Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Z čeho mohou být příčky?

Od: milanes odpovědí: 16 změna:

Dobrý den, z jakého materiálu mohou být příčky v cihlovém domě z konce 50. let? Nosné zdi mají kolem 50cm včetně omítky, ale příčky, např. mezi záchodem a předsíní mají včetně omítky 10cm. Projektová dokumentace bohužel není k dispozici.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

albatros498022*
hodnocení

0x

Podle všeho se bude jednat o duté cihly, ty se používaly.

ovczaak*
hodnocení

0x

ted v takovém bytě dělám,z roku 1948.příčky z dutých cihel na kant,ty silnější a mezi byty - dvě kantky,mezi nima mezera...

hodnocení

0x

Buďto jsou z tzv dvouduťáku nebo z klasických CP na"kand".(CP je totéž co obr na odkazu ale bez dutin)

cihelnapolom.cz/...

olaf71*
hodnocení

0x

viděl bych to na čtvrtku cihlu

zwiki*
hodnocení

0x

Zdravím.Příčky mohou být z plných cihel.Duté cihly se začaly dávat později.

milanes
hodnocení

Všem moc díky. Slyšel jsem řemeslníky mumlat, že je to kantka, ale nevěděl jsem co to znamená. Doporučili na to nezavěšovat bojler a dali ho na nosnou zeď. Co to znamená "na kant", jestli se můžu zeptat?

U nás se říká na štorc a štorcka. Cihla je postavená na štorc, tedy na uší stranu. Šetří se s tím materiál a prachy. Zřejmě od die Kante - hrana, kraj.

ronyx*

Výraz "na kant" slyším poprvé. I u nás se používám slangový výraz "štorcka", což je zeď z cihel postavených na dlouhou úzkou hranu. také se takové zdí říká "desítka", protože rozměr cihly "na úzko je 6cm a počítá se to i s omítkou.
Stavět slušnou zeď "štorcku" je docela umění, za prvé v tom, aby ta zeď byla svislá a rovná a za druhé - taková příčka s enedá stavět na jednou, ale musí se postavit kus na výšku, pak nechat aspoň trochu zatvrdnout, a znova. Běžná výška 220cm se staví tak na 2x, zvlášť pokud se jedná o zeď delší. Krátkou zeď (odhadem do nějakých 2m délky) lze postavit na jednou, ale musí se to umět, protože ta zeď je při stavbě "jak živá" - při každém dotyku se kroutí a houpe, než malta zatvrdne.

@ronyx, jestli to nebude tím, že jsme ze stejnýho hnízda. Já vyletěl z Trauče definitivně v 97 a vy budete podle komunikace kousek odsud ne?

ronyx*

Jj. sousední okresní město u hranic začínající na N... - teda aktuálně. Kdysi také HK, ale to je všechno co by kamenem dohodil a zbytek "doběh". Takže skorosudety...

Kluci, já se k vám přidám, taky kérkonošák. U nás to je jedině štorcka. Výraz kant sice znám, vím o čem je řeč, ale úplně mě to trhá uši a běhá mě mráz po zádech, když to slyším. To samý, když někdo říká sámovaný prkna, zase mě běhá mráz po zádech. Prkna jsou zejtovaný, neb se zejtujou.

paw*

Deskz se krajkujou.

hodnocení

0x

Milane, je to cihla na štorc, na kant.

Různé názvy se dělí dle krajů...

hodnocení

0x

V tomto období se příčky v bytovkách taky hojně dělaly ze škvárových tvárnic. Škváry, jako odpadního materiálu bylo tehdy hodně, slisovala se do tvaru cihly a hurá s tím na stavbu. Je to fajnovej materiálek...

Poznáte je nejjednodušeji, když do nich vrtnete, sype se tmavě šedý prach. Tvárnice byly poměrně úzké.

humbucker*
hodnocení

0x

Ahoj. Neříká se na kant? Jinak, duťáky jsem našel ve zdi, v baráku, stavěném od r. 1958 do 1962. Nemám rád duťáky. Prd v tom drží hmoždinky.

doplněno 06.08.14 22:05:

Když jsme v domě dělali novou koupelnu, muselo se šetřit místem pro průchod do kuchyně a tak se tam musely rovnat ty cihly na ten kant. Bylo to do vinglu, 2.50 x 2.20metru a do výšky 2.80m a ještě v tom byly jedny futra. Fakt, málem to žilo svým životem. Musel jsem přidat víc cementu, aby to dobře a rychleji drželo.

milanes
hodnocení

Díky všem za odpovědi a vysvětlení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]