Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vylepšení topení ve sklepě

Od: trtr odpovědí: 8 změna:

Dobrý den, potřeboval bych poradit, jak zlepšit topný účinek ve sklepě, kde se uskladněn starší nábytek. Dosavadní topení je v RD rešeno centrálně jako samooběžné, chcete-li jinak termosifonové. Vím, moc moderní to není, ale co se dá dělat, ještě to musí vydržet. Problémem je, že i když ve zmíněné místnosti ve sklepě je topné těleso celkem masivní (je to takový ten svařenec potrubí velkého průměru a na potrubí je plechový věnec do spirály pro zvětšení topné plochy), tak docela dlouho trvá, než dosáhne takové teploty, že alespoň hřeje do ruky. Nutno podotknout, že do topného tělesa je vedena jedna z podružných odboček z velkého rozváděcího potrubí, které vede nahoru do patra. Ventil tělesa jsem rozhýbal již před lety i lépe seřídil průtok, vodu vypustil komplet všechnu a znovu systém několikrát naplnil a vypustil. Po konečném napuštění a vyprchání přebytečného kyslíku jsem aplikoval přípravek TOPEKOR a topení v celém RD se zlepšilo. Nicméně topení ve sklepě je takové začarované. Je mi jasné, že teplá voda je nejprve hrne nahoru a pak teprve dolů, ale i když topím dlouho, tak těleso ve sklepě moc topit nechce.

Dokud byl naživu děda, tak tam k topení namontoval ventilátorek na 230V, který jsme občas zapínali, ale velké zlepšení teploty v místnosti to nepřineslo.

Jelikož je sklep trochu vlhký, tak mám obavu o nábytek, který tam je uskladněn. Jaký byste mi poradili nedestruktivní způsob vylepšení topení, či alernativní zdroj tepla do sklepa? Díky.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Klidně si můžete do okruhu přidat oběhové čerpadlo a pouštět ho třeba podle příložného termostatu na tom topném registru. Tím se Vám registr rychle nahřeje a bude topit dříve.

Jinak nábytek bych položil na palety a dal ho dál od stěny.

trtr
hodnocení

Zdravím, dobrá rada, dal jsem bod, ale na čerpadlo teď fakt nemám peníze ani čas ho instalovat. Takže asi problém jinak, než přídavným topením vyřešit nelze.

Čerpadlo koupíte na aukru za pár korun a práce stím bude maximálně na 2h...

Přídavné elektrické topení Vás sežere i s nábytkem...

hodnocení

1x

Potřebujete ve sklepě zvýšit teplotu? Máte fotku toho topení? Domnívám se, že popsané topení, (silná trubka s vějířem) byla určena pro parní topení. Tam byla vyšší teplota.

Vyměnit radiátor.

nebo jsem nepochopil dotaz?

doplněno 01.09.14 20:10:

sice je uvedeno teplovodní topení, ale výkon nic moc. Navíc výrobce udává nucený ohěh vody.

Nahradit výkonějším radiátorem.

doplněno 01.09.14 20:23:

jak píše doktor, na páru, ta má větší teplotu..

doplněno 08.09.14 15:14:

všechno je fyzika..

když dáte na doporučení jiných, dáte čerpadlo, sice dostanete rychleji teplou vodu do parního radiátoru, ale co dál? Plocha radiátoru se nezvýší. Jen tam dojde voda dříve a rychleji. Nic víc..

trtr
hodnocení

Zdravím, ano potřebuji zvýšit teplotu. Čerpadlo bych tqm už dávno třeba dal, ale to potrubí je strašně silné, myslím tedy přímo u kotle (kvůli samotíži a také tím, že v té době se to dělalo snad z toho co bylo). Jinak to topné těleso vypadá takto: alfatopeni.cz/... a jsou to spojené tři kusy toho topení do jednoho celku koleny stejného průměru.

Dle výrobce tělesa, se jedná o klasický průmyslový radiátor.

doktpr365*

máme v práci na páru

sanyo*

Nechte si ihned namontovat topenářem čerpadlo na topnou soustavu, zcela vám to změní teplotu ve sklepě i celém domě a to k lepšímu... Až potom, špekulujte s tím vašim radiátorem, který múžete vyměnit případně až potom, ale také můžete zjistit, že ta jeho teplota vám vyhovuje. Ať vám to udělá topenář tak, aby to fungovala zaráz nebo zvlášť, to znamená, aby to šlo topit jak na samotížku, tak jen čerpadlem, tak dohromady - což používám já, a nemá to chybu. ale čerpadla se nebojte - nesežere vás... Ze zkušenosti však vím, že tyto tzv. radiátory se hodně zanášely... a pokud jste ho nesundal a neviděl a nevyzkoušel zevnitř, tak se to těžko zvenčí posuzuje.. A hlavně - větrejte ! 24 hod. denně ! Snad k tomu máte možnosti...

Dejte levné oběhové čerpadlo jen na zpátečku topné vody z toho sklepního radiátoru - určitě tam není tak velký průměr trubky a když, tak se to dá zredukovat. Radiátor neměňte, i když je původně na páru. S čerpadlem bude celé hřát a to postačí !

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]