Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vhodné umístění svodiče přepětí

Od: rudiik® odpovědí: 7 změna:

Zdravím všechny! Uvažuji nad tím, zda nezainvestovat do svodičů přepětí pro RD. Nicméně, pokud bych se tak v budoucnu rozhodl, rád bych měl hotovou alespoň přípravu, abych minimalizoval případné bourací a sekací práce po dokončení rekonstrukce. Předpokládám kombinovaný svodič typu B+C a přemýšlím, kam by bylo vhodné ho umístit. RD má elektroměrový rozvaděč na fasádě u vstupu do domu na schodišti. Odtud vede hlavní přívod do cca 4m vzdáleného hlavního rozvaděče, který je v podstatě téměř uprostřed domu (viz. obrázek). Nicméně, pokud bych umístil svodiče do hlavního rozvaděče, jednak si tím zatáhnu blesk přímo do středu domu a druhak budu mít problém s jeho co nejpřímějším svedením do země. Proto mne napadlo zabudovat ještě nějaký malý rozvaděč někde v místě vstupu hlavního přívodu do domu a svodič dát sem. Odtud by pak bylo jednodužší vést zemnící drát např. podlahou vně dům (např. pod vstupní zádveří) a dále do zěmě. Které řešení je podle vás lepší? Případně máte nějaké jiné doporučení?

Vhodné umístění svodiče přepětí

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

0x

ony se ta svodiče různých typů montují ne do jednoho rozvaděče...poptal bych se u saltek.eu/...

mají technickou poradnu

hodnocení

0x

Byl by dobrý celý půdorys domu. Hlavní rozvaděč by měl mít přímé připojení na HOPku- Tím odpadá nějaký další drát. Dále zde hraje úlohu i hromosvodová soustava a umístění domu. Do hlavního rozvaděče by bylo dobré dát maxíčko a umístění uprostřed domu je spíše výhodné, protože na další stupeń je vzdálenost 10m a tím to právě splníte. Bez schématu zapojení domu je však těžko konkrétně radit.

hodnocení

Díky za tipy. Půdorys domu dávám tedy celý, plus jsem do něj zakreslil HOP (zeleně) a hlavní přívod (modře). Původní HOP bylo ukončené jen u Z1, Z2 je nový vývod uzemnění. Nicméně oba dva jsou celkem vzdálené od hlavního rozváděče a jsou na nich ostré úhly, což pro svedení bleskového proudu není pokud vím zrovna optimální. Proto jsem přemýšlel nad přidáním dalšího vývodu (žlutě) a umístění malého rozvaděče někde do místa rozdělení žlutého HOP a hlavního přívodu, kde bych umístil SPD, aby případné svedení bleskového proudu bylo co nejkratší a co nejpřímější.

Vhodné umístění svodiče přepětí #2

Ta úvaha se může zdát dobrá, ale svodič by měl být co jeblíže rozváděče. To jest do 50cm. Co píšete o ostrých úhlech máte pravdu, ale vaše řešení se mi nezdá. Ovšem mohu chybovat. Za týden ve čtvrtek jsem v Salteku a budu tam jednat s jedním technikem ohledně některých projektů. Mohu si to vzít sebou a pak vám tu dát jasnou odpověď přímo od výrobce.

hodnocení

Tak to bych Vám byl vskutku vděčný. Přeci jenom, výrobce by měl mít asi zcela jasnou představu, kam SPD optimálně umístit.

Příští pátek vám tu dám odpověď.

hodnocení

Náhodou jste si na mě nevzpoměl?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]