Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci vyzdít dvě příčky sprchového koutu, příčky budou tvořeny tvárnicemi Porfix tloušťky 10cm až po strop, jedna příčka bude dlouhá 56cm a druhá příčka dlouhá 103cm. Porfix tvárnice jsou dlouhé 50cm. Jak mám tyto tvárnice nařezat nejoptimálněji tak, aby byl co nejmenší odpad tvárnic a zároveň aby byla dostačující převazba?
Nejmenší přesah tvárnic v řádcích nad sebou je 10cm. Jako nejjednodušší se mi zdá vyzdít první řádek celá+dořez, zbylou z té dořezávané rozpůlit a menší půlku použít na další řádek, dozdít dořezem ( a ve druhém řádku mi zbyde 1ks 25cm a 1ks 19cm. Další řádek stejně jako první, ale 3cm dořez použiju z některé zbylé (25/19) a takhle pořád dokola. Tak v šestém sedmém řádku bude asi nutno udělat část z menších kousků, ale pokud se dodrží převazba, vůbec ničemu to nevadí. Pokud někde bude chybět 0,5 - 1cm, tak stačí udělat širší spáru s větším množstvím lepidla..
Nedělal bych z toho vědu, pokud přes to bude perlinka, pak se dvě spáry nad sebou nezblázní.. důležitější je kotvení příčky do zdiva a hlavně ji nedozdívat natvrdo ke stropu..
Příčka 53cm by šla vyzdít taky takhle:
25 28
7 32 14
29 24
19 24 10
32 21
18 35
38 15
12 41
44 9
6 47
50 3
Vždycky zbytek po dořezu je použitý na další řádek, pokud nevychází vazba (8. řádek a pak ještě jednou), tak se odřezek rozdělí na dva kusy.. na konci zdění mi vychází, že mi zbude půlka..
Možností je víc, ale dopředu bych to asi neřešil, stačí přemýšlet při zdění..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.