahoval obráceně - směrem od sebe ke stěně klečíc na OSB desce na již hotovém podsypu. K většímu zatlačení desky do Liaporu nedošlo, váha se krásně rozložila – vše jsem předem kontroloval. Použil jsem Liapor frakce 4/8 (výška zásypu byla 4 až 8cm) a OSB desky 2x 15 mm.

Zdroj, kde jsem to našel (pro více informací): dumachalupa.cz/...

Rozhodl jsem se, že o udělám stejně. Liapor + OSB desky.

Mám jen dotaz k OSB deskám. Jsou nutné dvě vrstvy? Nestačila by jediná, třeba i silnější (22 mm)? Nebo když už dvě, tak 2x12mm? Pokud jsou nutné dvě vrstvy, tak bych je k sobě přilepil lepidlem. Je nutné mezi ně něco dávat (např. miralon)?

Děkuji za odpovědi a názory.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]