Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Betonování vchní podlahy dílny

Od: rejdill* odpovědí: 7 změna:

Zdravím ve spolek.

Chtěl bych se zeptat na betonování vrchní betonové podlahy v dílně (10mx5m), kde se budou nacházet těžké stroje. Zatížení na m2 až 2tuny. Jak tlustou betonovou podlahu vybetonovat? Dávat pod beton polystyren (myslím, že by se ani nemuselo)? Lze betonovat i po částech? Rozdělil bych to na 3 kusy po 3,3m. Oddělení by bylo jen v vrchní části podlahy. Fungovalo by i jako dilatace. Betonovat dílnu po částech by bylo pro mě jednodušší. Co myslíte o této myšlence.Foto které mě inspirovalo:

betonovepodlahy.com/...

Děkuji za názory

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hujer123*
hodnocení

1x

Aby mohl někdo odpovědět, musel by znát specifikace jednotlivávh strojů. Stroje by měli mít pod sebou samostatný základ, u kterého nehraje roli pouhá tloušťka, ale i hmotnost základu. Stroj by měl být k základu upevněn. U některých druhů strojů by bez přišroubování mohlo vlivem nevyváženosti například obrobku dojít k jejich posunutí nebo dokonce k vytržení z nedostatečně hmotného a pevného základu. Základ by měl být oddělen od zbytku podlahy.

ronyx*

Dnes už se stroje na betonové základy nestaví - to se dělávalo kdysi. S nástupem NC strojů se začaly stroje stavět na ocelové nohy (v podstatě plechové krabice), které jsou uvnitř vyložené gumou s přesahem přes výšku krabice. Stroj se po odvezení na místo výškově ustaví pomocí vodováhy a guma v "bačkorách" zajišťuje tlumení kmitů a odpružení.
Kdž jsem to kdysi dávno viděl poprvé, taky jsem se tomu divil. Dneska máme v práci na "bačkorách" uložené všechny stroje - soustruh, frézku, vrtačku, lisy. Na pevno přišroubované k základu v podlaze jsou pouze velké padací nůžky, ohýbačka na trubky kvůli bočním páčivým silám při ohýbání trubek a velká stáčečka plechů jsou do podlahy přišroubované.

zwiki*
hodnocení

0x

Zdravím.Betonovali jsme ve fabrice podlahy,kde měli stát stroje jako vrtačky a soustruhy.Polystyren nedávejte.Vrstva byla asi z10 cm z kvalitního betonu napovrchu zagletovaný.Jak píšete betonovat na části tak máte dobrý nápad tzv. dilatační spáry.Také jsme tak dělali.

doplněno 22.08.14 22:22:

V betonu je samozřejmé ,aby bylo armovací sítě!

jmhad*
hodnocení

0x

Pracoval jsem pár let jako vedoucí výroby betonárny a tak mohu doporučit - zajděte na nebližsí zavedenou betonárnu /CEMEX,ZAPA,Českomoravský beton/ a chlapi Vám řeknou nejlepší postup,třídu betonu,sílu vrstvy i množství.

petrzach

Jako vedoucí výroby betonárny by jste měl napsat nejlepší postup tady né? Samotného mě něco podobného čeká, až na takové zatížení ,tak rada od odborníka by se hodila.

hodnocení

0x

V práci sme dělali garage (traktor,offroad ...) polystyren matně pamatuji 20cm ne EPS70,ale tvrdší na to přišlo cca 20cm betonu s karisítí (plocha odhad-10x5m?+-) je to už dosti dlouho,navíc majitel tam chtěl větší vrstvu betonu ,žádna dilatace.Autosalon Mazda plocha (odhadem)na deset aut s podlahovým topením,dilatace mezi jednotlivými větvemi topení,prořízlá dodatečně tl betonu na polystyren deskách (origo na podlahovku) byla cca10-15cm .(plocha snad na deset oa?) Beton na "ČSAD" box na tahače návěsů (délka na koník + částečně i náves,ne celý!) tl betonu 25cm + 3cm teraco dlažba,kari sítě!

dp povrch důkladně zagletovat nebo nějakou zátěžovou dlažbu

Jinak jak píše Hujer-stroje musí mít sólo základ a dle druhu i oddělaný od zbytku (např buchar!- skrze vibrace !)

rejdill*
hodnocení

děkuji za reakce.

To Ronyx: neudělal by jste nějakou fotku té bačkory, jen pro lepší představu. Takhle máte uložený i starý soustruhy, které se dříve podbetonovávaly?

Mám představu o skladbě tuto:

Hutněný štěrk výška cca 20cm

Podkladový beton B10 výška cca 15cm - z betonárky

hydroizolace

Vrchní beton B20 výška cca 10cm - z betonárky

Dík za názor

PS: na internetu jsem se někde dočetl, že se dělaly základy pro stroje třeba až po finální podlaze. Beton se vyřízl v požžadovaén rozměru vykopala se díra. Do díry se po stěnách dala guma a celé se to zabetonovalo. Prý stroj perfektně držel a vibrace se nepřenášely do ostatních konstrukcí...

Nemá někdo s tím nějakou praktickou zkušenost?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak betonovat podlahu

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]