Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím spojit drcený polystyren

Od: henry® odpovědí: 17 změna:

Hezký den všem,

nemá někdo prosím zkušenost, čím slepit (spojit) drcený polystyren? Jde jen o to aby to drželo jen trochu pohromadě a dalo se vkládat mezi palubky. Za odpovědi děkuji.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

hery, musíte pod palubky dát něco...parozábranu, difuzku, a něco podobného, co má mikrodírky. Páč přes perlinku to propadá..záleží ja kje polyš drcen..

Na lepení zapomeňte...

doplněno 19.08.14 16:56:

Henry, takže jste si hned problém vyřešil..

Blahopřeji.

Vše je jen o penězích..

hodnocení

Zdravím pana Milana a děkuji za radu. Jen ještě jedna komplikace. Palubky hodlám vyměňovat postupně a jsou svisle ! Jak tam ten drcený polystyren podržím to fakt nevím. Jedině odkrýt celé pole, vytvořit z něčeho "kapsu", zasypat a potom obložit. Nevím jak by se tohle povedlo :) No nic, nějak to pořeším, ještě jednou díky všem.

jabraka*
hodnocení

0x

Drcený polystyren lze lepit lepidly v disperzi.Jde jen o to,zda je to ekonomické.Spotřebované lepidlo bude možná dražší,než nové EPS desky.Kromě toho bude tepelná izolační schopnost dost nižší,

Řešení by bylo takové,vytvořit palubkové panely a drť tam vsypat.

JABRAKA

hodnocení

Tak jistě že to bude asi něco stát. Šlo o to že drceného polystyrénu vlastním velké množství a chtěl ho využít. Jinak vsypávat mat. voně mezi palubky nelze a to z důvodu že stačí vypadlý suk a sype se to ven, nebo ještě hůř dovnitř. V každém případě děkuji za odpověď.

repkin*
hodnocení

0x

Dal bych za palubky perlinku, přes tu se to nevysype ;) Třeba jen zbytky přes suky, když se o to bojíte ;)

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím,
nevím, jestli to, co napíšu vám bude k užitku, ale třeba jo.
Před cca 30 lety jsem byl na návštěvě u lidí, co zrovna stavěli barák. Dům byl zpola plný pytlů s polystyrenovými kuličkami. Ptal jsem se, na co to mají. Prý na vnitřní omítky. Když sem se divil, bylo mi vysvětleno, že se ten polystyren nasype do míchačky, k tomu se přidá trochu (množství nevím) jarové vody (čili naředěný saponát) a nechá se to chvíli míchat. Saponát prý ty kuličky slepí k sobě. Pak se to prý na zeď nanáší jako když se klasicky omítá. Nechtěl jsem tomu moc věřit, ale říkali mi tenkrát, že už to zkoušeli a prý to opravdu funguje. Výsledek jsem neviděl a ani jsem to nikdy nezkoušel. Taže prodávám jak jsem koupil. Ale třeba vám to k něčemu bude.

I já tak před 35 lety stavěl barák. Dodnes mám někde na půdě jeden-dva pytle toho polystyrenu, u nás nazývaného EXPANDOVANÝ PERLIT. Používal a používá se jako izolační materiál sypaný, nebo plněný v rohožích. Dále v zemědělství na zlehčování zeminy pod názvem Agroperlit. A hasiči ho používají na absorbci škodlivin ( nafta, olej a p.) pod známým názvem VAPEX.
Výrobce byla firma Kerko Košice.
K věci. Já ten perlit přidával do omítek a do podlahových mazanin či potěrů. Jako izolaci a zvětšení objemu. Také k zalévání otvorů v podlaze či stěnách okolo trubek topení a pod. A k spojení těch kuliček se běžně používala řídká vápenná kaše nebo Duvilax. Nepamatuji poměr toho pojidla, ale stačilo málo vody do míchačky, přidat duvilax a pomíchat kratší čas.
Míchalo se častěji s vápeným mlékem, bylo lacinější. Dokonce se používala kaše z jemné hlíny. Vše dokázalo slepit ten drobný granulát tak, že byl po vyschnutí podle potřeby pevný, nebo se aspoň nesypal.
kerkotherm.sk/...
doplněno 19.08.14 06:29: Kono může mít pravdu. Nebyl jsem přesný. Nám to připadalo stejné. Snad jen perlit byl hrubší i jemnější.
Ovšem strukturou kuliček jsou si oba materiály velmi podobné a způsob spojení slepování by měl fungovat na oba.
Pokud má kono vědomosti či zkušenosti se spojováním polystyrenu, jistě tazateli také pomůže radou.
doplněno 19.08.14 06:38: Je možné, že tazatel má perlit, i když ho nazývá drceným polystyrenem. Ovšem jeho popis je dost skoupý. Více info např. o jménu, výrobci či velikosti a způsobu balení by mohlo situaci objasnit.
Ten saponát - jarovou vodu neznám. Ale zkusím.
kono

Dodnes mám někde na půdě jeden-dva pytle toho polystyrenu, u nás nazývaného EXPANDOVANÝ PERLIT.

Tak skoč na půdu a uvidíš, že PERLIT není Polystyren.

Co já vím,polystyren je plast a perlit je silně porézní keramika. Na zkoušku stačí horkovzdušná pistole.

hodnocení

Hezký den,

tazatel ví určitě že se jedná o polystyren, protože ho sám drtil ve vlastnoručně vyrobené drtičce. Jedná se o obalový odpad (kancelářská technika, monitory a pod.) Perlit jsou také drobné kuličky ale narozdíl od polystyrenu savé. Jinak ten Jar a vápenou kaši určitě zkusím. Děkuji.

moto*
hodnocení

0x

Zatepluji a stavím z drceného polystyrenu, dokonce nakupuji i polystyrenový granulát, dříve ve stavebninách, byl ale drahý, nyní ve výrobně panelů z polystyrenu. Mícham smes v míchačce s přidáním písku a cementu. Dle množství cementu je směs pevná. Na půdě staré chalupy jsem s tím zalíval oblouky klenby a také různé dutiny. Zalíval jsem s tím i hurdiskový strop nad menší halou kterou jsem si před časem postavil. Tu jsem stavěl z cihel z bouračky a následně udělal šalunky a zeď jsem zdvojnásobil touto litou směsi a po zatuhnutí omítl. Nemá to chybu. Z vnější strany tedy ještě izoluji polyšem. To co by mi firma stavěla za statisíce, mám za desetitisíce.

jabraka*
hodnocení

0x

Henry,pokud chceš tepelnou izolaci,musíš sypat drť za venkovní palubky,jinak narazíš na rosný bod.Izolace ztratí funkci.

JB

hodnocení

Děkuji i jabrace za poznámku. Jistě že za venkovní palubky. Ona to snad ani není chata ale jen zahradní bouda. Rám stěn je postaven z hranolků a ty obloženy palubkami, vnirřními a venkovními. Ty z vnějšku musím vyměnit protože v žalostném stavu. Mezi palubkami není zatím nic. Předchozí majitel se nenamáhal :) Tak jsem tam chtěl nějak nacpat drcený odpadový polystyren a zároveň nemít problém s jeho sypáním se ven. Zatím se mi jeví nej pokus s vápeným roztokem, ale nevím, musím to zkusit. Ten "Jarový" pokus právě provádím ve formě, ale se mi zdá že to bude schnout tak týden :)

henry, pokud polystyren spojíte nějakým přimícháním matroše, tak Vám stopune pracnost a silně klesne izolační schopnost. Ale zase Vám nebude tolika vadit jeho přehřítí na slunci pod palubkou.

Jen se zeptám, popřípadě upozorním na problém..

Natřete palubky tmavým odstínem, na jižní straně se plocha v létě silně ohřeje na teplotu nad 60-70°C a dojde k degradaci polyše..

Nevyhrožuji, jen upozorňuji, že teplem se začne z kuliček odstraňovat smrádek. To byste nevěřil kolik roku mne smrděl nadrcený polyš taky z vlastnoručně vyrobené drtičky..

doplněno 20.08.14 20:31:

Henry, využití izolantu je OK, ale musíte mezi palubku a kuličky nechat odvětrávanou mezeru. Pak to bude OK.

Natáhnot difuzku a prostor vysypat..

hodnocení

Zdravím Milana,

a nejspíš dávám za pravdu. Vím co umí slunce s tmavým nátěrem a snad proto je jiho-západní stěna chaty, v žalostném stavu. Chtěl jsem ten polyš nějak využít a zároveň prostor mezi palubkami vyplnit. Stává se, když vypadlý suk vně a uvnitř proti sobě, že mžourám do slunce :) Ještě zkusím jako pojivo to vápenné "mléko" jak někdo poradil a uvidíme. Dík všem za cenné rady.

korund
hodnocení

0x

S týmto máa asi skúsenosť firma, čo robí technológiu STYRCON.

Viď www.styrcon.sk a zeptejte sa, a snáď vám poradia.

hodnocení

Děkuji za tip. Napsal jsem na onu firmu a čekám na odpověď. Z jejich prezetace jsem pochopil že polystyren "napojí" cementovou kaší a následně vylisují do požadovaného tvaru. Lisování nejspíš nepřipadá u mě v úvahu a tak nevím co mi napíší. Možná také nic, protože na výrobu desek mají patent a bude to také asi výrobní tajemství :) Dám vědět.

doplněno 09.09.14 07:23:

Dobrý deň,

ja by som vám váš nápad vôbec neodporúčal. Chápem to tak, že cez tie medzery je aj voľný prístup vzduchu a tiež ohňa.

Jedna zblúdilá iskra, zápalka, nedohorený špak a z vášho domu ostane len popol.

S pozdravom

RNDr. Vladimír Libant

Tolik odpověď z firmy, která se zabývá výrobou izolačních panelů. Nevím, ale čekal bych že nebudou považevat všechny mimo území své firmy, za pitomce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]