Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
uvažuju o stavbě pasivního domu, jedním z hlavních důvodů je úspora nákladů na energie. Na internetu se dají najít domy, u kterých jsou uvedeny roční náklady na vytápění a ohřev vody cca 6-8tis Kč.Je to reálný?
Máte někdo skutečné zkušenosti? Kolik ročně platíte?
Díky. Jindra
Ano je to reálné, ba dokonce to může být i nižší. Záleží jak a čím máte řešen ohřev topné a užitkové vody
doplněno 03.09.14 21:01:Skoro všechno lze postavit svépomocí, záleží jen jaké máte k dispozici možnosti a schopnosti...
A je reálné si postavit takovýto dům svépomocí, aby to bylo technologicky správně? Zatím uvažujeme spíše o typovém domu z katalogu, ale finance hrají velkou roli.
ano, uvedených 6-8 tisíc je reálných. Jen si uvědomte, že abyste dosáhl tak nízké spotřeby, musíte se do pasivního domu zavřít jako do konzervy. Žádné větrání, žádná na dva palce pootevřená ventilačka, žádné otevírání oken, žádný přívod čerstvého vzduchu, nic takového.
Je myslím jasné, jaký vzduch v takovém pasivním domě potom vlastně je a to zvláště nízko u země, kde žijí malé děti.
doplněno 04.09.14 10:34:V tom případě budete potřebovat odvětrávání s rekuperací a ta není zadarmo. Nechejte si dobře vysvětlit a dobře spočítat, kolik vaše úspory budou stát.
Realne to urcite je, nemam pasivni dum, jen zatepleny nizkoenergeticky. Deti nechavaji neustale otevrene dvere ven a za tuto zimu jsem platil 13 000 za vytapeni a ohrev vody. Mame rozvedeny vzduch od krbu samotizi do prvniho patra a diky teplemu jaru se stopili jen minimum dreva. V zime topim do podlahoveho topeni plynem. Takze dobre provedeny pasivni dum, ktery je vzduchotesny s rekuperaci se na takove hodnoty urcite dostane.
doplněno 04.09.14 10:31:Mame individualni projekt a staveni svepomoci s najimanim jednotlivych remesel
Tak to jsem rád, že to opravdu jde
A můžu se zeptat, zda máte typový dům z katalogu anebo vlastní projekt?Nám se líbí Victoria od Bahalu pasivnidomybahal.cz/...
Uvažuju, že se s nima sejdu, aby nám to všechno vysvětlili a spočítali finální cenu podle našich požadavků
Co sem se dival na ty obrazky dispozic, tak to si dobre promyslete. Pacivni dum se vyzbacuje velmi dobrym pomerem uzitna plocha/zastavena plocha. Ale Victoria ma teda extremne blbe poresenou koupelnu v prizemi. Kdyz pominu umisteni WC v koupelne (je to kazdeho nazor zda to ci ono), tak chodit na zachod nebo si umyt ruce pres zadveri, kde budu mit oklepane boty by se mi nechtelo. Varianta 165 5kk T je uz lepsi.
Je známo,že větší rodina(třeba pětičlenná)vyprodukuje při bydlení tolik tepla,že by vlastně ani nepotřebovali topit.Pokud se postaví dům,který bude dokonale izolovaný,vystačí při použití kvalitní rekuperační jednotky téměř bez topení.Ideální je použít k tomu na doplnění ztrát na příklad tepelné čerpadlo a nebude se platit za topení nic.
Já sám mám byt ve věžovém paneláku,investovali jsme do oken a izolace fasády a odstranění tepelných mostů.V zimě,pokud nejsou extrémní mrazy,mám v bytě kolem 25 st C aniž musím přitápět radiátory topení.Ty jsou nastaveny na minimum a jsou téměř skoro studené.
Myslím,že postavit pasivní dům by problém neměl být,ale levné to nebude.,
JABRAKA
paw, souhlasím s Vámi, páč dobře izolovaný dům, potřebuje přitápět jen několik dní v roce. To se vyplatí NT tarif na elektriku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.