Nejste přihlášen/a.
Dobry den, zadam vas o pomoc, mam problem s jednou bodovkou, elektrikar tvrdi, ze je vsechno v poradku a klidne mi na to posle i revizaka, kteryho se na vsechny moje otazky muzu zeptat a stejne to prej revizak elektrikarovi odsouhlasi. Na fotkach muzete videt bodovku v objimce visici na dratech. Bodovka je nainstalovana v koupelne, nachazi se pod 30 cm od sprchoveho kouta, sprchovy kout neni plne uzavreny, u stropu je otevreny (to jde trochu na jedne fotce videt) bezi do ni klasickych 230V. Pokud jsem si vsechno spravne zjistoval, tak je ta bodovka v zone 2, kde musi byt svitidlo o nejnizsi ochrane IP44, pokud nehrozi neumyslne postrikani vodou pod tlakem. Je to tak spravne? Podle me to tahle bodovka rozhodne nesplnuje. Druha vec, elektrikar se se mnou hadal, ze je uplne normalni, kdyz vyndam tu zarovku, ze mi spolecne s ni vypadne i objimka s dratama. At se na me nikdo nezlobi, ale na to snad nepotrebuju bejt elektrikar, abych poznal, ze je to totalni blbost ne? Nebo vazne neni? On je elektrikar, ma padesatku, ja jako obycejny clovek ji nemam, jak muze ten elektrikar vedet, ze nejsem nejaky debil, ktery bude ty draty pod proudem olizovat (ano, ted prehanim)? Stacilo by ze zvyku rozsvitit, jit zarovku vymenit, nic bych si neuvedomil, protoze zarovka by nesvitila, dotkl se ty objimky s dratama a nakopalo by me to do riti, protoze ten blb dodnes nezapojil proudovej chranic (coz je poruseni vyhlasky, to vim jiste). Nebo je to podle vas skutecne normalni a normalne by to proslo revizi? Moc se omlouvam, ze tu s tim otravuju, ale po tech zkusenostech s timhle "elektrikarem", ktery napojil blbe 2 jistice, do kterych se vypalila dira a pak bouchnuly, protoze byly u sebe draty odlisny faze a jeho vcerejsim konstatovanim, ze se proste spletl, nejspise stejne jako u elektricke trouby, kterou napojil na cokoladu a omotal izolackou, tak mu proste neverim ani slovo. Dekuji za pripadne odpovedi.
Záleží na výšce stropu, pokud je strop vyšší než 225cm, jde o bezpečnostní zónu 3 a v té jsou spotřebiče na 230V povoleny (viz obrázek).
Samozřejmě by měla být světla (stejně jako veškará další elektroinstalace v koupelně) zapojena přes proudový chránič.
Objímka GU10 se standardně dodává se dvěma přívodními drátky v teflonové izolaci. Tyto drátky jsou do objímky zalisovány, takže při běžném dotyku nehrozí zásah proudem, pokud tedy záměrně neporušíte izolaci ostrým předmětem nebo se nebudete v objímce vtrat šroubovákerm. Výměna se provádí odcvaknutím pérka, vyndáním žárovky na objímce, vytočení žárovky z bajonetové objímky a pak zpětná montáž nové žárovky.
Navzdory Vašemu přesvědčení a předchozím negativním reakcím v instalaci tohoto bodového světla já opravdu nevidím chybu !
doplněno 04.09.14 14:26:Máte pravdu, v zóně 2 nemají tato světla co dělat !
Vyska od podlahy ke stropu je presne 225cm, pred chvilkou jsem to meril. Proudovy chranic je uz nastesti po asi roce fungovani (ctete: realneho riskovani se zivotem) zapojen. Elektrikar se nabidnul, ze mi tam klidne namontuje na vsechny svitidla trafo. Asi ho pak prekecam, at to vazne udela, hodla jeste neco dodelat, tak kdyz se nabidnul, tak at to udela. Pry je mozne, ze mu to treba poruci revizak, proste by mu rekl, hele, tamto svetlo tam bejt nemuze, tak tam prej nema problem dat trafo na 24V. Divil jsem se, ze ne 12, ale budiz. Ja zase videl podobnej obrazek, ale trochu jinaci, a k nemu bylo vysvetleni, ze 0,6 metru od vany a nad ni je zona 2. Mozna jsem to blbe pochopil. Ale co vim jiste, v zone 2 musi svitidlo splnovat minimalne normu IP44. Ptal jsem se ho, jestli ty svetla nejakou tu normu maji. A tvrdi, ze maji, jenze IP34. A pokud je to tedy v zone 2, tak to tam teda nema co delat. Nebo se pletu?
Nejsem elektrikar, ale sammam v koupelne bodovky IP44 na 12V. Ikdyby to na krasne nebylo proti norme, tak je to proti zdravemu rozumu
doplněno 04.09.14 08:52:Jinak neveste hlavu, naprava je snadna. V podhledu uz mate vsechno pripravene. Staci jen na 230 pripojit trafo a vymenit bodovku za spravnou s ochranym sklem.
Jinak jako poznamka pod carou. Tata v praci menil vsechny bodovky za ty se sklem, protoze se jim stalo, ze se zarovna roztrkla a zhave strepy napadaly na nejake pracovnice.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.