Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, soused provádí výkop na obecním pozemku ve vzdálenosti ca. 1,5 m podél plotu/hranice mého pozemku. Na mém pozemku jsou vzrostlé stromy, vzdálené také asi 1,5 m od plotu, tedy mezi patou stromu a okrajem výkopu jsou maximálně tři metry spíš méně. Za prvé se obávám poškození kořenů, za druhé nechápu, jaktože mě nikdo neinformoval. Jedná se o uložení kanalizace a vodovodní přípojky, je možné, že není poviností stavebního úřadu, mě o tomto informovat předem?
Pokud má být stavba vodovodní a kanalizační přípojky vzdálena minimálně 2 m od Vašeho pozemku, pak Vás nikdo informovat nemusí. Informační povinnost je pak pro stavebníka zakotvena v § 152 stavebního zákona (zák. č. 183/2006 Sb.), ale je předpoklad, že stavbou nebudete dotčen, informovat každého v okolí není povinností. Odvíjí se to od konkrétního posouzení dané věci.
Pokud jde o kořenový systém stromu, měli by jej ve vegetativním období respektovat a dávat si pozor (můžete se obrátit např. na příslušný odbor životního prostředí), mimo vegetativní období vám kořenový systém stromu mimo Váš pozemek zpravidla kdokoliv odstranit.
Proč já mám pocit, že se nic neděje, vše je OK, nikdo nikomu neubližuje, ale tazatel si vymýšlí problém?
Přeji všem hezký víkend.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.