Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, máme velmi vlhkou kuchyň ve staré chalupě a velmi nám reznou pláty na kuchyňských kamnech.Po zbroušení a natření k tomu určenou barvou je to za chvíli zas hrůza... Pídím se proto, zda neexistují nějaké nerezové varianty a nemohu nic na internetu najít. Nevíte někdo ,, zda něco takového vůbec existuje, zda se dá vůbec nějaký nerez používat jako plát na kamna? Díky .
Přesně jak píše přede mnou . Pláty potřebují být silné .Většinou tomu vyhovuje litina. Nerez se takto silný nevyrábí - nemá to smysl .Kvalitní vyrobci často u krbovek , když dělají vyjímatelnou plotnu , tak ze spodu ještě udělají vystužná žebra .Pak se plotna nekroutí.
Dopopručuje se na litinové krbovky grafit s trochou oleje a rozleštit to do ztracena. Ohen to vypálí.
Zdravím,
pláty na kamna (správně jsou to "tály") jsou LITINOVÉ - ne SLITINOVÉ.
Litina není nerezová, nerezová může být ocel, z nerezové slitiny lze dělat výkovky.
Nerezové tály neexistují, nelze je nahradit nerezový plechem, protože by se teplem zkroutily.
K ošetřování tálů na kamnech.
Tím, že jsou tály z litiny, obsahují značné množství uhlíku. Rezivění lze zabránit nátěrem. Naše babičky na to používaly prášek HAVRANÍ STŘÍBRO. Ten už se dnes v původní podobě nevyrábí. Nahradit ho lze práškovým grafitem.
Tály očistěte od rzi, práškový grafit pořádně rozmíchejte s přiměřeným množstvím octa na středně řídkou kašičku. Tuto pak naneste na tály. Nanášet lze buď kouskem hadříku nebo štětcem. Po vyschnutí octa ošetřený povrch tálů (či jiných litinových dílů) přeleštěte hrubým kartáčem do mírného lesku.
Ošetření lze kdykoliv podle potřeby zopakovat. Kdysi dávno se kamna takto ošetřovala na jaře a na podzim před topnou sezónou.
Grafit chrání povrch litiny (ale nejen litiny - částečně to umí i na oceli, ocelolitině) proti korozi. Grafit je mastný, proto ho nelze rozmíchavat s vodou (nespojí se to).
Co udělat s nátěrem barvou, kterou jste na tály nanesli, vám poradit neumím - snad jedině obrousit drátěným kartáčem.
Dal jsem vám hodnocení, nejen za dobrý příspěvek, ale i za připomínku co udělat s grafitem který jsem našel ve stodole, mám jej tak 20 kg. To jsem netušil, že za něj chtějí takový majlant.
doplněno 16.08.14 15:11:jj, nevyhodím, to by už byl dávno s obrovským množstvím bordelu kterým byla zahumusená chalupa po předchozím majiteli.
Byl to řidič a velký hraboš sběratel, ten grafit byl asi pro slévárnu místní kolbenky.
Taky jsem byl překvapen, co grafit stojí. proto jsem dal link i na ten práškový - tam je to cenově příznivější.
Jinak - není grafit jako grafit, protože to nemusí vždy být čistý grafit, ale to pro účely tazatele (nátěr kamen) nehraje roli.
Grafit se používá jako práškové mazadlo (třeba v kovařině), jako separátor do forem. Dá se také použít na mazání podobně jako Molyka.
Na vašem místě bych nalezený grafit rozhodně jen tak nevyhazoval.
Nevím, jakou barvou jste natírali, ale zkusil bych litinové pláty pořádně očistit a na nátěr použít kovářskou čerň...
Použití jiného materiálu než litiny si nějak nedovedu představit...
Dnes se prodává na obnovu a ošetření litinových tálů na kamna místo "Havraního stříbra"přípravek "Tuhalesk". Lze ho najít a koupit na netu podle tohoto názvu např. tady: vjrousek.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.