Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak oddělat vypínač na panelu

Od: simac* odpovědí: 17 změna:

Dobrý den..měla bych otázku a zárověň bych chtěla poprosit o radu jak na to :) Bydlím v bytovce z panelu,bydlíme zde již několik let ale jsme v podnájmu takže žádné závratné investice a zásahy dělat nemůžu...Ale tím chci říct,potřebovala bych v obyváku oddělat jeden vypínač na světlo. Jeden vypínač je u dveří od chodby,to je v pořádku,hned vedle máme sedačku a nad ní v prostředku zdi je vypínač! Ten bych potřebovala oddělat...jen nevím co je pod tím a jak bude potom vypadat zeď.mám asi rok vymalovaný a teď bych to chtěla jen přetřít a barvu ožit stím ,že odělám konečně ten vypínač a můžu tak pověsit obraz.Chci se zeptat,je to jak říkám na panelu takže taková ta vystouplá zásuvka ktará se snad přilepená k panelu...když ji oddělám,povedou tam někde dráty,které musím opět dát do nějaké krabičky a vím,že se na to dávaly takový plast.kolečka...nebo to jde i jinak a nejlépe tak že by se to zadělalo sádrou nebo něčím podobným a nebylo po díře ani známky?Moc děkuji za rady a případnou pomoc...

Simona

Jak oddělat vypínač na panelu
Jak oddělat vypínač na panelu #2

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

stonek*
hodnocení

2x

Pod vypinačem bude na 99,99% elektroinstalační krabice, do té se sádra nedává, to je protiřemeslné a nebezpečné. Krabice se zakrývá zpravidla víčkem.Uvnitř krabice bude po demontáži vypinače nejspíš nutné spojit "nějaké"vodiče a určitě bude nutné "nějaké"vodiče zaizolovat, obojí musí provézt odborník (vyhl.50).

isteron
hodnocení

2x

Ako bolo spomenuté, vypínač nie je prilepený, ale priskrutkovaný do inštalačnej krabice. Tam je miesto najmenej pre dva drôty, prívod fázy, a pokračovanie fázy. Vypínač v skutočnosti ten drôt fázy prerušuje, zapína alebo vypína. Krabica sa zakryje krytkou, tá sa zašróbuje do krabice. Samozrejme tie prerušené drôty treba prepojiť, aby nebo ostatný okruh prerušený. Ak nechcete vidieť tú krytku, najlepšie je zakryť ju nejakým obrazom. Ináč vybaví to elektroinštalatér.

no pánivé nevím, ale když chce paní odebrat vypínač, asi v něm dráty spojovat nebude, protože by potom světlo stále a jen svítilo. Pokud mě moje vzdělání nešálí, bude tam jeden drát na vstupu a jeden na výstupu. Tyto bych vzájemně nepropojoval.

simac*
hodnocení

Dobrý den,děkuji za odpověď :) Díval jste se na obrázky? dívíte jak je to špatně řešeno? mám prostě vypínač nad sedačkou a ještě k tomu hodně dole,kde to opravdu ničím nezakryju...proto bych to chtěla oddělat,ale nevím co mě pod tím čeká...dobře oddělam vypínač (jako by tu jednu krabičku) ale mě tam na té zdi zůstane i krabička jakoby přilepená,právě na ten panel...to by mě zajímalo jestli jde odělat ( a jestli je to tam opravdu přelepeno) nebo jestli ta krabice je zabudována hlouběji do panelu,popřípadě,jak to skrýt... :/

hodnocení

2x

Dobry den, podle Vaseho popisu hadam, ze tam mate jedno svetlo a dva prepinace, ne vypinace. Podivejte se sem:

mylms.cz/...

Vasi situaci urcite resit lze, ale nechal by jsem to na elektrikari. Krabici potom zaklopite kritkou a muzete povesit obraz. Doporucil by jsem Vam to konzultovat s majitelem, protoze se jedna o zasah do elektroinstalace.

Jinak to lze predelat i jinak, zalezi na tom, jak je krabice utopena ve zdi, Jestli lze pridelat vicko pod uroven stavajici fajnove, tak by nemel byt problem zavickovat a zadelat fajnovou + pretrit. Popripadne by se musela predelat cela krabice. Opet by jste se mela dohodnout s majitelem

simac*
hodnocení

Děkuji za reakce,vše co jste mě napsaly,bych řekla ,že jsem si myslela..samozřejmě ,že vím že do té krabičky se sádra aopd. dat nedá jen bych ráda,věděla jak to zadělat aby to nešlo vidět.Obrazem bych to taky zadělala a neřešila kdyby ten vypínač nebo přepínač,nebyl 30 cm od sedačky...zde je foto.ať máte trošlku přehled...ta krabice je prostě na té zdi moc vysoká ,je od zdi 2,5 cm takže prostě vadí tak či tak :/ proto bych to nejraději chtěla oddělat a nějakým způsobem schovat ,nejlépe ještě lepším způsobem než je právě to víko...a ještě jsem zapoměla,ano,je to na jedno světlo.

jabraka*
hodnocení

2x

Simac:

Kryt vypinače je na vlastní mechanice jen namačknutý.Stačí obyčejný šroubovák vsunout zespodu pod kryt a opatrně nadzvednout.Pokud vypinač není používán na spínání některého světla,lze pak mechanizmus vypinače jednoduše vymontovat(po vypnutí jističů),odstřihnout přívodní dráty a konce zaizolovat.Krabička se pak zavíčkuje kouskem plastu,vmačknutého dovnitř.Povrch lze povrchově upravit akryltmelem.

Pokud je vypinač funkční,tedy spíná konkrétní světlo,je nutné ho přemístit do vhodného místa.To se bez nějakého šikovného odborníka neobejde.

JABRAKA

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Zásadně bych měl připomínku k tomu skřípání jakýchkoliv drátů. Protože, když ten vypínač, bude chtít nějaký další nájemník v budoucnu zase použít, něco bude špatně. Co by pro to šlo udělat, je to, že se sundá vypínač i krabička ze zdi a majzlíkem zvětšit a prohloubit tu díru kolem vystupujících drátů. Musí se to udělat opatrně, aby se nepoškodily ty dráty. Bude to rasovina a trochu se nadělá, ale mělo by to nakonec stačit, aby se do té díry vešly ty zaizolované dráty. Ještě bych je zakryl nějakým slabým izolantem, zasádroval, zaštukoval a zatřel. Dělal jsem to a tak je to možné. Ahoj.

hodnocení

0x

Jednoduše bych vypínač odpojil a pkd by vše bylo OK-tak konce zaizoloval ,koupil víčko (odkaz : ielektra.cz/... ) a tu dal na krabičku a pak "přejel barvou.Ale protože nevíte nic o tom jak na to a co udělat tak existuje jediná rada-sehnat (i když je to svým způsobem prkotina) eletrikáře a ten to udělá za Vás

doplněno 02.09.14 20:37:

Však nepíšu že to tak má udělat,já píšu jak bych to udělal,osobně bych si poradil i s nedržícím víčkem.

Je jen na tazateli zda-li je natolik technicky schopný (dle dotazu tuším že není) či nikoliv a musí si někoho sjednat!

hodnocení

0x

Já bych to svěřil osobě znalé. Je to panelák a z obrázku je vidět to stáří. Odkaz na víčko je pěkný, ale nemusí sedět, protože bude scházet střední úchytný závit, nebu bude nehunkční (viz to stálé stříhání) a bude se muset dát víčko s perkama. Elektrikář má vše po ruce a je to pro něj chvilková záležitost.

zajixxx*

Nedivil bych se, kdyby ta krabice byla ještě plechová... tam ty plastové víčka moc nesedí :)..

simca*

Dobrý den,no dobře tedy neobejdu se bez toho abych uprostřed obyváku na hlavní stěně měla místo vypínače (čtverečku) kolečko :/ ale ještě mám otázku,a to takovou...sice oddělám ten vypínač zaizoluje se vše co má ale na tom panlu mě zůstane 1 cm té spodní krabičky ta čem je přišroubován ten vypínač...ten spodekprávě nevím jak tam drží,jestli je k tomu panelu přilepen?

Krabička je v panelu a na panelu nezůstane ani cm. Určitě budete chtít rozsvěcet světlo ke kterému patří vypínač. Jelikož to neřešíte asi proto, že máte ještě dalví vypínač. Pak v krabičce nebudou dva dríty, ale tři a pak musíte dva dráty spojit, aby další vypínač fungoval. Nebo bude světlo trvale odpojeno?

doplněno 05.09.14 21:13:

Takže tam máte dvě šestky. Teď by to chtělo opravdu elektrikáře. Z té co chcete ponechat uděláte jednotku.

Pokud se jedná o výstupní šestku ke světlu, tak nic nemusíte předělávat a u druhé musíte připojit vstupní fázi na jeden z vodičů.

Pokud se jedná o vstupní šestku, tak je lepší přehodit vodič s příchozí fází z přepínacího kontaktu na pevný kontakt a jeden z vodičů vedoucí do druhé šestky připojit na přepínací kontakt, aby se nepřepínala fáze.Ve druhé šestce (tu co chcete zrušit) propojíte vodič přivádějící fázi s vodičem vedoucím ke světlu a je hotovo.

Pro elektrikáře práce na 10 minut.

sima*

mám tam dva vypínače,jeden u dveří kde se vchází takže ten chci používat.

simpanc
hodnocení

0x

ta krabička je tam vetšinou přišroubována.teda podud to nějáký kutil nepřilepil.když odšroubujete ten vypínač tak tam bude vydět uvnitř krabičky dva šrouby,když je odšroubujete tak by ta krabička měla jít dolů,může to jít i hůř,protozě ta barva na zdi to mohla trošku přilepit ke zdi.ale mělo by to jít.akorát netuším jak tam chcete dát to víčkoprotozě když sundáte tu krabičku tak tam zůstane pouze kabel koukající ze zdi,žádná díra.já bych to udělal takto:vysekat malou díru okolo toho kabelu zaizolovat a normálně zazdít.pokud tam teda nejde elektrika.jinak by to chtělo nekde na druhé straně odpojit.kupte si zkoušečku (fázovku)a zkuste na všech drátech zda tam není napětí.

sima*

takže ,zřejmě dráty budou vedené jen po panelu takže díra žádná na kolečko,jasný už to chápu ...takže nejlepší bude jak říkáte ...( už mě to zde bylo napsáno ,a asi to tak bude určitě) vysekat u konce díru a zaizolovat a jak zadělat a přetřít.

Je pravda když jsem v chdbě škrabala zeď a to úplně na panela ,protože zeď byla hodně díravá ,tak byly dráty nalepeny na panelu a táhly se směrem do jiného pokoje...takže asi dráty nikde ve zdi nebudou :/

hop®
hodnocení

0x

Vypadá to na schodišťový přepínač, pokud uštípnete dráty tak nebudete svítit.
Jste v podnájmu, při případném opuštění bytu budete muset vše uvést do původního stavu, což by se zrušeným vypínačem a uštípnutými zazděnými dráty byl asi trošku problém.
Pokud mermomocí chcete zrušit vypínač, vyndejte ho a dráty v krabičce podle potřeby spojte a zaizolujte, krabičku zavíčkujte.
Já bych obraz pověsil přes ten vypínač... :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]