Nejste přihlášen/a.
Plánuji rozšířit využití vody ze studny, a navázat na zalévání zahrady i splachováním záchodu. Ve stávající nádobě si nedovolím přesáhnout tlak 1,5baru, rád bych ji nahradil bezpečnější.
1) Nerezovou nádobu jsem vyloučil.
2) Tenkostěnou s vakem - 100l za 3800Kč, hmotnost 24kg - např. Aquasystem VAV 100 vertikální
2) Silnostěnou bez vaku - 100l za 2800Kč, hmotnost 55kg - např. nádoba pro kolejová vozidla od invekta.cz/...
Pro jakou variantu byste se rozhodli? Osobně bych se rozhodl pro třetí variantu - bezvaková nádoba se mě jeví praktičtěji.
Samozřejmě by to fungovalo i bez vaku. Koneckonců staré Darlingy žádný vak nemají - je tam vzduchový polštář. Otázky mám dvě:
1.Proč dělat pokusy s nádobou určenou na vzduch - kvůli financím?
2. Nádoby jsou určené na vzduch, jak jsou na tom s povrchovou úpravou vnitřku? Ona taková rezavá voda nic moc. Například to zanáší napouštěcí ventil WC, o estetickém hledisku nemluvě. A že tlakové nádoby na vzduch reznou vidím v práci - co teče z kompresoru není kondenzát, ale "tekutá rez".
megacruiser: Obě technologie fungují na stejném principu - stlačený vzduch. V případě bezvakových (vzduch) je akumulován v horní části nádoby, v případě vakové mezi stěnou nádoby a pláštěm vaku. Obě umožňují min. 4-5 barů (40-50m vodní sloupec) - takže spád se opravdu nevyuživá.
humbucker: Starší čerpadlo Sigma SVA, které je v provozu X let bez jediné poruchy - proto bych ho nerad odstranil a nahradil domácí vodárnou. Překvapilo mě, že pokud vynechám levný vodárny z hobby marketů, tak k nim lze přijít poměrně levně - např. Sigma 25l od 4000Kč.
amper: Pořizovací investice v tom nehraje velkou roli, spíše jsem měl pocit, že bezvakové nádoby jsou kvalitativněji na vyšší úrovni + žádné starosti s ucházejícím vzduchem (výměny vaků). Doma máme tlakovou nádobu z beztlakových koupelnových kamen, která z konstrukčního hlediska nevyhovuje, přesto slouží 25let. Voda je bez rzi.
S kompresorem mám podobnou zkušenost. Když ho neúměrně zatěžuji, po zahřání začne z hadice stříkat v kapkách smrdutý zbarvený kondenzát.
totak: Máš pravdu, vzduch se vstřebává do vody. Ovšem úniky nejsou výrazné, pokud soudím podle dosavadní nádoby. Podívám se po hobby, ovšem v podobné výrobky nemám moc důvěry. Raději bych zařízení s životností 30 let, nikoliv 5. Mimo to, máme doma domácí vodárnu (čerpadlo + nádoba s vakem) starou téměř 20 let, a kromě výměny sacího koše v tomto roce funguje bez potíží. Ovšem pořízovací cena v té době vysoko nad 10 tisíc. Cena se drží i dnes.
trtr: Voda je ve vzduchových brzdách nežádoucí z více důvodu (koroze ve ventilech, válcích, odstraňuje mazací film, způsobuje zamrzání, ad.)
Všem děkuji za rady. S největší pravděpodobností od této varianty opustím, a zvolím vakovou nádobu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.