Nejste přihlášen/a.
V baraku u hodin mam hlavni jistič 3x25A ale na baraku jsou 3 keramicke pojistky taky o hodnote 25A uz se parkrat stalo ze mi praskla jedna keramicka pojistka misto aby vyhodilo jistič.Nemely by met ty keramicke vyšši hodnotu?
to záleží na tom, jaký jsou tam dráty. Pojistky a jističe chrání vodiče, ne spotřebiče, jak se většina laiků domnívá...
Z hlediska selektivity jištění je to samozřejmě nesmysl.
Ale kdo ví, co se v baráku s časem dělo, z hlediska vývoje. Ve většině případů se dají dát pojistky klidně 50-80A, opravdu záleží na průřezu vedení k hodinám. Ale také je potřeba říct, že pokud je v domě zkrat, stejně většinou vyletí oboje, protže pojistka je zkrátka rychlejší než jistič.
To je dost častý je u starších rozvodů.Silnější pojistka se tam také nemusí vejít pokud je to závit E 27 (jako u žárovek cca 70W), tak 25A je maximum. Řešil bych to použitím ZPOŽDĚNÉ pojistky mají na sobě vytisklého šneka jsou běžně k dostání a mají pomalejší charakteristiku.
Ahoj. V HDSce, Hlavní domovní skříni , když je osazena keramickými pojistkami, bývají našroubované 35A nebo 63A pojistky. Možná tam máte ty správně velké spodky-doteky, ale někdo tam našrouboval slabší o 25A -Ampérech. Bývá to taky barevně označeno, na dně toho doteku a shodně i terčíku na pojistce. Koukni se, co to tam vlastně máš. Pokud tam není nějaká anomálie z nějakého důvodu.
doplněno 08.08.14 16:12:Ahoj. Kolega má pravdu, že až po to měření to je ve správě dodavatele. Ale, změnit ampéráž pojistek v takovémhle případě,kdy je spodek - dotek takhle uspůsobený na doplnění větší pojistkou, já osobně nemusím čekat na to, až mi tohle jištění vyčudí. Abych musel volat ČEZáky. Když je to o ten stupeň výše, tak to zase tak často nelítá. Mě za 23 let asi 3x. Když jsme rubali bandas v kamenné studni, jištění neutáhlo velký el. kompresor. Namontováním pojistek o síle 63A se už nikdy nic nestalo a mechanik od Čezu, tu změnu kvitoval. Náhradní pojistky, mám pořád po ruce.
doplněno 08.08.14 21:15:To je otázka, jestli to je O.K.? Těch 25A tam mohlo být třeba dříve, když na elměrové desce byl jistič o 20A. Pak ta posloupnost je logická. Vždy by to mělo stoupat o řád nahoru. 20A-25A-35A-50A-63A. Pak už bývají v rozvaděčích nožovky. Já tam mám např. 80A, v jedné fázi. U bytu,
Je to takova ta litinova krabice a je na vyrazeno 500V 25A takze to bude asi proto.Stejne mi prijde jako nesmysl mit keramicke pojisty 25A a za nema jistice 25A
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.