Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
stavím nový dům a chci použít sádrové omítky jen nevím jakou vybrat.
Chci omítku s gletovaným hladkým povrchem. Mohl by mi někdo doporučit nějakou značku se kterou má dobré zkušenosti? Budu omítat zhruba 350m2.
Ceny omítek jsou docela rozdílné, je to dáno nejspíš složením - je potom ve výsledné omítce takový rozdíl složení poznat třeba na povrchu nebo vlastnostech?
Např. Rigips Rimano Uni ceníková cena 360kč/pytel
Cemix 016G 165kč/pytel
Vyplatí se koupit drahší?
Díky za odpovědi
Já rekonstruoval s Cemix 016G a nic moc. Je to levné, žere to ruce ale jde to. Samozřejmě s tím uděláte stěnu ale dá to trochu více práce než s omítkou 2 x dražší. Pokud potřebujete velkou vrstvu (centimetry), použil bych cemix jako podklad - tedy srovnat cemixem do pozadovane roviny a navrch stěrku - ja pouzil Rimano Glet XL. Pokud máte cihly přesně a stačí vám tenkovrstvá omítka pár milimetrů, použil bych něco kvalitnějšího - třeba rovnou tu stěrku. Cemix je poměrně hrubý, i když ho vygletujete nebude tak hladký jako stěrka a blbě se Vám budou opravovat chyby brousenim, zejmena pokud budete omítku napojovat (Obrousite tu hladkou ugletovanou slupičku navrchu a začne se to sypat) Sterku, kdyz se Vam nekde nepovede muzete snadno vybrousit a opravit. Rozdíl v kvalitě samozřejmě je. Dražší omítka lépe drží na stěně, lépe se s ní pracuje, nedělají se tak snadno třeba puchýře. Rozdíl poznáte už podle toho jak drží na lžíci. Ale pochopitelně pokud doháníte křivé zdi tak se prodraží. Také zalezi jestli to budete nahazovat ručně, nebo strojově. Pokud to nastrikate strojem, nebo více lidí natáhne celou stěnu naraz pak bych se cemixu vylozene nebal, pokud to chcete dělat sam, nebo ve dvou nestihnete udelat stěnu naraz a pak bych šel do té stěrky - nebo kombinace obojího. Stěrku totiž bezproblémově napojíte. Každopádně nepodceňte penetraci a mě se osvědčilo zeď před nanášením navlhčit. Zejména u té stěrky, ta totiž, když ji podklad vysouší schne pekelně rychle. Doporučuji začít na garáži, nebo na menších plochách, na videu to vypadá jednoduše, ale na obývák a velké plochy bych bez zkušeností nešel.
Mám cihlový dům z porothermu a budu dávat v průměru tak 10mm omítky. Chtěl bych to dělat ručně. Určitě to nejdřív vyzkouším někde, kde to pak nebude moc vidět abych se to naučil.
No doufám že budu tak rychlý že udělám naráz zeď třeba 5m dlouhou. Když si nachystám omítníky tak by to mělo jít.
Ty levnější omítky třeba od Cemixu mají ve složení minerální plnivo(jemný písek) a ten pak může dělat to že je omítka hrubší a špatně se napojuje.
Takže radši jít do drahších omítek bez písku?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.