Nejste přihlášen/a.
Dobry den, mam docela velky problem. Bydlime v panelovem dome. V jednom z pokoju (bohuzel detsky pokoj) je jedna zed i ted, stale mokra, zvenci dokonce lisejnik, zevnitr dame ruku jako do myci houby, vsude vlhko uz ted. Zavolala jsem odborniky, kteri mi rekli, ze jsou dve moznosti. Bud nechat zateplit dum, nebo alespon do te doby, nezli by to probehlo, zvenci ten panel nejak osetrit. Kazdopadne zatepleni domu u nas uz v loni nebylo schvaleno, duchodci rekli, ze je to moc penez a ze to nejak doklepou a ze je to zbytecne. Nyni mam otazku. Je mozne, pokud dam do vyboru ofic. zadost o vyreseni problemu (jsme bytove druzstvo), aby se zateplil jen jeden byt, jeden panel, jeden clanek? Podotykam, ze cast mokreho panelu zasahuje do vedlejsiho SVJ Mohu zadat o upravu jednoho bytu? Nade mnou je jeste jednou patro. Odbornici se nechteji vyjadrit, dali moznosti a babo starej se a rozhodni, ale kdyz nejsem stavar, vim prt
Dekuji.
Jeste me ted napadlo ten pristroj na vysouseni zdiva, ale to se zas nejspis nedoplatim elektriky, staci, ze musim topit naplno. Mate prosim napad?
doplněno 02.09.14 12:29:Jeste, nemohla bych uplatnit "skrytou vadu"? Pri koupi bytu jsem toto nevedela, ale zrejme se RK o nic takoveho nestarala a nestara, ale byt jsem koupila uz v 4/2010. Takovyhle problem, v takove mire, se vyskytl az ted
Moniko, jednoznačně se jedná o tepelný most a pomůže jen zateplení objektu. Je třaba abyste taky měřila teplotu a vlhkost v bytě. tam se taky může něco řešit. a teď k otázkám.
1 Je mozne, pokud dam do vyboru ofic. zadost o vyreseni problemu (jsme bytove druzstvo), aby se zateplil jen jeden byt, jeden panel, jeden clanek?****Ano můžete žádat.
2. Mohu zadat o upravu jednoho bytu***asi bych žádal o celou stěnu
3) Odbornici se nechteji vyjadrit,***odborníci se určitě vyjádří, pokud je o to požádáte-zapaltíte. Ale co dále?
4) vysoušení zdiva nepomůže.
5) na skytou vadu to musíte uhrát jedině se soudním znalcem.
doplněno 03.09.14 16:55:Moniko, odkud jste?
Dekuji, cely dum zateplit nechteji, stenu nevim, zkusim, tento tyden jsem si pozvala firmu na posouzeni a popr. cenove nabidky. Zadost dam. Skryta vada, napadlo me to vcera, ale ten byt jsme koupili uz v roce 2010, nejsem si jista,, jaka je doba uplatneni. Zkusim neco najit na netu.Dekuji.
Možná šílenec, ale kdyz neni jine zbyti...Nehledě na to, ze dle stavařů a firem to jde...Chyba bude údajně v tom, že z estetického hlediska bude problém. Kdyby údajně bylo okno do parku, je to jedno, ale je do ulice, takže by to narušilo "pokoukání" ..Takhle mi to bylo řečeno a věřte, že se teď tomuto problému věnuji velmi intenzivně. PS: je mi úplně jedno, jak to bude vypadat, hlavně , že se vlhkost odstraní a rosný bod se posune. Tím se do budoucna vyřeší nejen můj byt, ale celý dům. Pokud bude výbor svolný zateplit celý objekt, budu jen ráda, ale letos to určitě nebude a podle schůze to nebude nikdy. Takže zvažuji cokoliv, abych oddálila pohromu v dětském pokoji A další věc, jsme dům plný duchodců, takže i když by se zateplil celý dům, vznikne další problém , plíseň. Lidé nejsou zvyklí, šetří na topení, takže topí málo nebo vůbec a nevětrají. Snažila jsem se to vysvětlit už při montáži topných měřidel vloni, ale marně. Nebudou přece topit Pánubohu do oken...Takže? Ted mi poraďte: macek7411.
Paní Moniko, omlouvám se, že reaguji místo pana Macka.ale věta "zateplil celý dům, vznikne další problém , plíseň." zavání informací, že po zateplení dům plesnivý. Ale tak to není, páč plíseň je výsledek nějaké chyby, nikoliv správného zateplení. Právě že zateplení pomůže odstranit plísně.
Taky si dovedu představit, že určitá plocha na stěne paneláku bude zateplena, klidně do nějakého obrazce a barevně odlišena..
.
Bydlíme v cihlovém domě, střecha je zateplena. Na balkoně je asi metr stěny a ta sousedí s vedlejším pokojíčkem, tu jsem zateplil v době kdy zateplování bylo budoucností, radiátor byl zvětšen o několik článků a stěna byla zateplena, bohužel zevnitř. Ale stálo to za to, určitě to pomohlo. Pokud budete žádat výbor o opravu panelu a výbor byl málo aktivní obraťte se přímo na družstvo. Ten obrazec si fakt dokáži představit.
Včera jsem řešil podobný případ u vnučky,která bydlí se synem v nájemním bytě a má také studenou stěnu za postelí.Přesvědčil jsem ji,že jediná možnost je postel přestěhovat.Polystyren na tuto stěnu lepit je holý nesmysl.Pod polystyrenem by po zimě vzniklo ložisko plísně.V takovýchto domech jsou dvě nožnosti:První je izolace paneláku zvenčí,samozřejmě celého domu,druhá možnost je intenzivní vytápění,aby se stěny dostatečně prohřály.Na obyvatelích pak je si spočítat,která alternativa vyjde levněji.
Izolovat jen stěnu v pokoji zvenčí je nesmysl.
JABRAKA
I kdyz topime naplno, nevysusi se to. Uz to zlobilo vloni, tak mi rekli, at pockam, tak jsem pockala, v lete mi rekli, at pockam, az bude topna sezona, ze ted nic nevidi...a ted dva dny prselo a mokro..takze ted, pred zacatkem sezony se bude resit...Jinak pokud budu topit naplno, nikoho to nezajima, ja jen protopim penize, je potreba odstranit pricinu a ta je v panelu. Panel je silne porovity, je v nem tepelny most, to topeni nevyresi. Potrebuji posunout rosny bod dal "ven". Udajne zatepleni jednoho bytu lze, ale je to samozrejme neadkvatni a nikdo nevim, jak se zachova jak konkretni panel, nebo dalsi v okoli. Bylo by mozna lepsi udelat cely pas, od vrchu a z dolu, ale je tu problem. Toto by vedlo do ulice a to se nikomu nelibi, protoze bych narusila vzhled (?) hnusneho panelakoveho domu, ktery je bohuzel z nekolika vchodu Ma tento tyden prijit fitma, a doda konktreni cenove nabidky. Ale budu trvat na zatepleni...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.