Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zásuvka v koupeně - přemístnění jinam

Od: rad* odpovědí: 7 změna:

Musím přemístnit zásuvku v renovované koupelně,která by byla ve sprch.koutu.Mohu z místa bývalé zásuvky udělat napojení do nové zásuvky?Jak provést případné napojení a zaizolování.Pokud je to tedy vůbec možné.Koupelna je zamozřejmě jištěna proudovým chráničem.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Určitě zruš původní přípojku,pokud jde o rekonstrukci,určitě ti zbylo místo pod sádrokartonem na stropě a tudy protáhni nový kabel.Na druhé straně si škrábneš drážku a obložíš.Doufám,že se rozhoduješ předem,taky jsem narazil na dovedy,kteří si nechali obložit koupelnu a pak teprve dělali elektrické rozvody,zásuvky a světla.

JABRAKA

rad*
hodnocení

Je to koupelna v patře.A zmíněná zásuvka je napojena na spodní koupelnu.Přívod je tedy v podlaze v rohu koupelny,kam má přijít sprcháč.Délka přívodu by mi umožnila přemístnit(bez napojování) tuto zásuvku do sousední místnosti.A z ní by jsem mohl napojit novou zásuvku v koupelně?

jabraka*

Ve vedlejší místnosti umísti krabici třeba se zásuvkou,přívod připoj tam a propoj odtud novým kabelem do krabice v novém místě koupelny novou zásuvku.

JABRAKA

rad*
hodnocení

Jaké jsou minimální povolené vzdálenosti vedení ve zdi v místě sprchového koutu?Musí ten kabel být ještě nějak dodatečně izolován?

juvla*

v mistě sprchového koutu 15 cm.

rad*
hodnocení

Našel jsem tohle,ale jelikož vedení bude vedeno v podlaze ,tak nevím zda je to zona 0,nebo mimo zonu.

Stavba vedení:
Vedení se používají jednožilové v instalačních trubkách nebo vedení kabelová s hloubkou uložení nepřesahující 50mm. Elektrické rozvody musí mít izolaci s požadavky čl.413.2 ČSN 33 2000-4-41, tedy s ochranou třídy izolace II nebo jí rovnocennou.

Zóna 0:

Rozvody musí být omezeny jen na ty, které jsou nezbytně nutné pro napájení pevných elektrických zařízení.

Zóna 1:

V této zóně mohou být jen nezbytné rozvody k napájení pevných elektrických zařízení instalovaných v zóně "0 a 1".

hodnocení

0x

Dobrý den, málo informací. To el. vedení je v liště, nebo pod omítkou. Každopádně napojovat a izolovat vedení je hazard, pokud nesplňuje patřičné normy, tak raději nic nedělejte. Nvrhuji udělat nové vedeni vcelku. Asi je to zásah do rozpočtu, ale je to bezpečné. Další možnost je zabudovat speciální krabici s věnečkem. Dá se běžně koupit. Je vlhkotěsná, ale doporučuji raději nové vedení. Raději ale nic nespojujte a neizolujte.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]