Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obrácená fáze na zástrčce prodlužky

Od: hlucha* odpovědí: 10 změna:

Rozebral jsem starej prodlužovák a zjistil jsem že na zástrčce je obráceně fáze a nula - modrej je v levo a hnědej v pravo (myšleno při pohledu zapojené zástrčky do zásuvky). Na druhém konci je to správně - modrej v pravo, hnědej v levo. Nemá to na zástrčce být obráceně? Díky.

Obrácená fáze na zástrčce prodlužky
Obrácená fáze na zástrčce prodlužky #2
Obrácená fáze na zástrčce prodlužky #3

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

6x

Zástrčka je špatně zapojená, máte pravdu. Z principu bych to přehodil, aby byl hnědý vlevo. Ale podle dnešních norem ani z hlediska bezpečnosti to není zas tak velký problém...

hodnocení

4x

ano mělo by to být jak říkáte ale dnešním spotřebičům je to jedno ale pro klid duše si to přehoďte

paw*
hodnocení

3x
Dnesni norma rika, ze je jedno, kde je faze. Nesmi byt teda na koliku. Jinak mnemotechnicka pomucka rika, ze faze byva vlevo, aby to mel.proud blize k srdci.

buss
hodnocení

1x

Toť problém, ČSN 33 2130, pak €U, ale normy nejsou závazné, tak čerte raď. Ostatně jsou v prodeji prodlužky dvouvodičové.

zajixxx*

Ničemu to nevadí... nejdůležitější ze všech tří vodičů je na kolíku - a na obou stranách. Avšak ochraný vodič by měl být delší než ostatní - z důvodu vytržení. Avšak málo kdy to v "prodlužovačce" vidím.

hlucha*
hodnocení

Volal jsem ještě dědovi, bývalému eletrikáři, říkal že na to mají eletrikáři takovou hantýrku, cituji - vlevo fáze, vpravo nulák, kdo otočí ten je č***k. To mě dostalo *haha* .

buss

A zemnící kolík gde?

zajixxx*

Znám to jinak. Vlevo fáze, vpravo nulák, kdo to neví to je ču... :)

Jinak dle tohoto pořekadla se snad řídí většina elektrikářů - zažité z minulosti, a taky fakt, proč to dělat jinak... I ve škole to tak učí... (ikdyž fáze může být i v pravo, za předpokladu že je vpravo v celém objektu) Ale nač? xDD

hlucha*
hodnocení

Tak jsem to radši přehodil, díky!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]