Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Potřebuji povolení nebo oznámení stavby?

Od: lounacek odpovědí: 12 změna:

Dobrý den.Chci si na své zahradě postavit jednoduchý přístřešek na palivové dřevo abych ho měl pod stříškou. Chtěl bych ho mít asi 2,8x 8 m. Výška do 2m. Potřebuji podat na stav. ůřadě nějakou žádost či ohlášení stavby? Přístřešek bude volně na zahradě sousedící s živým plotem souseda,který nemá nejmenší výhrady. Děkuji moc za odpovědi. Hezký den

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

pokud nebude masívním základem spojený se zemí, nejedná se o stavbu, není co ohlašovat. Jen je asi vhodné jej neumísťovat blízko rozhraní pozemků, lepší je odstup kvůli vodě a sněhu apod.

buss
hodnocení

1x

Najlepčí odpověď dá stavební zákon, část Stavební řád, co se ohlašuje a též pak co nevyžaduje Rozhodnutí o umístění stavby.

albatros498022*
hodnocení

0x

Pro jistotu pouze ohlásit písemně a pak stavět aby byl klid.

uska*
hodnocení

0x

Potřebujete souhlas s umístěním stavby viz buss. Nenechte se mást předpotopními názory, že pokud stavba není pevně spojená se zemí, že nic nepotřebujete. To platilo za Krále Klacka, ale ne dnes.

To Uska a jste si tím Vaším tvrzením 100% jistý?

Záleží spíše na tom jaký to bude přístřešek!Pkd jen 4 kůly jako stojky na nich vodorovně dva kůly a příp.zavětrování na tom jen třeba vlnítý plech-nemusí být (pkd nejste ChKO ) tak se nic neděje!

dik to diesel, dnes jsou lidi z uradu tak trochu připos... ale záleží jen na tom jaký je starosta . ..

vaccent*

Dobrý den. Jediná srávná odpověď viz BUSS. Vše ostatní jsou jen dohady. Postavte si jakýkoli přístřešek z čehokoli, se základy dle libosti. Základní podmínky: plocha do 25 m2, odstup od hranice pozemku min. 2 m. Další podmínky Vás u přístřešku (pergoly, gar. stání a pod.) nemusí zajímat. Nepotřebujete nic hlásit, nepotřebujete souhlas sousedů, nic. Jiná situace by nastala, když budete chtít mít přístřešek těsně u hranice se sousedem. I když bude souhlasit, musíte SÚ požádat o vydání "souhlasu o umístění stavby" Blíže viz nový stavební zákon.

BUSS, jako ostatně velmi často, nedává kompletní návod, ale radu jak postupovat. Tudíž odpovídá správně. Vy zjednodušujete, tudíž Vaše pravda je jen 99%-ní. Pokud ona stavba bude stavbou první na pozemku (tzn. nejedná se o pozemek s rodinným domem nebo stavbou pro rodinnou rekreaci) pak spadá do oblasti onoho 1% a papírovat by se mělo. Jinak souhlas.

lidičky já bych si chtěl na svém pozemku postavit stan s tím, že jsem líný jej přes zimu sklízet a má více 25M2, myslíte, že bych měl o st. povolení také žádat . . . . . .

hm, že by vLňák nad hromadou dřeva byl stavbou . . . to myslíte vážně, vždyť to první velký vítr odnese. To já tedy za stavbu považju něco co mi neodnese první přívalový déšť... hol každý máme jiný úhel pohledu na věc. Podle mě se o stabvu nejedná. Nejde o nic dlohodobého a nejde o věc se solidním základem, tudíž nění co řešit. Za chvilu budeme ohlašovat i udírnu z baumarketu. Vivat, ale chudák příslušný SÚ.

2kedar*
hodnocení

0x

Nepotřebujete vůbec nic, pokud nemáte za souseda totálního hnidopicha a chronického stěžovatele.

Ani pak by nenastal problém právní, nýbrž časový...

Kdo má ty udání furt řešit, že.? :)

Já jsem šťastný, že mí sousedé mají mozek v hlavě.! *palec*

hodnocení

0x

Některé stavby od účinnosti novely Stavebního zákona od 1.1.2013 nově nevyžadují vůbec žádné povolení ani souhlas stavebního úřadu, tedy ani územní rozhodnutí či územní souhlas, ani stavební povolení nebo ohlášení. Jedná se mimo jiné o stavby do 25 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky s jedním nadzemním podlažím, podsklepené nejvýše do hloubky 3 m, nebo bazény do 40 m2, pokud se nacházejí na pozemku rodinného domu nebo chaty ve vzdálenosti nejméně 2 m od společných hranic pozemků. Území musí být v zastavěném nebo zastavitelném území dle územního plánu obce. Pozor také na slova "rodinného domu", netýká se to totiž např. bytovek ! Taky pokud to chcete stavět na jiné parcele než je RD, tak většinou úřadové toto akceptují, ale musí to být zaploceno a spojeno s parcelou, kde je RD...

no mrkněte třeba sem, tady to máte přesněji

finance-penize-pojisteni./...

ve vztahu k sousedům taky pozor na nový Obč. zákoník, kde jsou některá pomezení (stínění stavby sousedovi a pod.)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]