Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vytvořit duplikát šachové figurky

Od: dedabrno® odpovědí: 7 změna:

Chtěl bych poprosit zkušené o návod:

Mám staré skládací magnetické šachy, dosud v dobrém stavu, ale časem z nich zmizela figurka pěšce.

Chtěl bych na nich začít do hry zasvěcovat vnuka, ale tak nějak mi nepasuje, že místo jednoho pěšáka, budeme šibovat s knoflíkem, tak bych chtěl poprosit o návod, jak mohu udělat do nějaké hmoty otisk figurky bez deformace a pak z otisku odlít vhodnou hmotou novou figurku. Narazíil jsem na problém: když budu dělat otisk do sádry, tak to bez deformace či poškození formy nepůjde, snad existuje nějaká jiná hmota, pružná - aby zachovala původní tvar pro následné odlití?

Jedná se o šachovnici s rozměrem políček 28x28 mm, figurka pěšce má cca 22 mm na výšku.

Na to abych novou figurku vypižlal sám ze dřeva nemám dovednost.

Ke zmíněné sadě mám jakýsi citový vztah, tak bych ji chtěl zachovat. To, že mohu koupit novou šachovou hru vím . . .

Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Upřímně řečeno, nevím, zda se do toho popisu vůbec pouštět, ona je to tak trochu vyšší dívčí a rozhodně to není zadarmo. Hmota na formu existuje - jmenuje se lukopren a měla by být dostatečně pružná, aby se figurka dala vyjmout.

Metody, jak zaformovat figurku jsou 2.

1. Buď ji vezmete a přilepíte (postavenou) na nějakou destičku (plech, kus plastu, lakované dřevo). Kolem ní pak vytvoříte "ohrádku"z obdobného materiálu. Takže figurka stojí na dně jakési krabičky.

2. Nebo rovněž lze odbrousit polovinu figurky podle osy souměrnosti a přilepit ji na uvedenou desičku. Tímto způsobem získáte polovinu modelu a následně jen polovinu formy, ale výhodou je, že forma nebude muset být pružná, lze použít i obyčejnou sádru

Destičku s figurkou i s ohrádkou je nutno naseparovat něčím mastným, ale ne tekutým, aby se nespojily s materiálem budoucí formy. Používaly se např. přípravky na leštění parket.

Figurka nebo její polovina je tedy na dně krabičky (nutno zajistit těsnost mezi stěnami a dnem), můžeme ji zalít formovací hmotou (lukopren, nebo dle bodu 2 i sádra)

Po vytvrzení a vyjmutí modelu máme formu (dle bodu 2 nutno opakovat pro vytvoření 2. poloviny formy)

Do takto vytvořené formy lze odlévat, formu nutno opět ošetřit separačním prostředkem. V případě použití dělené formy nutno zajistit poloviny formy proti posunu či oddálení. Použitelné materiály pro odlévání jsou epoxid, dentakryl...

Získaný odlitek bude hrubý, s bublinami a bude nutno jej dále vylepšit - broušení, tmelení, nátěr...

Zkrátka je to fůra práce a nemalé peníze, výsledek nemusí naplnit Vaše očekávání. Nové šachy by asi vyšly levněji.

Mimochodem - dle popisu, nejsou ty Vaše šachy zrovna tyhle? Jsou na prodej.

doplněno 27.08.14 01:43:

Výše uvedený postup je jen hrubým vodítkem, ale pro představu by to mělo stačit, jinak je to na román. A spát se taky musí *kafe*

figurek*
hodnocení

3x

ale ne. Na vypižlání nemáte dovednost? Já myslím že máte. Chce to jen kousek kulaté tyčky, dřevěný kolík do nábytku, ruční vrtačku, svěrák, malý pilník, který má zaoblenou jednu stranu a trochu trpělivosti.

Vezměte kousek kulaté tyčky, na jednu stranu do ní vyvrtejte dírku, do které natvrdo napasujte kolík. Za tento kolík tyčku upevněte do sklíčidla vrtačky. Do svěráku upevněte pilník a pomocí vrtačky opatrně lehkým tlakem obruste tvar kousku tyčky na tvar pěšáka.

První pokus se vám asi nevyvede, ale jak jsem napsal, chce to trochu trpělivosti a výsledek bude nad očekávání dobrý.

Magnetické šechy jsou malé, tyčka pro výrobu pěšce se vejde do sklíčidla rovnou. A do svěráku bych upnul vrtačku (za přední madlo). Potom půjde na závěr použít i brusný papír a dosáhnete profi výsledku. Jen musíte nejdřív dodělat figurku a až pak začít oddělovat. Nebo si jen lehce naznačit, kde bude figurka končit, ale příliš nezeslabovat. Jinak začně "šmajdat." Pokud si ji netroufnete oddělit na tom "soustruhu", pak ukončení naznačte drážkou a pilkou s jemnými zuby odřízněte a na brusném papíře začistěte.

hodnocení

Vážení kolegové,

děkuji všem za bezvadné odpovědi. Nejpoužitelnější a nejrentabilnější bude pro mne návod kolegy "Figurek" a "RA252", to s vrtačkou a pilníkem bych měl zvládnout, koncem týdne se do toho pustím.

Děkuji dále "Ampérovi" za podrobný návod k použití lukoprenu pro vytvoření plastické formy, může se někdy v budoucnu hodit, nyní by to byl enervující přepych. Proč nevolím koupi celého kompletu - to jsem už vyjádřil v dotazu, chtěl bych z nostalgie zachovat původní sadu cca 40 let starou, sloužila pro jednoho syna, nyní určitě udělá radost vnukovi.

Ještě jednou díky - a kéž by se dařilo i jiným podávat tak srozumitelné rady a návody.

Děkuji

hujer123*
hodnocení

0x

Sehnat někoho s kopírovacím soustruhem a figurku vysoustružit z tvrdého dřeva. S pěšcem by neměl být problém, s jezdcem by to bylo horší.

Nebo zkuste vydražit třeba tady: aukro.cz/...

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím,
mohl byste sem dát fotku figurky toho pěšáka z boku, aby bylo vidět, jak je moc členitý? Nápad bych možná měl...
Sice se na magnetické šachy pamatuju, ale jak vypadaly figurky už si nepamatuju.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]