Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nedostatek vody ve studni

Od: orr* odpovědí: 14 změna:

Máme kopanou studnu hloubky 22 metru. Z vrchu je asi 7 skruží a dále už jen skála. Ještě loni na podzim v ní bylo přes 2 metry vody, ale teď již jen okolo 50 cm. Kvuli tak nizke hladine se ani nenaplni vodarna - nautila vzdycky po chvili zacne sat vzduch. Voda se obnovuje velmi pomalu. Vydatnost odhaduji jen na par desitek litru za den.

Minuli majitele domu tvrdi, ze s vodou nikdy problmy nemeli, ale samozrejme nemusi mluvit pravdu. Studna i dum jsou na kopci. Co vim, tak v okoli zadny soused novou studnu nepostavil.

Co muze byt pricinou ztraty vody?

Meli jsme na pozemku proutkare, ktery oznacil mista, kde jsou pry pod zemi pukliny ve skale a kde je pry voda. Jednu z puklin oznacil asi 2 metry od stavajici studny a rekl, ze studna je spatne umistena a ze ji tim padem nema smysl prohlubovat. Take rikal, ze voda je v 17 metrech a navrhl reseni, ktere by spocivalo v navrtani steny studny v tech 17 metrech smerem k te pukline a tim by se tam pry mohla dostat voda.

Cele mne to pripada ovsem velmi podivne. Co si o tom myslite? Jak tento problem s nedostatkem vody vyresit?

Diky

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

trtr
hodnocení

3x

Zdravím, možná opravdu je studna na špatném místě, ale vrtat v 17 metrech boční cestu je teda dost obtížné, možná i nemožné. Spíše bych studnu zkusil nechat odborně prohlédnout a vybrat štěrkový základ a kaly ze dna a obnovit. Možná je jen přicpaná cesta od pramene.

hodnocení

2x

pokud vím je proutkaření (virgule) brané jako něco vědeckým experimentem neprokazatelného, resp. nikdy neprokázaného (má jít o autosugesci těch proutkařů); k puklinám o dva metry dál by se měl vyjádřit nějak hydrogeolog (co by ovšem asi musel znát konkrétní podmínky), jako laikovi mi to taky zní divně...;
voda klidně jen tak zmizet může (podzemní voda i nás asi často klesá, ubejvá), je divný, že po celkem deštivym roce, to stažení pramenů se nemusí tejkat bezprostředního okolí, ale řešení úbytku může bejt prostinký - minulýmu majiteli voda stačila, protože ji používal míň, vám už nestačí (a ono přes 2 metry vody ve studni zas není kdovíjak moc, to už moc velká rezerva nezbejvá)

pcmani*

voda se může stratit nedělali jste nikde poblíž nic? nějakou stavbu nbo něco? jinak proutkař co mi označil pramen kdea jak hluboko mám kopat tak mu vyšlo přesně můžete zkusit prohloubit ale nevím

orr*
hodnocení

Žádnou stavbu jsme nestavěli a ano sousedi nic viditelného nedělali.

milan23*
hodnocení

1x
Je to ,,v pořádku". Je málo vody+ při loňských povodních s sebou prameny strhly mnoho kalu. Začal bych vyčištěním dna, pokud jsou na to finance.Nebo počkat...

hodnocení

0x

Souhlas s nickem trtr (dal jsem bod). Pramen asi bude slabý a přítok vody do studny se zanesl. To vyčištění nebude tak nákladné jako vrtat někde vedle do skály s nejistým výsledkem.

hodnocení

0x

Máme to jak přes kopírák. Hloubka 21m, skála a dole nic. Normálně 1,2 m a letos tak půl. Tchán tvrdí, že je to tím, že v zimě nebyl žádný sníh, dešťová voda stéká pryč a nestihne se vsáknout, sníh taje pomaleji... To navrtání v 17 metrech bude "mírně" problematické, ale při vhodném průměru studny by to jít mohlo (slanit dolů, zapřít se a navrtat) Problém je, že s dostatečně dlouhým vrtákem se tam člověk asi nevytočí.

Nejde mi do hlavy, jak proutkař zjistí, že je to zrovna v 17 metrech (když pominu fakt, že jeho schopnosti jsou diskutabilní). Nebo byl ve studni?

Taktéž 23m hluboká x1,3m široká studna nikdy nebyl problém s nedostatkem vody až letos od jara Tak asi denně 50cm vody obvykle 2 m. Tento problém má i několik sousedu ve vzdálenosti asi 800m Příčina asi suchá zima.

orr*
hodnocení

Proutkar dole ve studni nebyl. Taky netusim, jak to dokaze odhadnout. Mam k tomu odhadu neduveru.

kjanik112*
hodnocení

0x

Pokud je tak malý přítok vody, tak na dně studny nemusí být pramen(přitékající čůrek vody) ale voda může z větší plochy jen ronit, skapávat po kapkách. Tam by pak žádné vyčistění nepomohlo. V posledních letech je u nás nedostatek zemní vody a někde studny téměř vysychají. Děště jsou ve formě přívalů, voda odteče rychleji, než se stačí něco vsáknout. Tak hluboká studna může mít i roční interval--to znamená, že abnormálně mokré jaro se může projevit zvýšenou hladinou vody třeba až za rok, než voda vsákne až ke dnu studny. To byste musel dlouhodobě měřit hladinu ve studni a množství srážek. Já osobně proutkařům dost věřím, a o tom bočním vrtu bych uvažoval. Jakou tam máte horninu?

humbucker*

Ahoj. Potvrzuji tu možnost, že spodní vody reagují na spad atmosférické, dešťové vody. U mě to dělá asi 3 měsíce. Někteří proutkaři opravdu dokáží odhadnout poruchu v zemi, ale to co je důležité, aby byla zvodněná. Některé jsou prostě jen suché. Jestli v takovýhle studnách bývalo několik metrů vysoká hladina, bude ta nizká ovlivněná podstatně zmenšeným přísunem slabého přítoku-pramene. Někdy by mohl stačit i jen půlmetr a stejně by se nemusela studna vytáhnout do sucha. Někdo to má třeba v 5-6 metrech a jiný ve 20. K vrtání. Proutkař mi řekl, že bych se na pramen dostal prohloubením o asi 2,7 metrů. Opodál dělali vrty u krajnic a tak jsem je nalákal na krátký pokus a tím vrtem mi přestřelili pramen o 2 metry průměrem 150mm. No, nic se nestalo. Bohužel. Voda do mé studny nejde žádným pramínkem, pramínkama, ale jaksi se roní skálou. Držím palce na to vrtání. Ahoj.

orr*
hodnocení

Horninu nevim. Ve studni jsem nebyl, protoze na to nemam vybaveni a ani bych to nepoznal. Podle geologicke mapy je v tomto miste bud

naváté sedimenty (spraš, sprašová hlína)

nebo

jílovec, prachovec, pískovec

Bocni vrt by se mohl zkusit jako varianta pred tim, nez by se vrtala nova studna. Netusim ovsem, jak to technicky provest - musel by byt nejaky nastavovaci vrtak z nekolika segmentu, protoze dlouhy vrtak se do studny zkratka nevejde.Taky netusim, jaka firma by toto dokazala udelat.

podanypavel
hodnocení

0x

Dobrý den,

Zabývám se vrtaním, pokud by jste potřeboval vyvrtat dva nebo tři metry tak Vám s tím mohu pomoci.

S pozdravem Podaný Pavel

Tel 601328779

marfusa*
hodnocení

0x

Naše studna je hluboká 17m. Vždy bylo vody dost a mohli jsme i zalévat. Před asi 14 lety studna vyschla a od té doby se to stalo ještě 5x. Nikdy nevíme, kdy zas budeme bez vody. Vodovod nemáme, v místě není vodovodní přípojka. Příčinu vysychání studny neznáme. Tak takových je nás víc.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]