Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřeboval bych poradit s velikostí expanzní nádoby a jaký mít provozní tlak v otopné soustavě od které se mi odvine velikost přetlakového ventilu. Kotel je na tuhá paliva s výměníkem 17l ,délka otopné soustavy cca 26m 1/2" ,6m 3/2", tři radiátory 60x120, 60x80 a 60x100, nejvíše položené těleso 3m, max provozní teplota do 95C, vyslo mi 18l což mi příjde docela dost, ale jaký provozní tlak nevím.
Děkuji
píšete že nejvýše položený radiátor je 3m to e 0,3bar tíha vody potom připočítat přetlak 0,3bar ten zajistíte na expanzní nádobě dofouknutím či upuštěním vzduchu takže provozní tlak udržovat 0,6-1bar za studeného stavu při topení se vám tlak bude zvyšovat cca o 0,3-0,5 bar když dáme nějakou rezervu koupil bych po ventil na přetlak 2bary
Především si zjistěte z tlakového hlediska nejslabší čánek řetězce - kotel armatury, čerpadlo, potrubí radiátory. Podle něj určete otvírací přetlak pojistného ventilu a až pak určete velikost expanzní nádoby podle
Doporučuji dát otvírací přetlak pojistného ventiluo něco malinko nižší než je ten nejslabší článek (0,1-0,2 bar). Např. Kotel bude na max. provozní tlak 2,0 bar tak dejte pojišťovák 1,8 bar.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.