Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koupelnovy ventilator

Od: 09kada* odpovědí: 8 změna:

Ahoj vsem,

Pred nekolika dny mi remeslnici dokoncili rekonstrukci WC a koupelny, do mistnosti kde je WC jsem pozadoval ventilator s klasickym odtahem pres zed ven. Bohuzel do koupelny jsem tento ventilator zapomnel zakreslit a nyni, kdyz je vse hotove se podotykam s problemy, kdy cela koupelna je orosena/zamlzena po sprchovani/koupani.

K otazce, je nejaka moznost jak dodatecne nainstalovat ventilator? Co se tyce vyvrtani diry do zdi pres obklad, to by snad tak velky problem byt nemel, ale jak na elektriku? Nerad bych kvuli jednomu ventilatoru boural pul koupelny.

Jedna se o cinzovni byt, na kterem bude v nejblizsi dobe provadeno zatepleni.

Prikladam pudorys a par fotek a predem dekuji za jakykoliv napad.

Koupelnovy ventilator
Koupelnovy ventilator #2

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

honzajs
hodnocení

1x

Já bych ještě podotknul, že ve dveřích dole by měly být větrací otvory. Jinak nebude mít ventilátor co vysávat a bude vyrábět "vakuum" , když tam ty díry/díra bude , bude to líp větrat i tím oknem.
Ventilátor bych dal s čídlem pohybu, nebo vlhkosti, pak by odpadla nutnost dalšího vyypínače..

09kada*
hodnocení

Momentalne v mistnosti jeste nejsou nainstalovane dvere, tudiz je zde jenom latkovy zaves, ktery nezakryva celou plochu stavebniho otvoru pro dvere a i pres to se mistnost neodvetrava uplne dobre.

hodnocení

0x

Vyvetrat tim oknem nestaci? V koupelne take nemam ventilator, ale okno, ktere utevru bud na vetracku, nebo uplne a je po problemu.

doplněno 27.08.14 11:21:

Obavam se, ze se sekani moc nevyhnete. Jak mate vyreseny strop? Mate sadrokartonove podhledy? Veltilator by jsem napojil na svetelny okruh a nechal ho spinat bud rozsvicenim svetla na dobeh. nebo jestli mate vice penez, tak jsou ventilatory s hygrostatem, kdy se vam ventilator sepne pri urcitem % vlhkosti. Sam mam v koupene sadros, takze protahnout kabel od svetla ke zdi a par dlazdicek odsekat, udelat drazku a znovu nalepit. jestli mate nejaky nahradni obklad, tak je to za chvilku hotove. Na obrazku bohuzel neni videt, dke mate svetlo, vypinac, zasuvky a kudy Vam vedou draty, takze tezko poradit.

doplněno 27.08.14 11:52:

Ty led svetla jsou normalne na 230V nebo na 12V? Kazdopadne ventilatory se delaji i na 12V, takze je mozne se napojit na stavajici svetla, jen je potreba mit dobre dimenzovany zdroj. Pro spinani by jsem pouzil ty ventilatory o kterych jsem se jiz zminoval. Nebudete muset vymenit vypinac. Jestli se nevyznate v elektrice, tak to nechte zapojit znameho, nebo profesionala.

09kada*
hodnocení

Oknem se to vetra pomerne dlouho, v pripade ze behem koupele mate okno zavrene (coz je nutne treba v zime).

09kada*
hodnocení

Dekuji za radu, prikladam rozmisteni elektriky.

Strop je ze sadrokartonu, v kterem jsou zabudovana LED svetla.

Koupelnovy ventilator #3

hodnocení

0x

Ta koupelna nemá podhledy? Pokud ano, mělo by to být otázkou vybourání jedné dlaždice pro ventilátor a přívodní kabel. Otázkou zůstává, jak s ovládáním ventilátoru. Jak jsou provedeny příčky (sádrokarton/Ytong/...), jak je tažená elektrika - v dutině v konstrukci, nebo sekané drážky? Možností by bylo vyměnit třeba jednoduchý vypínač na světlo za dvojitý - pokud je vypínač uvnitř koupelny, aby se nemusel sekat obklad. Další vodič do vypínače možno přivést z vnější strany, kde obklad nebude. Ze zmínky o budoucím zateplení objektu mi vyplývá, že uvažujete přívodní kabel do ventilátoru vést po vnějším plášti objektu a schovat pod budoucí zateplení. Taky možnost.

Zkuste dát víc informací.

doplněno 27.08.14 11:54:

Tak pokud tam dáte 12V ventilátor, šlo by připojit přímo v podhledu na světla, časový spínač kvůli zpoždění a 12V přívodní dráty schováte i do spáry mezi dlaždicemi...

09kada*
hodnocení

Ano, podhledy jsou na WC i v koupelne. Pricky jsou vsechny z Ytongu, elektrika je tazena podhledy a vysekanymi drazkami v ytongu. Vypinac je uvnitr koupelny.

V nejhorsim pripade bych byl schopny investovat do drazsiho ventilatoru, ktery je ovladany na zaklade vlhkosti v mistnosti, ale jakym zpusobem by se pripojilo na svetlo? Musel by se sundat cely podhled nebo je elektrikar schopny pripojit to vyvrtanym otvorem?

Dekuji

Normalne se to protahne tim otvorem. Nic sundavat nemusite.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]