Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak moc je důležité, aby okno mělo profil okna, tloušťka vnějších stěn 3mm a více. Dostala jsem nabídku na okna s 2,8mm od RI. Jak to je, poradíte?
Dobrý den,
předem svého příspěvku si dovoluji upozornit, že reaguji jako zástupce společnosti Inoutic / Deceuninck, která je jedním z největších výrobců okenních profilů v Evropě.
Argumentace šířkou vnějších stěn profilů je jedním z oblíbených marketingových triků výrobců oken i dodavatelů profilů. Norma ČSN 12608 rozděluje okenní profily do tříd A/B/C podle síly vnějších stěn:
třída A – 2,8 mm (+/- 0,2 mm)
třída B – 2,5 mm (+/- 0,2 mm)
třída C – 2,3 mm (+/- 0,2 mm)
Nicméně tato norma výslovně uvádí toto: tato klasifikace neurčuje kvalitu profilů a nemá vliv na jeho funkční parametry. (!)
Za touto formulací si stojím i já.
Ve skutečnosti tento parametr hrál svoji roli zhruba před 8 a více lety, kdy se prodávala na trhu okna z profilů s 3-5 komorami. V takových profilech bylo málo materiálu a tloušťka vnější stěny zaručovala jistou pevnost svárů. Dnešní vícekomorové profily už mají tolik materiálu uvnitř, že síla vnější stěny nehraje pro pevnost zásadní roli. Rozhodně plošně neplatí, že profily třídy A mají větší rohovou pevnost, než profily třídy B. Toto prokázala celá řada testů z posledních let, které si výrobci profilů nechávají dělat. Proto např. většina výrobců už dnes i svoje špičkové řady profilů vyrábí v třídě B (tj. +/- 2,6 mm vnější stěna), protože zvyšování tloušťky vnější stěny by nemělo smysl z pohledu pevnosti ani izolačních vlastností a jen by prodražovalo výrobu profilů i náročnost jejich svařování. Pokud bude mít profil vnější stěnu o síle 2,8 mm a vnitřní přepážky jen slabé, jeho pevnost bude horší než profil třídy B se silnými vnitřními přepážkami.
Uvedenou marketingovou argumentaci tříd profilů hodně podporuje např. výrobce profilů VEKA, nicméně jejich poslední testy, které jsem měl možnost vidět a které tuto argumentaci podporovaly, byly z roku 2008 a porovnávaly 3- a 5-komorové profily o stavební hloubce 70 mm, což je dnes nejnižší standard trhu.
Mimochodem, pokud je mi známo, normotvůrci (i německá certifikační autoria RAL, která celé této skupině klasifikace profilů dala jméno) momentálně připravují nový návrh normy, který systém klasifikace profilů mění, aby nezaváděl k těmto marketingovým "fíglům".
A to vše zde uvádím s plným vědomím toho, že naše společnost dodává většinu svých profilů ve třídě A i B a zákazník si tak může zvolit
Přeji šťastnou ruku při výběru dodavatele Vašich oken.
Ondřej Fridrich
magdony, nejsem zástupcem nikoho, jen trošku o tom vím..
Jak píše pan kolega a píše to dobře, neřešte vůbec profil rámu.
Důležitější je zasklení. Páč pokud si dáte dvojskla, zeptejte se dodavatele, zdali umí dodat ještě horší okna pro bydlení. Zjistíte že nikoliv (neřešme detaily)
Proto doporučuji trojskla, minimálně s rámeček 12mm.
Ptejte se dále..
doplněno 20.08.14 20:46:kde koupit?
Ale to Vám lehce sdělím, obešlete asi 50 firem v okolí 80km. Udělejte výběrové řízení..
Pokud neoslovíte dostatek firem, nebudete vědět co vím já, když dělám zakázky každý rok několikrát..
Dobrý den,
dovolím si zásadně nesouhlasit s názorem pana Cukráře, že nemáte vůbec řešit profil rámu. Sklo hraje zásadní roli pro tepelně izolační vlastnosti okna, o tom není třeba diskutovat. Ale je to podobné, jakobyste tvrdil, že u auta je jediný důležitý motor.
Musíte řešit vše, co s oknem souvisí - profil, sklo, kování. Když dáte masivní trojsklo do subtilního lehoučkého 70 mm profilu, profil sklo neunese, okna se budou prověšovat atd. Když dáte nejslabší dvojsklo do špičkového profilu, je to jako dát do mercedesu slaboučký 1,2 motor.
Jestli mohu doporučit, řekněte si, co od oken očekáváte, jestli spíš izolaci v zimě nebo zamezení přehřívání v létě, kam je máte orientovaná, jak moc tam svítí slunce, jak velkou jsou to plochy, jak bezpečné celé okno musí být atd. Podle toho musíte volit profil, sklo i kování. A na závěr si zjistěte reference na tu firmu, která by Vám to montovala, protože sebelepší okno, když je chybně namontované, je k ničemu.
Firem ve Vašem okolí je zcela určitě spousta. Přemýšlejte také třeba nad tím, že kdyby se v budoucnu s oknem něco stalo, aby to měl kdo opravit.
Ještě jednou přeji šťastnou ruku při výběru oken i jejich dodavatele.
Ondřej Fridrich
Od oken očekávám, že po tepelné stránce budou standardem dneška. Zpracování a materiál okna bude konstruován tak, aby okno vydrželo co nejvíce let ve vynikajícím stavu. Okno bude nejlépe z Česka, rozhodně by nemělo mít dočinění s Polskem a vlastně zbytečnou platbou/náklady za dovoz jako takový vůbec. Okna jsou situovaná do všech stran.
Ondřeji jako odborník přeci víte, že nenamontujete trojsklo s rámečky min 12mm do mizerného rámu. Taková firma v ČR není. Proto jsem sdělil, že paní nemusí řeši rám okna, páč ten dostane určitě kvalitní.
Nebo znáte tak mizernou firmu?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.