Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nahradni supliky do kuch. linky

Od: tina* odpovědí: 19 změna:

"Zdědila" jsem kuch. skříňku i s plastovými šuplíky (takový komunistický styl, ale funkční), ty se mi ale na sluníčku (nechávala jsem je oschnout po vymytí...) zkroutily tak, že je nelze zasunout zpět do pojezdů.
Nemáte nápad, jak to znovu narovnat (zkoušela jsem to znovu nahřát, že to třeba srovnám, spíš jsem to ještě víc zohýbala, prostě to zůstává nefunkční) nebo to třeba uříznout a přilepit k tomu rovnou plastovou lištičku, ale co a čím, aby to drželo a bylo to dost pevné? Je to jen šuplík na příbory nebo vůbec kuchyňské krámy, ale musí to vydžet zátěž a musí to být hlavně rovné, aby to fungovalo.
Nebo koupit nová šuplata, ale kde, na netu hledám od začátku týdne a nikde nic. Nechce se mi vyhodit celou skříňku kvůli třem pitomým plastovým šuplatům...

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ronyx*
hodnocení

3x

Zdravím,
dovolím si nejdřív takovu hlášku - "Nikdy neříkej, že něco nejde, protože pak se vždycky najde nějaký blbec, který neví, že to nejde a udělá to.":-D
K šuplíkům. Pokud se vám zkroutily na luníčku, znamená to, že se jedná o termoplast. Základní vlastností termoplastu je, že jde tvarovat teplem a to kdykoli, ne jako termoset, který lze tvarovat teplem pouze jednou - při výrobě. Takže bych z toho vycházel.
Píšete, ž jste to zkoušela už teplem srovnat ale že jste to ještě víc zohýbala. Předpokládám, že jste to ohřála a snažila se to srovnat " v ruce" Ve vašem případě je to asi zaákladní chyba. Pokud mají být ti lišty rovnoběžné, tak je musíte rovnat na rovině. Tzn. položit špuplík ideálně na rovnou desku vzhůru nohama (dnem nahoru). Optimální by bylo šuplík zajistit na desce třeba pomocí nějakých svorek (např. truhlářskými svěrkami). Pak pokroucená místa lištičky - vodítka nahřát a domáčknout ještě teplé na desku. Domáčknutí provést ne jen rukou, ale lištou, která bude dlouhá nejméně jako šuple. než to vychladne, podržet, případně opět sevřít svěrkou. Tímto postupem získáte jednu rovinu na obou stranách těch vodícíh lišt.
Pokud je šupe zborcené i prostorově (je široké, ůzké, deformované...), pak ho musíte také vyrovnat. Ale to už bude trochu složitější, takže pokud nemáte potřebné vybavení (hlavně více svěrek), tak pokud bude šuple funkční, nedoporučuji se do toho pouštět. Opět vy to zanemnalo šuple upnout, nahřívat a tvarovat buď pomocí nějakých ideálně dřevěných rozpěrek zevnitř, nebo naopak stahovat - opět třeba pomocí dřevěné desky, kdy pozohýbanou část nahřejete a přimáčknete na desku, ale tu desku musíte mít zvenku šuplete.
Dopručil bych zkusit nejdříve srovnat ta vodítka na šupleti a pak se teprve rozhodovat dál.
Hlavě buďte opatrná při tom nahřívání - necitlivý ohřev může způsobit už těžko opravitelnou deformaci toho šuplete. Nahřívat bych doporučil opatrně horkovzdušnou pistolí táhlými pohyby přes deformovaná místa, protože bodovým ohřevem to místo můžete přehřát a to by bylo hodně špatně.
Ať se vám dílo podaří.

tina*

Tohle je dobrý, mít tu pistoli. Hice polevily, tak jsem to nahřívala nad troubou, když jsem pekla kuře... Nahřálo se to samozřejmě jen lokálně a hlavně ne na dost dlouho, abych to stihla transportovat na rovnou podlahu a tam se to pokusit srovnat. Kdyby vás napadlo, čím jiným to se sporou výbavou (nebo která se dá finančně efektivně pořídit) nahřát, tak to zkusím, než to začnu řezat, jak radil amper. Jinak ale díky!

ronyx*

Čistě teoreticky byste mohla zkusit i fén na vlasy místo té pistole. Ovšem výsledek těko předvídat - staré fény nebo dnes možná profesionální fény by to nejspíš zvládly, ale ty dnešní supermaketové hračky spíš pochybuju.
Pro vaši informaci - nevím jakou teplotu umí foukat fén, ale pistole dávají cca 200 a pak 500°C.
Jo a místo podlahy to spíš položke na kuchyňský vál na těsto na stůl - případné poškození podlahy v případě nějakého problému by za to určitě nestálo.

hodnocení

2x

Domnívám se, že tazatelka potřebuje radu, jak vyřešit problém za cenu úměrnou ceně linky. Vyrobit nové zásuvky je sice nejjednodušší, ale rozhodně to nebude zadarmo. Ano, jistě je spáchá šikovný truhlář za dopoledne, ale v situaci, kdy staré kuchyňské linky se při rekonstrukcích dávají za odvoz nebo za symbolickou cenu to nevnímám jako ekonomicky přijatelné. K Ronyxově konstruktivní radě jak narovnat zkroucené, přidám svoji. Pokud se jedná o model s rovnoběžnými boky, nebylo by nejlepší zkroucené vodicí lišty odříznout a na boky zásuvek přišroubovat klasické výsuvy? Jasně, matičky budou koukat dovnitř, ale u staré linky to bude tak trochu jedno.

Hlavní otázka zůstává. Přemýšlíme, jak opravit něco, co jsme neviděli a nevíme v jakém přesně je to stavu.

tina*

Díky moc! To bude zdaleka nejlepší a nejjednodušší řešení ty vodicí lišty celé uříznout a transplantovat tomu nějakou lištu do L, co koupím kdekoli v obi. Mi mohlo taky napadnout, kdybych na to nešla tak "vědecky":D Super!

Nahradni supliky do kuch. linky

V tom případě bych šel do hliníku - L -profil.Dřevěnou rohovou lištu nebrat, štípne se, je moc tenká. Jen si to dobře rozvrhněte, aby se to vešlo.

tina*

Díky. Počítám, že hliník bude bez pořádnějšího vercajku hůř opracovatelný než plast. Že bych potřebovala minimálně pilku na kov a adekvátní vrták (mám příklepovou vrtačku resp. vrtáky na beton a dřevo, možná by to něčím z toho šlo do hliníku bez problému). Jakou má hliník oproti pevnému plastu v tomhle případě pro mě výhodu? Napadá mi pevnost/spolehlivost potažmo větší trvanlivost.

ovczaak*

aha,tak to je zase jiná verze,tyto nemám...

Taky mám jiné, ale už jsem měl tu čest, jen nevím kde. Jestli by šly nějaké dobře srovnat tou metodou, jak radil Ronyx, tak jsou to právě tyhle.

111®

dostane se i plastová L lišta a šla by vlepit, ael musí být dost tuhá. ano to je ta zásuvka co mi prskla přesně v místě jak je a příčka...také jsem uvažoval o hliníku, ale nakonec to vyřešil ten tvrzený polystyren nelepený na boky

tina*

Mně nepraskla ta vnitřní příčka, já mám v háji tu postranní lyžinu, díky které šuplík drží resp. se vsouvá do pojezdu (na fotce je to trochu vidět, jak je ta nalevo ohnutá směrem dolu). Tvrzený polystyren neznám, ale podle názvu resp. obrázků na netu to v mém případě nelze použít.

111®

tvrzený polystyren viz zde: plastymorava.estranky.cz/...

ale hliníkový L ptofil vyhoví lépe,

2kedar*
hodnocení

2x

Zdravím.! Kdysi jsem řešil obdobný problém. Udělal jsem to tak, že jsem původní "lyžiny" odřízl a nahradil je duralovým plechem

cca 2mm. ohnutým do "L" který jsem k šuplíku přidělal dutými nýtky. Vydrželo to dalších dvacet let, než jsem pořídil linku novou. :)

hodnocení

0x

Těžko říct, bez rozměrů a fotky. Zkuste doplnit nějaké údaje. Ono těch "komunistických" stylů šuplíků bylo několik.

hodnocení

0x

Dobrý den,každý šikovný stolař Vám vyrobí dřevěné. Kdysi dávno mi je udělali chlapi v dílně za dopoledne.mamina

ladinpraha*
hodnocení

0x

Úzké dlouhé plastové šuplíky. Kdysi jsem je sháněl a bylo to bez šance. Dneska už je těchto linek v domácnostech asi hodně málo a musela bys narazit na někoho, kdo ji zrovna likviduje. Jednodušší řešení je truhlář, ten je udělá za chvíli, čelo natřeš vhodnou barvou a stačí vybrat vhodné úchytky.

hodnocení

0x
Plastovej, zkroucenej šuplík nenarovnáš ani za boha. To prostě nejde.
Takže jedine udělat nový.
Hotový šuplata se opravdu neprodávají, musí se udělat. Pro truhláře to je opravdu práce na chvilku. Podstatně delší chvilku bude trvat zabudování do korpusu. Ale vše se nechá udělat.

ovczaak*
hodnocení

0x

jestli jsou tři,tak to nebudou ty úzké,ale širší,které bývaly schované za dvířky...seženete je,když se budete ptát tam,kde uvidíte parkovat auto firmy,která dělá rekonstrukce jader,běžně je vyvážejí na skládku...anebo se zeptejte ve sběrném dvoře. anebo se zaregistrujte a napište mi zprávu,ty široké určitě mám...

111®
hodnocení

0x

já měl šuplík prasklý,a nový jsem nesehnal. Nakonec jsem ho přelepil proužky tvrzeného polystyrenu. Možná máte výrobek Jitony, pak zkuste jitona.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]