Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prodáváme byt, v němž jsme žili 15 let. Před 11 lety přešel do našeho vlastnictví. Budeme platit daň z převodu nemovitosti nebo z prodeje? Nový byt totiž musíme koupit už teď, ale prodávat budeme až za 4 měsíce (nový byt ještě není zkolaudován, nelze se tam zatím stěhovat). A prosím, nevíte někdo, jestli při přepisu na kupce je potřeba mít zjištěnou odhadní cenu bytu soudním znalcem? Nebo bude stačit uvést do kupní smlouvy jen cenu, na které se s kupujícím domluvíme a katastr nebude požadovat ještě znalecký posudek ceny bytu? Děkuji za odpovědi.
Po prodeji bytu budete podávat na příslušný finanční úřad přiznání k dani z převodu nemovitosti. Tiskopis si můžete stáhnou a vyplnit na internetu. Já jsem podávala přiznání před 4 roky a jako přílohu jsem musela dát znalecký posudek a kupní smlouvu. Základem pro stanovení daně je cena, která je vyšší a to tedy buď podle znaleckého posudku a nebo kupní smlouvy. To nevím úplně přesně, ale na KN při vkladu do KN se dává ověřená kupní smlouva, ale nevím v kolika vyhotoveních. Ale to stačí předběžně zavolat na KN, když už budete ověřovat podpisy na úřadě a nebo u notáře. Zde jsem Vám ještě zkopírovala §10 zákona o dani z převodu z nemovitosti.
357/1992 Sb. o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí |
§ 10 Základ daně (1) Základem daně z převodu nemovitostí je a) cena zjištěná podle zvláštního právního předpisu,2aa) platná v den nabytí nemovitosti, a to i v případě, je-li cena nemovitosti sjednaná dohodou nižší než cena zjištěná; rozdíl cen nepodléhá dani darovací. Je-li však cena sjednaná vyšší než cena zjištěná, je základem daně cena sjednaná, b) v případě vydržení cena zjištěná podle zvláštního právního předpisu,2aa) platná v den sepsání osvědčení o vydržení ve formě notářského zápisu nebo právní moci rozhodnutí soudu o vydržení, c) cena zjištěná podle zvláštního právního předpisu,2aa) platná v den nabytí nemovitosti na základě smlouvy o finančním pronájmu s následnou koupí najaté věci nebo na základě smlouvy o zajišťovacím převodu práva anebo v souvislosti s postoupením pohledávky, d) v případě vydražení nemovitosti při výkonu rozhodnutí, při exekuci nebo ve veřejné dražbě cena dosažená vydražením, e) cena sjednaná, jde-li o převod nemovitosti z vlastnictví nebo do vlastnictví územního samosprávného celku, f) v případě zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví soudem, náhrada určená soudem nebo podíl na výtěžku z prodeje nemovitosti určený soudem, g) v případě zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví dohodou, rozdíl cen uvedených v písmenu a) před zrušením a vypořádáním podílového spoluvlastnictví a po zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví, h) v případě vkladu nemovitosti do společnosti s ručením omezeným nebo do akciové společnosti, hodnota určená posudkem znalce podle obchodního zákoníku,2cc) i) v případě vyvlastnění výše náhrady za vyvlastnění stanovená v rozhodnutí úřadu, který provádí vyvlastnění, j) v případě prodeje nemovitosti mimo dražbu v rámci insolvenčního řízení při zpeněžení majetkové podstaty v konkursu nebo při oddlužení cena dosažená prodejem nemovitosti. (2) Nelze-li cenu nebo hodnotu nemovitosti stanovit způsobem uvedeným v odstavci 1, základem daně z převodu nemovitostí je cena zjištěná podle zvláštního právního předpisu2aa). 2aa) Zákon č. 151/1997 Sb., o oceňování majetku a o změně některých zákonů (zákon o oceňování majetku), ve znění zákona č. 121/2000 Sb. 2cc) § 59 obchodního zákoníku. |
Zde máte ještě stránky KN a vzory pro podání vkladu do KN:
Děkuji. V jednom článku z května 2008 jsem dnes narazila na to, že za určitých okolnností se daň z prodeje neplatí - kopíruji:
"Pokud někdo jako fyzická osoba prodává rodinný dům nebo byt, pak příjem z takového prodeje bude od daně z příjmů osvobozen v případě, že:
- v prodávaném rodinném domě bydlel bezprostředně před prodejem a získané peníze použije na uspokojení své bytové potřeby; přičemž lhůta pro koupi nového bytu je stanovena do konce roku následujícího po roce, ve kterém dům prodal, anebo
- v prodávaném rodinném domě bydlel bezprostředně před prodejem déle než dva roky; anebo
- pokud v prodávaném rodinném domě sice nebydlel, ale vlastnil ho déle než pět let (osvobození od daně z příjmů se při splnění této podmínky vztahuje i na jiné nemovitosti než je rodinný dům anebo byt)."
Jelikož v bytě v OV bydlíme 11 let, nevztahuje se toto osvobození z daně i na nás? K čemu by pak KN potřeboval úřední cenu bytu?
Dobrý večer! To co uvádíte se týká daně z příjmu, která se Vás nebude pravděpodobně týkat. Ale daň z převodu nemovitostí - to je úplně něco jiného a tu platit budete. Bohužel, ale je to tak. Je to obdobné jako u daně darovací (v případě, kdy by Vám někdo byt nebo jinou nemovitost daroval) a nebo dědickou - ta se platí z hodnoty děděné nemovitosti. V našem státě se platí za všechno, i za to co jste vlastníma rukama vybudovali a chcete to prodat. A jak jsem už psala, základem pro výpočet daně z převodu nemovitosti je cena vyšší a to buď podle znaleckého posudku, jestli je odhad vyšší než kupní cena. V případě, že budete byt prodávat za cenu vyšší než odhad, základem pro výpočet bude cena uvedená v kupní smlouvě. Proto FÚ chce, resp. po mně žádal jako přílohu Kupní smlouvu i znalecký posudek. Když matka zemřela, musela jsem mít znalecký posudek pro dědické řízení. Když jsem později prodala barák, znovu jsem potřebovala aktualizovaný znalecký posudek pro daň z převodu nemovitosti.
Zde máte ještě odkaz na uvedený Zákon:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.