Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plastová okna - jaký profil+způsob montáže

Od: mmm* odpovědí: 7 změna:
Zdravím,potřeboval bych poradit s výběrem profilu u plast. oken a zda je opravdu třeba se vyhnout oknům z profilů vyráběných z druhoplastu tzv. KOEXTRUZE?Dle tohoto článku nikoli panelplus.cz/... delším vybírání s ohledem na pokud možno nejlepší poměr cena/kvalita jsem dospěl k těmto dvoum profilům.Nemohu se rozhodnout zda jít do novějšíhoho, technicky vyspělejšího a levnějšího profilu, který je ale zřejmě vyroben z druhoplastu (Ri okna-Optim line 3D s trojím těsněním), nebo jít do staršího,dražšího ale osvědčeného prvoplastu z německého profilu (Salamander STREAMLINE 5 s dvojím těsněním),přečemž oba profily se dělají na stejné lince v jedné továrně...Je potřeba v každém případě při montáži použít Apu lištu a to i v případě panelového bytu?Má smysl u nezatepleného panelového bytu řešit zateplení špalet polystyrenem kolem rámu oken?Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

mmm,

plast okno by mělo mít trojsklo, a trojí těsnění. Pokud zvolíte jen dvojsklo a jen dvě těsnění, je to nejhorší okna na našem trhu. Je jedno, kolik % přísad a recyklátu se dá do plastu, když budete mít mizerné zasklení.

Je třeba určitě řešit zateplení špalety u okna. Páč mrát pak projde nej přes 7cm zdiva a proto vznikají okolo okna plísně a tepelné mosty.

Nepamatuji, že by byl velký problém s profily, ale se zasklením a zapravením velice často.

Přeji krásný víkend.

doplněno 05.09.14 11:18:

Zamopmněl jsme na montáž. Já bych je montoval s výhledem na dodatečné zateplení fasády.

Troška informací o nových předpisech nejdete zde

a další články

doplněno 05.09.14 14:02:

Marku, rád vysvětlím dopodrobna co je třeba okolo oken, vy si pak sám vyberete ze spousty názorů a nápadů co zvolit.

Na každé pro je i proti. Pokud si chcete pokecat o oknech a jeho výběru, nejděte si mne po neděli na skype on line, nejlépe odpoledne, nebo na telefonu kdykoliv.

špalety třeba takto..

doplněno 05.09.14 14:03:

co se týká ceny trojskel, tak věřte, že dobrým vyjednáváním dostanete levněji trojskla jak dvojskla...

mmm*
hodnocení

děkuji za odpověď,

mohu se zeptat, jak přesně mám rozumět větě "Je třeba určitě řešit zateplení špalety u okna", mohl by jste mi to jako laikovi přesněji vysvětlit, popřípadě doložit nějakou fotodokumentací pro názornost?

Špaleta = zrcátko, respektive ohraničení/plochy otvoru pro kono?

Pak se tedy jedná o zateplení (po vložení rámu okna) buď venkovního, nebo vnitřního špaletu(rovné plochy kolem rámu) a pak je tady ještě prostor styku rámu okna přímo se zdí...

Je možné, že jsem to nevysvětlil správně, nebo že to z mého pohledu chápu špatně...

¨Co se týče toho trojskla a troj těsnění, určitě to bude lepší, ale v případě nezatepleného objektu si myslím, že je to zbytečně dražší verze, vhodná spíše pro novostavby, či renovace s kompletním zateplením.Co jsem se informoval u lidí, co na sídlišti plast okna již mají, tak nikdo z mnou dotázaných nemá 3-sklo.

Děkuji Marek

mmm*
hodnocení

Na zednické zapravení (byt se škvárobetonovými panely) chci použít zadělání s tzv. Apu lištou, věděl by někdo, zda je vápenosádrová omítka Hasit 150 k tomuto zadělání vhodná? Ad okna Optim+Trend: byl jsem si prohédnout profily Optim a nelíbil se mi systém těsnění které používají(seřízlé v rozích a nejsem si jist, zda se jedná vůbec o vkládané těsnění).Navíc profily Optim jsou z druhoplastu, pouze profil Tredn Standart 2D je prvoplast!

Hasit 150 je vhodný.

doplněno 21.09.14 20:25:

mmm, Venkovní fasáda zateplená není a asi k atypické stavbě bytovky nikdy nebude.

Ale venkovní špalety by šli přeci zateplit, při šikovné práci to nikdo nepozná.

Soused to má takto obložené zevnitř polystyrenem až k rámu okna a Apu liště s tím, že to má eliminovat rosení ve vnitř, ale když jsem se bavil s pánem, co mi okna bude nejspíš dělat, říkal, že by to mohlo být naopak kontrproduktivní, tak nevím

Ano, je to vhodné.

Co si myslíte o profilech

Myslím si, že profily mají být hodně silné. 84-104mm a samozřejmě trojité těsnění s trojskly.

mmm*
hodnocení

a doporučil by jste mi zrcátka(interierové části zdí kolem rámu-laicky vysvětleno) obložit polystyrenem?Venkovní fasáda zateplená není a asi k atypické stavbě bytovky nikdy nebude...

Soused to má takto obložené zevnitř polystyrenem až k rámu okna a Apu liště s tím, že to má eliminovat rosení ve vnitř, ale když jsem se bavil s pánem, co mi okna bude nejspíš dělat, říkal, že by to mohlo být naopak kontrproduktivní, tak nevím...

Taky jde o to, že pokud by se polystyren nedával a Apu lištqa ano, muselo by se to od apu lišty ke konci rohu zdi doštukovat do-stracena a bylo by to mírně kónické, pokud by to člověk tedy nechtěl sekat.

Co si myslíte o profilech Salamander Streamline5 Elegant a Luxus (s trojím těsněním)? Je zasklívací drážka "pouze" 15mm dostačující?

Děkuji Marek

jaros1

15mm zasklívací drážky mi přijde málo, není norma 20mm? Mám profil Salamander od Vekry se zasklívací drážkou 30mm, což je lepší, kvůli tomu, že rámeček skla tvoří tepelný most, tím že se posune hlouběji do rámu, zamezí rosení skla kolem rámu. No já bych se toho obával, čelt jsem dost děsivích komentářů na téma rosení oken.

mmm*
hodnocení

jaros1: můžete mi napsat co přesně za profil od Salamandru se zasklívací drážkou 30mm máte?díky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]