Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

FAB zámek se zasekává

Od: befeleme odpovědí: 8 změna:

Mám problém s FAB vložkou. Když jsem naposled odemykal, nedokázal jsem otočit klíčem, nakonec musel jsem do zámku bouchnout, abych ho jednou otočil, pak jsem ještě musel bouchat párkrát pro druhé otečení a hlavně ten kousek na konci.

Co se zámkem může být? Mám ho zkusit namazat nebo je to na výměnu?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Většinou bývá nemožnost otočit cylindrem zámku spojena s drhnutím stavítek (to jsou ocelové válečky na pružinkách, které jsou v kontaktu se zuby klíče) když nejsou stavítka ve správné poloze, nejde cylindrem otočit. Doporučuje se promazat, jsou na to speciální přípravky třeba na bázi grafitu, olej je zakázaný. Ale takový WD má do oleje hodně daleko a s úspěchem ho používám.

U vás mě zaráží, že dle popisu nejde zámkem otáčet po celou otáčku, resp. v jejím závěru, kdy stavítka už nejsou ve funkci. Vypadá to na nějakou nečistotu mezi cylindrem a pláštěm. Nebo je plášť ohnutý. Do zámku se nebouchá, to je většinou definitivní řešení.

Nu což, zkuste promazat a uvidíte. Horší to nebude.

trtr

Zdravím, má zámek už nadměrnou vůli? Rozumějte kliž vložíte klíč do zámku, tak lze docela snad kývat bubínkem (váleček co se otáčí) do stran. Pokud ano, tak je vložka FAB zralá na výměnu.

Jinak co se týče problému, tak zámku lze pomoci demontáží a jeho vypráním v petroleji (vymyjete se veškerý otěr). Ideální je zámek uzavřít do nějakého kelímku a trochu protřepat (pozor na potřísnění) Zámek nechejte dle možností v petroleji co nejdéle. Sprej aplikovaný do otrovru sice také něco umí, ale ne moc. Poté vložku namažte sprejem s PTFE, WD sprejem a pod., olej jako takový tam nedávejte, chytá se na něj spousta nečistot a vložka by měla být mazána co nejméně.

hodnocení

0x
Jako první bych zkusil zamknout a odemknout při otevřených dveřích. Protože přesně takhle se projevuje, když střelka drhne v zadlabu ve futru. Pak pomůže pilník a pilovat.
Pokud to dělá i při otevřených dveřích, tak vyndat vložku a zkusit ji samotnou. Když by náhodou drhla, čemuž moc nevěřím tak ji zkusit promazat. Když drhnout nebude tak vyndat zámek, rozebrat a promazat zámek. Případně koupit novej.

hodnocení

0x

Mám podobný problém s vložkou FAB. Nejde ani vyndat klíč a vložka nejde vysunout ze zámku - nejde otočit do té polohy, kdy se západka schová do výřezu ve vložce. Co s tím? Jak se vložka odvrtává?

Když nejsou dveře zamčené, tak nejjednodušší je ze strany falce dveří sundat štítek a fabku hasákem ulomit.

To jde i na zamčených, vložka se vylomí, vyklepne druhá půlka vložky. Pak se vezme plátek pilky na železo, uřízne se překážející šroub, co vložku držel uvnitř, nasadí nová vložka a odemkne.

U otevřených jsem viděl i použil rychlejší metodu (hasák taky není vždycky po ruce). Vyšroubovat šroub, co drží vložku, sundat kování a vložku vytlouct. Palec vložky si v krycím plechu zámku udělá ozub a vložka vypadne ven. Zámek je funkční i s tím ozubem, případně rozebrat a vyklepat.

befeleme
hodnocení

Určitou vůli zámek má, řekl bych, že tak o 0.75mm se dá klíčem kývat na obě strany. Zevnitř se se zámkem pracuje výborně, takže asi nejlepší řešení bude zámek pouze otočit.

hodnocení

0x

Pokud drhne i při otevřených dveřích, pak není na co čekat a vyměnit, pokud to jde snadno.

Takhle mi zlobila spínací skříňka u auta. A vysypalo se to samosebou v zimě na dovolené.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]