Nejste přihlášen/a.
Vybírám kotel pro malý ale přesto dvougenerační rodinný dům, 4 osoby, částečně zatepleny, 2 koupelny se sprchou, 2 kuchyně. Tepelná ztráta objektu: 13,17 kW při interiérové teplotě 22 C a venkovní -12 C
13 let starý kotel Dakon BEA 24 kW BK se zásobníkem 60 l odchází.
Vytápěný vnitřní objem kolem 450 m3. Radiátory mírně předimenzovány.
Nezaráží mě fakt, že 3 topenáři nabízejí 3 různé výrobce, ale že nabízejí 3 různá řešení.
Zvažovaná řešení (průtokový; kombinovaný; kotel s ext.zásobníkem):
Průtokový kotel viessman vitodens 100 W 10,5 kW-24 kW nebo vitopend 100 W 6,5-35 kW
Kombinovaný kondenrazční kotel Immergas VICTRIX ZEUS Superior 4-26 kW.
Kombinace kotle a externího zásobníku Junkers
ZSB 22-3 C Cerapatur SMART (8,1 kW - 21,8 kW) a zásobník ST 65 E
U tohoto řešení mne také zaráží, že nabízí kombinaci jen s 65 l zásobníkem, přitom se toto řešení prodává jako soustava se 120 l. Jaké jsou pro a proti velkému či malému zásobníku z hlediska provozu kotle, cyklování, spotřeby plynu, apod.?
Které řešení zvolit? Děkuji za vaše názory.
Dobrý den, nevyjádřím se přímo k věci, ale i okolnosti můžou být důležité: vybírejte kotel s někým kdo tomu rozumí, mě navrhovali různé kotle bez ohledu na komínovou vložku, pak se to musel předělávat odtah spalin - např. kondezační a klasický kotel musí mít jiné vyvložkování, ať pak nemusíte předělávat vyvložkování. Jinak s junkersem nemáme dobré zkušenosti - vždy máme problém najít někoho, kdo provede opravu nebo servis.
Hezký den.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.