Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektroinstalace jen tak pohozená viz foto

Od: jirkajirku odpovědí: 24 změna:

Dobrý den, co říkáte na takto provedenou elektroinstalaci antény(od anténáře)?

Na tom místě se už několikrát vyskytly kuny, není to lajdáctví takhle pohodit silový kabel pod napětím 230V na prkna na střeše. Nebylo by od anténáře lepší, kdyby kabel vložil do plastové trubky a zacvaknul do příchytek přišroubovaných ke krovům. Vždyť ty trubky z plastu a příchytky stojí pár korun, lepší než si nechat kousat do kabelů od kun.

Elektroinstalace jen tak pohozená viz foto

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hjkh
hodnocení

0x

Co si kdo objedná a zaplatí, to má. Anténář zkouší, co vydržíte.

hodnocení

0x

Co já vidím tak je tam normál prodlužka, v ní trafo a z něj vede SELV/PELV napětí do onoho asi filtru...

Pokud antenář kuny na půdu sám nepouští asi netuší že tam jsou, pak by mělo být v nějakém krytu úplně vše, ale pokud nebude plechovy krysa to cvakne co teprve kuna.

Prodlužku dodal anténář nebo je vaše? Teoreticky na majiteli zavisí ochrana proti kunám... To že je půda postavená tak kvalitně že tam vleze kdejaká zvěř není vina anténáře, v elektro škole se učí o elektřině, ne jak bojovat proti kunám, nakonec každá ochrana stojí penízky navíc a to dnes většina lidí nerada slyší...

jirkajirku
hodnocení

Prodlužku dodal anténář. Nejedná se o náš dům. Nezdá se to, ale kuny se protáhnou i malým otvorem-třeba pod taškama u žlabů(okapů). Mně se zdá úplně hotový jak to fláknul na ty dřevěná prkna...

zajixxx*

Vůbec mi nesedí to provedení prodlužky...,a já si mylně myslel, že se na pohyblivou zásuvku(resp. "prodlužku") nesmí použít kabel s pevným jádrem...

informatik

Pokud je ten kabel z drátů (ne z pletených lanek, neboli licna) tak se na prodlužku opravdu použít nesmí a musí být připevněn k podložce (trámu) spolu se zásuvkou. Zde by se měla použít zásuvka s vyšším krytím a krytkou. To celé pak na nehořlavou podložku.

Pokud je to jen prodlužovací kabel, který je připojen do zásuvky na stěně, pak je to prostě jenom nehezké, ale asi ne nesprávně. Malý adaptér mívá izolaci a vlastní tepelnou pojistku, tak by požár způsobit neměl (pokud není jeho transformátor umotán ze zbytku zvonkového drátu).
Ochranu proti kunám jsme se neučili :) ale pokud mohu předpokládat vážné mechanické poškození, pak kabel patří do pancéřové trubky.
Ze školy už jsem 25 let a dnes mě živí počítače, tak třeba už to nejsou správné informace.

hodnocení

0x

Pokud to není provizorium na týden, tak je to dokonale špatně (nejenom kvůli kunám) a anténáře bych pověsil za koule do průvanu.

Hangar - Kuna se dostane všude, nikdo ještě nepostavil půdu tak, aby se tam nedokázala dostat. A kabely jí moc chutnají.

jirkajirku
hodnocení

Ne není to provizorium na týden, podle anténáře je to prostě dokončená práce

hujer123*
hodnocení

0x

Záleží na smlouvě. Pokud je tam například uvedeno, že elektrickou zásuvku zřídí majitel objektu, je nemístné kritizovat anténáře.

Půdu samozřejmě před kunami zajistit lze. Ostatně je to jediný stoprocentní způsob, jak nemít kunu v baráku.

jirkajirku
hodnocení

Majitelé na to neměli smlouvu s anténářem. Vždyť většina lidí ani neví, co vše je se provádí při zřizování antény. Většina lidí ani neví, že se používá nějaký zesilovač pro anténu. TOTO JE TŘEBA SI UVĚDOMIT. A anténář s tím musí počítat a mít v autě i tu obyčejnou zásuvku. Já mám v pracovním autě plno instalačních věcí. Proto taky řemeslníci jezdí autem, jinak by mohli jezdit autobusem a v ledvince mít 2 šroubováky, štípačky a izolační pásku :)

hodnocení

0x

Kdo z nás dodržuje všechny předpisy?

Kdo z odborníků mi sdělí, co se stane s tímto vedením za 10 let?

Pravděpodobně se nestane nic, i když určité riziko je. Jde ale o řemeslnickou čest a svědomí (jenže to se dneska už nenosí). Asi jsem ze staré školy, ale semnou by hanba mlátila o refíž *hi* , kdybych měl předat takovouhle práci.

magdone, souhlas.

doplněno 27.08.14 21:10:

vše je o penězích..

musí nabídnout nízkou cenu, proto se ničí řemeslo..

jirkajirku
hodnocení

Žádná práce není na 100% pane Milane, to je jasné, ale tady chybí i ta snaha to vést alespoň těmi příchytkami, na fotce to není vidět, ale je to hned pod střešním okýnkem ke komínu, pokud někdo poleze na střechu tímto okýnkem, tak na to cestou ze žebříku šlápne, nebo to strhne dolů a přetrhá spoje. Pokud někdo viděl, co dokážou kuny s minerální izolací, dá mi za pravdu. Tohle se přímo vybízí na rozkousání. Kdyby to bylo položené třeba alespoň na betonu, ale na palubkách...

buss
hodnocení

0x

Co si nechal vlastník nainstalovat, odsouhlasil a zaplatil, to má. Dnes jsou fušeři, kabely pohozené na střeše paneláku, přes svod hromosvodu, pak přijde revizák a ..

jirkajirku
hodnocení

Pane, mnohdy jsou zákazníci staří lidé, těm se po žebříku na půdu moc lézt chtít nebude. Vy to berete z Vašeho pohledu(člověka znalého). Taky byste nepoznal například špatně provedenou operaci srdce, protože to není vaše parketa. Nebo třeba špatné oplechování komínu...

"jsou zákazníci staří lidé, těm se po žebříku na půdu moc lézt chtít nebude"

A právě proto, že tomu ne každý zákazník rozumí, či si to nedokáže zkontrolovat, by měla být práce provedená pořádně. Jsem alergický na řemeslníky, kteří pracují podle zásady "vždyť to nebude vidět".

doplněno 28.08.14 06:55:

Sice je to z jiného oboru, ale princip je stejný. Přikládám fotku, čeho jsou někteří "řemeslníci" schopni. Něco se mi nezdálo a tak jsem do téměř hotové podlahy vyřízl díru. Dobře jsem udělal. Takhle připevnili podlaháři odpadovou trubku v podlaze. Přímo na té prádelní šňůře byla položená a přišroubovaná OSB deska, po které se má běžně chodit. Byla jen otázka času, kdy se to přešoupe. Když jsem to ukázal jejich šéfovi, zježily se mu vlasy.

Elektroinstalace jen tak pohozená viz foto #2

hodnocení

0x

Problém je v tom, že anténář je slaboproudař a se silovinou nemá zkušenosti. Tak to řeší po svém v dobré víře, že je to v pořádku. Měl by udělat je svoji část a silovinu nechat někomu jinému, nebo se to naučit.

machr*

Proto se to už přestalo ve školách rozdělovat elektrikář jako elektrikář ;) hlavně být co nejvíce všestranný :)

Jojo u nas ve škole ze silnoproudaře, slaboproudaře a elektronika by nejraději udělali jeden obor a potom žak po maturitě neumí ani pořadně zapajet rezistor,zapojit žarovku nedej bože schdišťak nebo připojit napajecí transformátor do ustředny ezs (loni na jablotron cupu jeden reprezentant školy myslím že z chomutova připojil na vstup napajení 230 v místo 16 v)
Tak se není čemu divit... Že to takto vypadá...

Pak to bude pěkný idiot ten jeho učitel...

Já měl půl rok zámečák, půl roku silomotory, reverzace a bla...a pak 3 roky pájení od rezistorů po xy nohaté mrchy s vlastním rozumem... dokonce i to schodištové Heblo CS_1 pokud se tak jmenuje umím zapojit, a možná bych věděl i to staré komoušské cs1 se zubatým kolečkem ač to jsem měl v ruce jen pár vteřin...nakonec i ten meřík od čezu a naoko instalačku jsme uměli... je to problém té připosrané eu že je dnes maturant či vš hlavně aby měla škola příjem a plnila EU% na počet chytrých mozků...

hodnocení

0x

Nevím o předpisu, který by zakazoval použití prodlužovacího přívodu na půdě. Jak provést pevnou instalaci v takovém bordelu na pouze položených prknech taky nevím. Ochrana proti kunám a způsob provedení měl být požadován předem. Pro svúj klid bych adaptér podložil nehořlavou podložkou.

Já bych o jednom předpisu věděl: prodlužovačka neslouží k trvalému připojení spotřebiče, ale jen k připojení dočasnému (což v tomhle případě rozhodně není). Po použití se musí odklidit. Pevnou instalaci na půdě si dokážu představit celkem snadno, samozřejmě ne na volně položených prknech, ale třeba v lištách připevněných na krovy.

jirkajirku
hodnocení

to, v čem je zapojený adaptér NENÍ PRODLUŽOVAČKA, ale pevný kabel CYKY a na něm připojená ta zásuvka.

Tím hůř, zásuvka v tomhle provedení nemá na pevném kabelu (o jehož pevnosti bych se radši nevyjadřoval) už vůbec co dělat!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]