Nejste přihlášen/a.
Ahoj, správce budovy měnil v naší bytovce kvůli předpisům rozvaděč. Původní dřevěný tak nahradil plechový. Rozvaděč je v nosné zdi o síle cca 50cm, konkrétně v místě rozvaděče (plocha cca 100x100cm) však zeď není z cihel, ale jen z heraklitu. Tím jak se do zdi zasadil nový rozvaděč, stěna v našem obýváku, který sousedí s chodbou se mírně poškodila. Není to nijak závažné, stačilo by to přeštukovat a zamalovat. Ale příliš se mi nelíbí, že stěna je v tomto místě tak slabá. Kdyby se s rozvaděčem v budoucnu cokoliv dělalo, opět by to mohlo poškodit stěnu v obýváku. Navíc, nemůže v zimě vznikat tepelný most, když celá stěna je silná půl metru a jen v místě rozvaděče je jen 5cm heraklitu + trocha omítky? Přece jen na chodbě domu bude asi zima. Uvažoval jsem, jestli celou zeď v obýváku nezesílit - stejně budu předělávat i podlahu, tak by to nebyl problém. Nechci to ale dělat sádrokartonem. Tak co použít? Nějakou slabší cihlu?
Zasílit z důvodu statiky či tepelného mostu?
doplněno 07.08.14 14:05:Osobně bych udělal předstěnu ze sádroše a čedičovou vatu..
doplněno 07.08.14 17:31:Michale, vůbec se nezlobím, právě ptoro jsme napsal co bych osobně udělal já.
Vám bych doporučit multipor, 10cm.
Určitě nikoliv z cihel..
Nezlobte se, ale psal jsem, že ze sádrokartonu to nechci. Raději to celé vyzdím, akorát mám obavy, aby pak stěna nebyla příliš těžká. Přece jen, kdyby to bylo z 80mm cihel Porotherm, 1m2 by vážil 120kg, celá stěna 1,6 tuny a to už mi připadá dost. Lehká by byla asi jen dutá cihla.
Nepíšete to nejdůležitější. Byt je v OV nebo jste v nájmu? Pokud to druhé, nic vám do věci nění. Pokud první, obraďte se na výbor společenství. Pokud máte podíl na družstvu obraďte se na představenstvo.
Naopak, vyžadujte po společenství, aby práce byla provedena dle norem. Dále donuťte společenství, aby provedlo zateplení. Obraďte se na stavební úřad, na dodavatele el. energie, zda to povolili atd... Braňte se, neboť se v tomto případě máte šanci, aby byla zachována tepelná pohoda před neodborným zásahem do zdi.
Asi máte pravdu, heraklit zřejmě nebude přijatelný z hlediska dnešních norem. Navíc, rozvaděč využívají i sousedi na patře, narozdíl ode mě však měli štěstí, že rozvaděč není umístěn ve stěně sousedící s jejich byty.
koukal jste na Multipor?
doplněno 08.08.14 07:14:Multipor určitě bude fungovat pro Váč účel. Dojděte do prodejny a ošahejte si ho. Pak pochopíte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.