Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny! Uvažuji nad tím, zda nezainvestovat do svodičů přepětí pro RD. Nicméně, pokud bych se tak v budoucnu rozhodl, rád bych měl hotovou alespoň přípravu, abych minimalizoval případné bourací a sekací práce po dokončení rekonstrukce. Předpokládám kombinovaný svodič typu B+C a přemýšlím, kam by bylo vhodné ho umístit. RD má elektroměrový rozvaděč na fasádě u vstupu do domu na schodišti. Odtud vede hlavní přívod do cca 4m vzdáleného hlavního rozvaděče, který je v podstatě téměř uprostřed domu (viz. obrázek). Nicméně, pokud bych umístil svodiče do hlavního rozvaděče, jednak si tím zatáhnu blesk přímo do středu domu a druhak budu mít problém s jeho co nejpřímějším svedením do země. Proto mne napadlo zabudovat ještě nějaký malý rozvaděč někde v místě vstupu hlavního přívodu do domu a svodič dát sem. Odtud by pak bylo jednodužší vést zemnící drát např. podlahou vně dům (např. pod vstupní zádveří) a dále do zěmě. Které řešení je podle vás lepší? Případně máte nějaké jiné doporučení?
ony se ta svodiče různých typů montují ne do jednoho rozvaděče...poptal bych se u saltek.eu/...
mají technickou poradnu
Byl by dobrý celý půdorys domu. Hlavní rozvaděč by měl mít přímé připojení na HOPku- Tím odpadá nějaký další drát. Dále zde hraje úlohu i hromosvodová soustava a umístění domu. Do hlavního rozvaděče by bylo dobré dát maxíčko a umístění uprostřed domu je spíše výhodné, protože na další stupeń je vzdálenost 10m a tím to právě splníte. Bez schématu zapojení domu je však těžko konkrétně radit.
Díky za tipy. Půdorys domu dávám tedy celý, plus jsem do něj zakreslil HOP (zeleně) a hlavní přívod (modře). Původní HOP bylo ukončené jen u Z1, Z2 je nový vývod uzemnění. Nicméně oba dva jsou celkem vzdálené od hlavního rozváděče a jsou na nich ostré úhly, což pro svedení bleskového proudu není pokud vím zrovna optimální. Proto jsem přemýšlel nad přidáním dalšího vývodu (žlutě) a umístění malého rozvaděče někde do místa rozdělení žlutého HOP a hlavního přívodu, kde bych umístil SPD, aby případné svedení bleskového proudu bylo co nejkratší a co nejpřímější.
Ta úvaha se může zdát dobrá, ale svodič by měl být co jeblíže rozváděče. To jest do 50cm. Co píšete o ostrých úhlech máte pravdu, ale vaše řešení se mi nezdá. Ovšem mohu chybovat. Za týden ve čtvrtek jsem v Salteku a budu tam jednat s jedním technikem ohledně některých projektů. Mohu si to vzít sebou a pak vám tu dát jasnou odpověď přímo od výrobce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.