Nejste přihlášen/a.
Potřebuji v bytě vyrobit vestavěnou skříň. Materiál (19mm laminovaná dřevotříska) si nechám nařezat, koupím kolejnice, lišty na dveře atd. Mám připravený výklenek (ve tvaru |____|) s rozměry cca 196x60cm výška asi 230cm.
- Mám to tozdělit na 2 nebo na 3 díly? Nebude se cca 1m široká police už prověšovat a nebude problematické tak širokou polici uchytit?
- Boční stěny se kotví nebo to nemá smysl a drží je police?
- Má smysl obkládat i strop (SDK) nebo podlahu (plovoucí)? Např. v tomto odkazu ceskykutil.cz/... to nedělají, jenom tam daji lištu pro přidělání kolejnice. Což se mi zdá praktické, protože když se časem lišta poškodí např. nabobtná vlivem vlhkosti při vytírání, tak se vymění jenom lišta, na ostatní se nemusí šahat. Ale nebude poté větší tlak na police, když je šířka mezi svislými deskami fixovaná jenom policemi uprostřed a nahoře a dole už nic není co by šířku vymezovalo?
Děkuji za odpovědi
Co se týče dělení - za předpokladu, že půjde o policové skříně, tak bych to rozdělil na tři díly, metr dlouhé police se už hodně prověsí.
Co se týče konstrukce - mě ten ,,woodface´´ styl u vestavných skříní vůbec nesedí, připadá mi nahoře huj, pod tím hnůj. Tím myslím to, když u panelákových regáloidních skříní vyházeli umakartové dveře a před to vyfrkli ve stylu potěmkinovských kulis šoupačky jezdící po zemi.
Já jsem vestavné skříně vždy konstruoval stejně jako volně stojící s tím, že se zalištovaly do niky - tedy komplet korpus včetně zad, samozřejmě sokl atd. Šoupačky pak visí na korpusu. Po stránce funkčnosti to vidím jako nejčistší řešení, navíc když je třeba z nějakých důvodů skříň vystěhovat není to vůbec problém.
Výklenek je pro skříň přímo dělaný (po rekonstrukci, je vyzděný, se skříní je v tomto místě počítáno na stálo) takže se to z něj nikam stěhovat nebude (jinde by na ni ani nebylo místo). Tak nevím jestli dávat další tisíce za materiál na sokl, zadní stěnu, "střechu" (když už tam je...) a ještě to pak komplikovaně montovat (moc prostoru kolem není, byl by problém skříň v celku i vyšoupnout - nehledě na její váhu), když to v podstatě na funkci a estetičnost nebude mít žádný vliv (99.99% času bude skříň zavřena).
Jinak ji asi rozdělím na tři díly (bude i více poliček).
Když tak o tom přemýšlím tak asi máte pravdu. Tohle je hrozný intery-skrine.cz/... Sokl bude, zadní stěna asi také, ale horní dělat asi nebudu, protože chci mít nahoře prostor cca 30cm vysoký po celé šířce 2m (na lyže a jiné delší věci) a tam by se lamino asi dost prohýbalo kdyby nemělo po této délce žádnou vzpěru, že?
Ještě jsem přemýšlel, že bych bočnice nechal udělat např. 50cm široké (místo 60cm) a na těch zbývajících 10cm bych připelil masivní prkno (stejné šíře jako lamino tedy necham bych ho ohoblovat na 19mm a následně namořit a nalakovat a pak po délce přilepit epoxydem k laminu), aby se pak skříň znevku tvářila jako z masivu (nějak podobně to vyřešit i se soklem). Protože mám obložky a dveře z masivu, tak aby to ladilo (použil bych stejné mořidlo a lak jako na dveře). Nějaké fólie jako imitace dřeva jsou na nic (stejně tak lamino se vzorem dřeva). Po otevření dveří by byl samozřejmě vidět býlí korpus z lamina, ale to do čeho by dveře narážely by bylo z masivu (jako i samotné dveře). Co myslíte?
Jak jsem psal, chtěl bych mít nahoře (cca 30cm) místo po celé šířce (cca 2m) a nemít uprostřed žádný sloupek nebo příčku, aby se tam vešly 2m lyže nebo nějaké delší harampádí co se popužívá jednou za uherák. Je to v paneláku kde moc místa není, v baráku bych to neřešil. Takže by příčky nebyly až nahoru (výška místnosti - 30cm) - bočnice samozřejmě až nahoru. Nahoru dát nosnou kolejnici nemůžu (vodící ano), protože je tam SDK a ten by dveře neunesl (na nosnou kolejnici u skříně jsem při rekonstrukci bytu nepočítal, takže tam na to aní SDK resp. konstrukce pro SDK přizpůsobena). Dole počítám s tímto kovani-mkupr.cz/... a nahoře bude tohle kovani-mkupr.cz/...
I když se to nezdá, dva metry není zas až tak moc, aby to nešlo nějak lehce vyřešit. Možností je několik, třeba dát pod kolejnici kus jeklu, kdyby to nemělo být vidět, tak ten jekl dát nahoru na skříň.
Ale v tvým případě bych využil tvé představy, že přední hranu uděláš ze dřeva. Tady bych udělal ten horní kus z fošny. Když nahoru naklížíš hranol nějakých 4 - 4,5 cm x 10 - 12 cm, tak ten ty dveře v pohodě udrží. Nejlepší by bylo ty masívní přední kusy lepit na vložený pero, ale pokud to nemáš kde udělat, stačí to slepit natupo. A ani epoxid není potřeba, stačí klasický disperzní lepidlo.
A na zadní stěnu nevymejšlej žádnou ameriku, stačí klasika, bílej sololak.
OK, děkuji za odpovědï. Promyslím to a nějak to zkusím vyřešit s pomocí zde doporučovaných postupů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.