Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, plánuji koupi elektrické horní frézky na opracování dřeva. Vyhlédnul jsem si jednu, ale nemá plynulou regulaci otáček, jen pevně nastavených 26 000ot/min. Nevadí to, že nemohu zvolit méně otáček?
Moc děkuju
Zdravím,
jednu el. horní frézku mám a výhledově také plánuju zakoupení ještě jiné, lepší, protože ta, co mám, je spíš taková hračka (taky za pár korun, jako ta vámi vybraná). Záleží k čemu a jak často budete stroj používat. Zrovna u el. horní frézky jsme se přesvědčil, že to je jeden ze strojů, kde šetření moc nevyplácí, protože složitá a nekomfortní obsluha může být taky vzhledem k otáčkám, nástroji a celkově k práci (špatně zvolený pracovní postup) příčinou i dost nepříjemného úrazu - "nakopnutí"materiálu a vyražené zapnutého stroje z ruky.
Pár postřehů.
El. regulaci otáček používám pořád, hlavně při rozběhu, protože když dám největší otáčky a stroj zapnu, tak to velmi nepříjemně kope. Takže ted zapínám na nějmenší otáčky a pak teprve postupně přidávám na potřebné. Takže frézce bez reguleca bych se vyhnul už totoho důvodu. Ideálně bych bral, aby stroj měl už z výroby plynulý náběh otáček (plynulý rozběh).
Ovládání stroje bych už dnes volil takové, abych stroj měl možnost nedřív pevně uchopit a pak teprve třeba jen prstem zapnout či nastavit třeba hloubku. Pokud musíte stroj stroj jednou rukou držet, druhou zapnout a pak si teprve přehmátnout na pevné uchycení, je to nekomfortní a hlavně ideální na to si roztočeným nastrojem o něco škrtnout - následkem je vyražení stroje z ruky.
Co se týká vedení posuvné části stroje, tak bych volil stroj, který má pod motorem kovovou základnu a pevné vedení na sloupcích, což vámi vybraná frézka nemá. Přitom, co jsme jen tak zběžně koukal, většina jiných strojů ve stejné cenové kategorii to má.
Shrnu to - k výběru stroje bych vám doporučil si udělat čas, vyrazit někam do nějakého hobby marketu, kde těch frézek mají volně vystavených víc. Stanovit si parametry, které stroj má umět (rozběh, otáčky, hloubku frézování atd.) vybrat si stroje, které mají vámi požadované parametry a pak zkoušet uchopení a ovládání. Z vlastní zkušenosti - vybrat podle parametrů a pak koupit stroj, aniž bych si odzkoušel komfort obsluhy, se mi neosvědčil.
Poznámka k nástrojům. Mám sadu těch nejlevnějších nástrojů (12ks) - zhruba asi takovou - dostal jsem ji ke stroji. Pak asi 3ks volně koupených nástrojů, dražších. Používám stroj jen občas, ale rozdíl mezi nástroji jsme zatím kromě ceny nepoznal. Je pravda, že nikdy nefrézuji celý profil najednou jako profíci, ale vždycky pomalu, postupně. Kdysi jsem si chtěl koupit takovou sadu těch lepších frézek, ale postupem času jsem zjistil, že to nebudu na nic potřebovat - levné mi udělají stejnou službu a koupím vždy jen profil, který potřebuju. Ale jak podotýkám - jsme amatér, kutil a hračička, ne truhlářský profík.
Do toho bych nešel, teď se nepodívám, kolik mám otáček, ale regulaci používám pořád. Při vysokých otáčkách to má tendenci pálit dřevo... Navíc nejsou důležité otáčky, ale řezná rychlost a ta se při konstantních otáčkách mění lineárně s průměrem nástroje.
Regulace otáček se dá postavět (či koupit stavebnici) - tj. konstrukční krabička, zásuvka, vidlice, kus kabelu, triakový modul fázové regulace ... Cena do 400kč...
také bych do frézky bez regulace nešel... co je to za model?
doplněno 25.08.14 22:44:máte pro ní nejaký speciální důvod nebo jen cena?
Osobně bych na domácí použití bral třeba Einhell, cena stejná, větší výkon, víc otáček a má i tu zmíněnou regulaci.
U frézky s upínací stopkou pr. 8mm je regulace otáček úplně zbytečná. Pro kvalitní obrábění je nutné dosáhnout pokud možno optimální řezné rychlosti
pro měkké dřevo50/80 m/s tvrdé dřevo40/60 m/s. Což je u malých průměrů nástrojů spíše zbožné přání, než reálná hodnota. Snížením otáček situaci jen zhoršíte.
Jen pro info - stejné nástroje jako pro Vámi zmíněnou frézku lze použít i pro velké CNC obráběcí centra - a také se velmi často používají, protože jsou cenově dostupné a nabízí se v široké škále profilů. A vždy se roztáčí na tolik otáček, kolik dovolí vřeteno stroje. Bavíme li se o kvalitě obrábění a případném pálení - chyba je na straně nástroje, buď je tupý, nebo má nevhodné úhly břitu. Pokud použijete kvalitní nástroje - třeba cenově dostuoné IGM, nebo o něco dražší Titman, tak vězte, že pálit nebudou. Pokud použijete šitózní sady od číňanů v ceně dvě stovky za deset fréz - tak to holt pálit bude a uletí to na počkání.
Ještě k tomu pálení - dost důležité je i dodržení správné technologie, pokud nemáte vysloveně speciální nástroje je lepší volit menší úběr a vyšší rychlost posuvu. Problém totiž mnohdy způsobí to, že nástroj nedokáže správně vyklízet třísky, ty se pak městnají v mezerách mezi zuby a problém je na světě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.