Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zetepleni pudy EPS s perlinkou a lepidlem?

Od: tomasss8 odpovědí: 18 změna:

Zdravim, chtel jsem se zeptat, jestli muj napad na zetepleni pudy je rozumny nebo ne? :)

Jedna se o zatepleni pudy nad kuchyni. Skladba (od spodu) - SDK, mezera :), klenuty cihlovy strop s ickama a betonovy poter.

Muj napad : na lepidlo 10cm polyse na beton. Na polys lepidlem (tenka vrstva) dalsi 10cm polyse (vazat) a na finale perlinka lepidlo.

Chodilo by se tam jen kdyz by bylo potreba neco opravit na strese..

Diky za rady a informace :)

Tomas

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

milan23*
hodnocení

0x
Myslím že lepidlo rozšlapete,lepší by bylo bud položit na polyš OSB desky nebo přetáhnout betonem. Případně můžete chodit přímo po eps a když bude potřeba někde opřít štafle, podložíte je prknem.
Problém bych viděl spíš v kondenzaci páry v klenbě.Určitě musíte do SDK podhledu vložit parozábranu.Já bych osobně volil vatu do dřevěného roštu a pobít prkny.To je ovšem dražší a pracnější řešení.
tomasss8
hodnocení

Dekuji za odpoved.

Do sdk uz nic dat nemuzu - vymalovano, zatmeleno atd.. :)

O te vate jsem taky premyslel..ale napadlo mne taky tohle, tak jsem chtel vedet jestli by to slo.Z kondenzace mam taky obavy.Kdyz ale dam na zem vatu a pod ni parozabranu tak mi to pripada uplne stejne.Polys je vlastne taky takova parozabrana. To je takovy rozdil v parozabrane a polysu?

Dalsi verze byla uklidit a rozlozit tam jen vatu a kaslat na pochozi pudu ale pak je problem v pripadne oprave strechy.

S tim proslapnutim lepidla s perlou mate asi pravdu.Taky mi to vrtalo hlavou.

milan23*
Obecně vzato je žádoucí, aby na vnitřní straně konstrukce byl materiál, který omezí nebo zabrání vniknutí vodní páry dovnitř a na vnější straně materiál tepelně izolační s velkou propustností.Tedy zevnitř parozábrana a zvenku vata.To co se případně nahromadí ve vatě, stihne přes léto vyschnout.
Stájové klenby jsou na vodu citlivé a za pár let špatného odsychání by mohlo dojítk narušení stability.Nemluvě o tom že do kolejnic nebo íček jsou vvyzděná většinou jen vnitřní pole a ta krajní jsou rozepřena jen do zdi.
Pokud Vám to krovy dovolí můžete si z fošen udělat chodníček přes vazné trámy a vatu položit navolno.Otázkou je co na to řeknou kuny.

hodnocení

0x

Osobně bych tam žádný deskový materiál nedával.

Při pokládání EPS nedosáhnete takové těsnosti a viděl jsem volně položenou vatu po pár letech...

Udělal bych si pracovní lávky a zbytek půdy nechal zasypat 30-50cm nějakou foukanou izolací.

Buď drceným polystyrenem, nebo recyklovanou drcenou vatou. Cena směšná, pracnost skoro žádná a neexistuje možnost že by se s izolací cokoli stalo.

Stejně tak vlhkost která projde do izolace se zase bez problémů odpaří.

rv*
hodnocení

0x

Klidně to tak udělejte. Já bych ty dvě vrstvy slepil pěnou. Parozábrana je tady (zbytečný) luxus - rosný bod snad bude v EPS, kde to nevadí.

tomasss8
hodnocení

Dekuji vsem za odpoved... ale porad me to nepomohlo rozhoudnout se s ohledem na ruznorodost odpovedi :)

K odpovedim : netesnost desek z polyse by se dala zlepsit tim vazanim jak jsem rikal a pripadne zafoukani obvodu penou.

Jinak to lepeni penou jak mi nekdo psal je asi lepsi nez moje verze lepidlem :)

Foukana izolace se mi nezda nejak levna..je to podle me nejdrazsi varianta..Nekdo musi dojet nafoukat to tam a jeste cena za m3 neni zrovna levna..tedy jestli myslite to co ja. Verze s vatou a nebo s EPS si muzu udelat sam a za dobrou cenu. Potrebuju aby se mi to zatepleni trochu vracelo a ne jen splacel to, co jsem do toho vrazil. Mozna se pletu nevim, ale kdyz jsem si chtel nechat foukanou izolaci udelat jinou cas domu palka to byla nesrovnatelna s EPS nebo Vatou.

Drcený polystyren 550,-/m3 + 550,-/ práce. Nicméně není problém si to udělat sám. Vata je na tom s cenou podobně.

doplněno 05.08.14 13:54:

m3 je m3... takže při 25cm vrstvě stojí 1m2 137,-Kč/m2 a práce byla také za 1m3...

Instalace je buď foukáním, nebo lze bez problémů volně sypat z pytlů... Foukání je samozřejmě pohodlnější.

Jinak nikdy skládáním desek nedosáhnete takové celistvosti vrstvy jako u sypaných/foukaných materiálů. Nehledě na pracnost a rychlost pokládky.

doplněno 05.08.14 14:42:

Jsou to ceny, které mě firma nabídla při poptávce na zateplení mého domu. Takže jak jsem koupil, tak prodávám.

Vysypat pytel drtě dokáže i malé dítě, kdežto položit kvalitně desky je mnohdy i pro zkušeného ukrajince problém.

A pokud si budete nechávat pokládat deskovou izolaci také nějakou firmou, tak zapomeňte na cenu 111,-/m2.

Pokud chcete, napište mi zprávu a kontakt na firmu klidně předám...

tomasss8
hodnocení

a ta cena prace 550kc je za m2? Kazdopadne nejlevnejsi drceny polys jsem nasel na netu pytel 200l za 242kc. Coz m3 mi teda vysel 5x242kc. Asi myslite jiny polystyren nez ja. To se nejak fouka?

Ja muzu mit knauf vatu 20cm za 84kč za m2 lambda teda 0.044 ale k tomu muzu mit jeste 5cm za 27kc. Coz by mi vyslo na 25cm za 111kc.

Nechci vrazit do neceho co se vyplati jen lidem co mi to budou delat.

tomasss8
hodnocení

Vim co je m3 a kdo mi to udela za 550m3 za praci?

Ja jen psal ze jsem nasel nejlevnejsi pytel drceneho polyse za 242kc 200litrovej pytel..tim padem na m3 potrebuju 5 techto pytlu coz mi vychazi cenu vice nez dvojnasobnou nez rikate vy..kde tolik stoji?

ale i tak by byla vase cena za 274kc za m2

tomasss8
hodnocení

Dekuji za nabidku.

Nechci to ale nechavat opravdu nikoho delat..pro mne je to celkem zbytecna investice.

Nemyslim si, ze bych to sam nezvladl, jelikoz jsem si vse na dome delal sam a zatim nebyl problem.Kdyz jsem si na nejaky prace vzal vzdycky nejaky "odborniky" tak to zrovna nejlip nedopadlo a cena byla nekde jinde.

Jediny problem co v tom vidim je ta diskutovana kondenzace.. na internetu najdete 1000 nazoru, rad a kazda je jina.Clovek si pak nemuze vybrat ktera je ta dobra. Vzhledem k dnesnim moznostem jako treba expanznich pen, izolacnich pen atd a moznosti delat po vrstvach si nemyslim, ze bych to nezvladl nalepit bez mezer a tep.mostu. Jen si proste nemuzu vybrat v tom zmatku parozabran, paropropustnych folii a atd

tak znova:

1) EPS si můžete klidně také nasypat sám. Počítám že s rozhrnutím, stavbou několika lávek, nanošením, atd.. to zabere max 1 den.

2) Když izolaci na půdě nebudete zakrývat nějakou špatně paropropustnou vrstvou (OSB, beton, dlažba, lepidlo, igelit), nemusíte používat parozábranu (ale pokud by byla, jen dobře). Stejně tak je potřeba zachovat odvětrání půdních prostor stejně jako to určitě máte teď.

3) Položit minerální desky určitě lze bez mezer, ale za cenu spousty strávených hodin dořezáváním a docpáváním skulin. U deskového EPS musíte díry prozměnu například dopěnit. Zase další náklady.

4) Pokud Vám do minerální vaty vleze cokoli živého (kuna, kočka, myš), tak kompletně znehodnotí zateplení a vynaloženou činnost. Stačí se podívat na pár podobných instalací.

Nicméně je to Vaše volba.

jabraka*
hodnocení

0x

Na beton půdy polož desky polystyrenu,pokud se vytvoří spáry,zapěň pěnou.Na polystyren rozlož betonové dlaždice,pokud je potřeba někam šlapat.

JABRAKA

tomasss8
hodnocení

díky :) to s tema dlazdicema mne nenapadlo..dobrej napad.

A co rikas na tu kondenzaci nebude to v tomhle pripade problem?

tomas

hodnocení

0x

Tomáši, je Vám jasné, že dostanete spoustu různých postupů a rad. Každý to s Vámi myslí dobře, ale jen ze svého pohledu.

Mohu vyvracet názory, že toto či tamto je nevhodné či špatné..

třeba řezání vaty, je to rychlejší jak rovnání polyše a dopěňování. Zkuste si dát dvě desky EPS 20 cm (ale to je málo na půdu) hranou k sobě a podíveje se přes spáru proti světlu. Znáte povolené nerovnosti rozměrů EPS? Koukněte někam na fasádu, jaké mají spáry a nerovnosti..

Ale k Vašemu postupu, lepit první vrstvu polyše k betonu, to je zbytečné, polyš nikam nespadne. Sice dalšímí polyšem překryjete spáry v první vrstvě, ale druhá vrstva má taky spáry...po polyši nemůžete chodit, ale v případě opravy něčeho na střeše položíte desky a pak je demontujete...

Není mým záměrem Vás tlačit k jinému materiálu, ale jen hodnotit Váš postup. Když desky v hraně slepíte lepící pěnou, pak stačí jedna vrstva, ale 20 cm je opravdu málo.

Pokud nebudete chodit po půdě, nemusíte dávat nějaké betonové desky na půdu, stačí položit pruh OSB desky.

doplněno 05.08.14 20:06:

pro me není problém dat klidne 40 cm mista tam je dost ale kolik tam teda mam dat aby to bylo ideální? A co si myslíte o te kondenzaci pod polystyrenem
...

40 cm by bylo asi přehnané vůdči ostatním izolacím na domě..

tipuji tak 24-30cm ale neznám Vaší stavbu.

Kdo Vám spočítal, že bude kondenzovat vlhkost pod polyšem? Při vrstvě 25 a více tam nebude kondenzace, ale opět neznám podrobně skladbu a složení stropu..

Asi si to pletete s rosným bodem, ten bude i polyšu a to mu nevadí...

tomasss8
Děkuji za názor. ..pro me není problém dat klidne 40 cm mista tam je dost ale kolik tam teda mam dat aby to bylo ideální? A co si myslíte o te kondenzaci pod polystyrenem? Předem děkuji Tomáš
tomasss8
Skladba je od spodu: sdk, klenutý cihlový strop s ickama a beton. Dum 45 cihla nezateplen, nova okna. To s tou kondenzaci mi tady psali v odpovědích...

hodnocení

0x

EPS minimálně 100 a pkd se na půdu chodí častěji (věšet prádlo ...) tak spíše použít extrudovaný polystyren nebo spíše perimetr, ne obyčejnou bílou ,ale modrou (je tvrdší) perlinku a ve dvou vrstvách,potom na to ještě třeba dlažbu nebo třeba OSB i když nej by bylo beton.dále bych na rošt sdk dal vatu(opět to co tam patří paortěs atd..)

diesle, omlouvám se, ale nemohu s tímto souhlasit..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma lepidlo na perlinku

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]