Nejste přihlášen/a.
Rozebral jsem starej prodlužovák a zjistil jsem že na zástrčce je obráceně fáze a nula - modrej je v levo a hnědej v pravo (myšleno při pohledu zapojené zástrčky do zásuvky). Na druhém konci je to správně - modrej v pravo, hnědej v levo. Nemá to na zástrčce být obráceně? Díky.
Zástrčka je špatně zapojená, máte pravdu. Z principu bych to přehodil, aby byl hnědý vlevo. Ale podle dnešních norem ani z hlediska bezpečnosti to není zas tak velký problém...
Toť problém, ČSN 33 2130, pak €U, ale normy nejsou závazné, tak čerte raď. Ostatně jsou v prodeji prodlužky dvouvodičové.
Ničemu to nevadí... nejdůležitější ze všech tří vodičů je na kolíku - a na obou stranách. Avšak ochraný vodič by měl být delší než ostatní - z důvodu vytržení. Avšak málo kdy to v "prodlužovačce" vidím.
Volal jsem ještě dědovi, bývalému eletrikáři, říkal že na to mají eletrikáři takovou hantýrku, cituji - vlevo fáze, vpravo nulák, kdo otočí ten je č***k. To mě dostalo .
Znám to jinak. Vlevo fáze, vpravo nulák, kdo to neví to je ču...
Jinak dle tohoto pořekadla se snad řídí většina elektrikářů - zažité z minulosti, a taky fakt, proč to dělat jinak... I ve škole to tak učí... (ikdyž fáze může být i v pravo, za předpokladu že je vpravo v celém objektu) Ale nač? xDD
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.