Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Velikost expansky a pojistneho ventilu

Od: derren* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

potřeboval bych poradit s velikostí expanzní nádoby a jaký mít provozní tlak v otopné soustavě od které se mi odvine velikost přetlakového ventilu. Kotel je na tuhá paliva s výměníkem 17l ,délka otopné soustavy cca 26m 1/2" ,6m 3/2", tři radiátory 60x120, 60x80 a 60x100, nejvíše položené těleso 3m, max provozní teplota do 95C, vyslo mi 18l což mi příjde docela dost, ale jaký provozní tlak nevím.

Děkuji

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

pcmani*
hodnocení

0x

píšete že nejvýše položený radiátor je 3m to e 0,3bar tíha vody potom připočítat přetlak 0,3bar ten zajistíte na expanzní nádobě dofouknutím či upuštěním vzduchu takže provozní tlak udržovat 0,6-1bar za studeného stavu při topení se vám tlak bude zvyšovat cca o 0,3-0,5 bar když dáme nějakou rezervu koupil bych po ventil na přetlak 2bary

dzejar*
hodnocení

0x

Především si zjistěte z tlakového hlediska nejslabší čánek řetězce - kotel armatury, čerpadlo, potrubí radiátory. Podle něj určete otvírací přetlak pojistného ventilu a až pak určete velikost expanzní nádoby podle

reflexcz.cz/...

Doporučuji dát otvírací přetlak pojistného ventiluo něco malinko nižší než je ten nejslabší článek (0,1-0,2 bar). Např. Kotel bude na max. provozní tlak 2,0 bar tak dejte pojišťovák 1,8 bar.

hodnocení

0x

Výrobce uvádí nejnižší provozní tlak expansomatu 50 kPa, což odpovídá výšce sloupce vody 5 m - to by Vám mohlo stačit. Tlak zbytečně nešponujte!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]