Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Doba vysychani betonu

Od: zampachroman odpovědí: 8 změna:
Dobry den.
Prosim o radu ohledne doby schnuti betonu.Budu delat podlahu o slozeni:podkladni beton cca 10-15 cm,hydroizolace,dreveny rost mezi ktery prijde 10 cm polystyrenu a 2x do krize osb desky.Chtel bych se zeptat jak dlouho musi zrat ten podkladni bezon nez na nej budu moct varit lepenku? Jeste bych chtel poradit v jakem pomeru mam udelat podkladni beton a jestli do nej muzu pridat trochu skvary co jsem vybral z pod stare drevene podlahy? Dekuji za rady.Roman

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jmhad*
hodnocení

2x

Je rozdíl doubou vysychání /cca 4 dny/ kdy má beton asi 50 % tvrdosti a dobou zrání /cca 4 týdny/ kdy má plnou únosnost.Stará škvára se běžně do betonu přidává /viz popel/ ale nedoporučuje se.Může obsahovat radon,což ale mnozí zde považují za volovinu.Pro podlahu dle předpokládaného zatížení by měla být třída 10 - 15 a velmi vhodná je tzv mazanina.Tedy písek a drobné kamínky /pevnost betonu dělá kámen,písek a cement je jen pojivo/.
Doporučoval bych pevnost 12,5,což je /receptura z betonárny přibližně na 0,1 kubíku betonu/

písek do 4 mm 70 kg , drobný štěrk do 8 mm 30 kg, cement 20 kg, popel / škvára/ 10 kg

zampachroman
hodnocení

Dekuji za odpoved.Takze to necham urcite 4 tydny vyschnout a pak teprve budu lepit lepenku.Mohli by jste mi prosim jeste doporucit nejakou lepenku? Budou mi podrezavat zdi s tim ze do spary vlozi plastovy pas a potreboval bych nejakou lepenku ktera by na tento pas sla napojit,popripade co mi radili tak udelat napojeni pomoci bitumenove sterky,je to dobry postup?
moto*

aby beton správně vyzrál, potřebuje dostatek vody k chemické reakci, takže by se spíše mělo mluvit o tom, jak dlouho jej zalévat vodou, záleží i na teplotě okolí, čím je tepleji, tim rychleji reakce probíhá, voda se také rychleji odpařuje, tim více chce zavlažování
u podkladního nenosného betonu to není tak důležité, pokud má být beton ale pevnější, je to zásadní
izoloval jsem si pod základy, ve stavebninách jsem říkal, že chci IPU, je to zavedený název pro různé obchodní označení různých výrobců. Pod nepodsklepenou místnost jsem dával IPU s protiradonovou vložko. Přeplátované spoje jsem ohříval hořákem na PB a lepil k sobě.

kjanik112*
hodnocení

1x

Beton neztvrdne tím, že vyschne, ale že vykrystalizuje. Krystalizovat začne hodinu po namíchání a hotový je za 4 týdny. Vy ale rozhodně tak dlouho čekat nemusíte, teď za teplého počasí můžete dát lepenku už za 3 dny, a pokračovat v práci. Říká se, že u zrání betonu už zedník vůbec nemusí být, vyzraje si sám. Osobně mnohokrát vyzkoušeno, žádná vyčteninka.

zwiki*
hodnocení

0x

Dobrý den.Beton v této síle vyschne v průběhu týdne.Já jsem dělal škvárobeton taky při rekonstrukci podlahy,kde jsem použil škváru z pod staré podlahy.Poměr 3:1 bude postačující.

hodnocení

0x

Jako 100% vyzrání betonu se počítá 29 dnů,to se ale víceméně týká odbednění nosných části zespodu (stropy,spodky překladů atd.Udělaná ,třeba podkladní beton je pochůzný už druhý nejdéle všek třetí den po betonáži.Totéž +- i litý beton.Většinou se dává vodorovná izolace až hooodně dlouho po betonování .

jinak podkladní beton je ten na který se lepí dlažba,pokládá podlahová krytina (lidově lino,koberec...) nebo lepí parkety či vlysky,pokládá plovoucí...Vy myslíte defakto základovou desku na kterou se děla izolace.Pod toto musí vyzrát minimálně 3 týdny než nalepíte ipu!

kjanik112*
hodnocení

0x

Kolego Diesele, pořád mi vrtá hlavou, proč lepit IPU až za 3-4 týdny. Budu Ti vděčný, když se podělíš o své zkušenosti.

zampachroman
hodnocení

Dekuji za odpovedi a zkusenosti.Asi necham beton dozrat ty 4 tydny,s tim nic nepokazim.Jeste jedna otazka,beton bude mit slozeni na udusane hline : cca 15 cm betonu (nekde 10 nekde 15 cm,udusana hlina neni v rovine ) ipa,polystyren,dreveny rost a dvakrat do krize osb desky.Chci se zeptat,mam dat okolo zdi nejaky diletacni pasek nez vyleju tu vrstvu betonu aby casem nepraskal nebo se to dava pouze u vrchni vrstvy betonu?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]