Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kácení stromů na pozemku

Od: veral* odpovědí: 9 změna:

Chtěla bych poprosit o radu, máme na pozemku 2 stromy o větším obvodu než 80cm a potřebujeme je vykácet, jak jsem se dočetla, tak to lze, ale musí se dávat někam žádost a nevím jestli na životní prostředí nebo na stavební úřad obce?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

2kedar*
hodnocení

2x

Zajděte na Obecní úřad a tam se poptejte. Já jsem předloni kácel velmi starý a vzrostlý "Vlašák", kterému už se při silnějším větru lámaly větve a padaly mi na chalupu. Pak ještě vyšší smrk, pod kterým ani nerostla tráva, jak mi stínil.

Obojí bez problémů. Myslím, že to byl odbor ŽP. Ale jistý si už nejsem.

aaella*
hodnocení

2x

Máte-li stromy o obvodu kmene větším 80cm a chcete-li je pokácet bez povolení úřadů, musí se tyto stromy nacházet na zahradě, tedy na pozemku, který se nachází u rodinného domu (či bytového domu), je stavebně oplocený a veřejnosti nepřístupný. Některé servery v minulosti vypustily do světa mylnou informaci, že kácení může být jen u zahrad rodinných domů, kde máte trvalé bydliště, jedná se o právní nesmysl, zákon (míněn stavební) žádnou takovou podmínku nestanoví:

§ 3 vyhlášky č. 189/2013 Sb.:

Velikost a charakteristika dřevin, k jejichž kácení není třeba povolení

Povolení ke kácení dřevin, za předpokladu, že tyto nejsou součástí významného krajinného prvku [§ 3 odst. 1 písm. b) zákona] nebo stromořadí, se podle § 8 odst. 3 zákona nevyžaduje

a) pro dřeviny o obvodu kmene do 80 cm měřeného ve výšce 130 cm nad zemí,

b) pro zapojené porosty dřevin, pokud celková plocha kácených zapojených porostů dřevin nepřesahuje 40 m2,

c) pro dřeviny pěstované na pozemcích vedených v katastru nemovitostí ve způsobu využití jako plantáž dřevin,

d) pro dřeviny rostoucí v zahradách.

§ 1 výše cit. vyhlášky

Vymezení pojmů

Pro účely této vyhlášky se rozumí

c) zahradou pozemek u bytového domu nebo u rodinného domu v zastavěném území obce, který je stavebně oplocený a nepřístupný veřejnosti,

hodnocení

0x

Stavební úřad s tím nemá co do činění. zkusil bych odbor životního prostředí (u nás nakonec přijeli jak ze ŽP, tak z provozního odboru a ještě přivlekli ochranáře). Ale to byl veřejně přístupný pozemek ve vlastnictví právnické osoby.

Jinak od loňského léta platí nový předpis. Pokud se jedná o zahradu (oplocený pozemek) ve vlastnictví FO, není třeba žádat. Viz. třeba zde.

Díky změně zákona k loňskému prvnímu říjnu dneska člověk kvůli kácení svých stromů na svém pozemku nic hlásit nemusí. Je tam jen podmínka kácení mimo vegetační období. Údajně kvůli ptačím hnízdům.
Zaslechl jsem ale že zas ekoteroristi prosazují nějakou změnu. Tak rači svým stromům to vegetační období zkraťte a jednejte.
jelen*

my shodili vloni v breznu 2 smrky na zahrade. Obvoed urcite pres 80cm. Nikde jsme se nebyli ptat, jenom nas trapilo, ato to neshodime starostovi (sousedovi) na strechu.Kde enni zalobce, neni ani soudce.

hodnocení

0x

Do jara 2015 nepotřebujete žádné povolení.Potom ekoteroristi prosadí aby se zákon vrátil zpět

osel59
hodnocení

0x

Nikdy jsem kácení (a pod.) nehlásil ani se nikoho neptal a tak to bude i nadále.

buss
hodnocení

0x

Vy nepíšete, kde to je, pokud je to uprostřed obce, mohl by vás někdo práskout, jinak ... já na svém, bych se nikdy neptal. Jinak vizte vyhlášku jak to opravdu je.

veral*
hodnocení

Díky moc za odpovědi! Je to teda uprostřed obce a jeden soused trošku dělá problémy, takže se docela bojím, že kdybysme to udělali na černo, tak nás jde hned prásknout a bude z toho mít strašnou radost! Největší je ořech a nachází se zrovna na místě, kde chceme stavět dům, jinak ořech mít na zahradě by se mi líbilo :) Zjistím teda kde se nachází odbor životního prostředí, tak ještě jednou díky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]