Nejste přihlášen/a.
Ahoj
máme RD (2 byt. jednotky) a jedny hodiny na fasádě s hlavním jističem 3x25A v naší byt. jednotce provádím kompletní rekonsrukci včetně elektorinstalace. Jaký hlavní jistič v mé byt. jednotce bych měl zvolit? Také 3x25A nebo stačí 3x20A? Nebo silnější? V domácnostech máme bežné spotřebiče (pračka, lednička, myčka, indukční deska,sušička, TV a pod., kotel plynový) pokud nám hlavní jistič nebude stači pro obě byt. jednotky plánuji výměnu u čezu za silnější. Možná jenom upravím otázku ne jaký jistič bych měl zvolit, ale jaký se bězně pro bytovou jednotku používá?
Díky za rady a názory.
Staré rozvody v panelových a jiných bytech mívají hlavní jistič 1x15A a obyvatele to nějak zvlášť neomezuje. Při vhodném rozmístění zatěžovaných zásuvek na fáze by jste taky velké potíže mít nemuseli. Snad jen u současného vaření v obou bytech třeba na nedělní oběd by se to mohlo projevit. Já radím nechat co je, vyzkoušet a navyšení řešit až po případných potížích. Do bytového rozvaděče nedávej hlavní jistič, zbytečně si budeš prodlužovat selektivitu, ale na vstup osaď jen hlavní vypinač.
díky.. mám tedy osadit pouze hlavní vypínač i když u těch hodin pro obě domácnosti má nějaký ten pátek za sebou? a můžete mi nějaký hlavní vypínač doporučit?
Díky moc
Trocha k terminologii. V otázce je hlavní jistič a teď jste skočil na hlavní vypínač. To jsou dva různé pojmy a spotřebitelé to dávají do jednoho pytle. Hlavní vypínač se pro bytové jednotky nedává, ale hlavní jistič. Takže se budeme bavit o hlavním jističi.
Pokud u hodin funguje a enegretika nemá výhrady, tak ho ponechat. Vyzkoušejte provoz na stávající a pokud bude padat, tak potom uvažujte o větší hodnotě. Pokud budete trvat na výměně za nový stejný hodnoty, tak vám projde od EATONU řada 10kV. Je to z důvodu barevné páčky. Na to jsou energetici prevíti.
Třeba starý hlavní jistič odejde a potom můžete vyměnit za nový. Vzhledem k dosti velkým platbám za větší jistič nespěchejte. Na konco tohoto roku by měla být ukončena analýza metodiky vyúčtování a mělo by být jasné jak se bude účtovat elektřina v budoucnu. Je to horizont jednoho roku a pak se bude lépe radit co a jak.
pochopil jsem to tak, že stávající jistič u elektroměru (25B/3) zůstane a pouze pro rekonstruovanou jednotku momentálně použije vypínač; pokud by použil taky jistič 25B/3 (20B/3 ze zkušenosti pro současnou domácnost je málo), není dodržena selektivita a i tak je velmi pravděpodobné, že při poruše (zkratu) stejně vypadne starý jistič u elektroměru jako první; osobně bych to řešil samostatným přívodem od elektroměru, jističem 25B/3 pro rekonstruovaný byt a navýšením proudové hodnoty hlavního jističe - na 3x32A a taky přípravou na další samostatný elektroměr; vícekrát jsem už řešil rozdělení měření spotřeby na dva elektroměry z důvodu změny majitele, neschopnost dohody při placení za spotřebovanou energii, ...
Dobé ráno
ano pochopil jste správně. Každá jednotka má ještě svoje jističe a svoje podružné hodiny. Tedy já je ještě nemám namontované protože elektriku terpve děláme. Navýšení hl. jističe zatím neplánuji až co ukáže čas, zda to bude stačit. Jde mi jen o to když dělám nové rozvody (vše od hodin nové) zda mám použít k proudovému chrániči také hlavní jistič, když už jeden je (společný u hodin), nebo stačí jak se tady píše pouze hlavní vypínač.
Děkuji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.