Dnes jsem zjistil ze pri prilozeni kabelu(tri zily) jen jedne znich na fazi je proud i v ostatnich, kabel neni nijak propojen ale napeti jde ze vsech zil nejedna se o spatne uzemeni a jak lze opravit, totez jsem vyskousel u znamych, sundal kryt krabicky, prilozil jednu zilz kabelu na fazi a napeti vyletlo ze vsech. Diky za radu
Napětí může být naindukované i na nepřipojených žílách. Zkuste měřit "vadaskou" proti zemi, zjistíte kde je ostrá fáze a kde jen naindukované napětí, které naměříte třeba fázovkou.
já tomu, jak to tazatel napsal, rozumím tak, že vezme kabel a jeden vodič strčí do zásuvky, no a na druhém konci (resp. i na tom samém) má napětí na všech (třech) vodičích v kabelu, nejspíš shnilá nebo spálená izolace (kdoví co je to za starý kabel) a vodiče se uvnitř kabelu dotýkají navzájem
Jestli vás baví takové pokusy s elektrikou , zkuste tenhle: Dva kabely přiložte na nulák nebo zem a třetí na fázi. Pak sem napište, jestli jsou na těch dvou také fáze. Jestli ano, volejte elektrikáře, jde o život!
no jo ale kdyby byly všechny tyvodiče co jsou v kabelu spojené tak by to vyrazilo jističe protože by to byl zkrat,jedině by tam měl pouze jednu fázi a zádný nulák ani uzemnění.nebo tam má prostě tři fáze proto píše že má na každém vodiči napětí.
Pokud je to tak, tak píše právně, že fázovku mu na všech ukáže fázi. Jeden kabel je připojen na fázi a ostatní jsou ve vzduchu a na ně se naindukuje napětí a to i u nového kabelu. Nemusí tudíž jít o žádný starý kabel se špatnou izolací.
Ano, přesně tak, pokud nejsou ostatní nezapojené kabely uzemněny, naindukuje se na nic napětí a fázová zkoušečka to ukáže. Obvykle tak najdete průser u staré normy TN-C (dvoužilové zapojení), kdy dojde k přerušení pracovní nuly a tím pádem se na ní indukuje napětí - okamžitě vyřešit, jde o úraz!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.