Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sekačka vyhazuje pojistky

Od: pepe07* odpovědí: 11 změna:

Dobrý den,

náhle mi začala sekačka vyhazovat pojistky. Stalo se to během sekání trávy na zahradě, měl jsem posekanou asi půlku zahrady a nejednou sekačka přestala sekat. Zašel jsem se podívat jestli je dobře zapojená šňůra, vše bylo OK, až po chvíli jsem zjistil že jsou vyhozeny pojistky. Nahodil jsem tedy pojistky a chtěl jsem sekačku znovu zapnout ale ihned po připojení přívodního kabelu sekačky do sítě se opět vyhodily pojistky, ani jsem sekačku nazapnul do chodu, stačilo jen zapnout kabel od sekačky do sítě. Tak nevím co to může být, sekačku mám již řadu let a dosud žádný problém nebyl, prosím o radu.

Děkuji

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

2x

Problém bych hledal v přívodním kabelu nebo ve vypínači. Část za vypínačem včetně motoru bude zdravá...

doplněno 03.08.14 10:22:

@olaf71 Vadný motor nebo vadná žárovka nevyhazuje pojistky, když je vypnutý vypínač. Nepředpokládám, že by tazatel strkal do zásuvky ZAPNUTOU sekačku...

doplněno 03.08.14 15:20:

@amper děkuji, je to jen pouhá kombinace logiky a zkušeností... ;)

Bod pro Vás, Hope. Máte holt lepší dekryptovací schopnosti než já a Olaf, tu zmínku o tom, že nebylo zapnuto jsem přehlédl jak Vysoké Tatry. Pokud si je tazatel jistý vypnutím spínače, mělo by to být jak říkáte. Horší je, že chce radu, ale od případné výměny se distancuje. No což, rady dostal, dál je to jeho boj.

olaf71*

to máš pravdu. už jsem však viděl sekačku bez vypínače a tazatel o žádném nepíše

praivo*

Ale píše ;) "ani jsem sekačku nazapnul do chodu, stačilo jen zapnout kabel od sekačky do sítě"

olaf71*

ok

doplněno 03.08.14 18:30:

chce to jen logicky kombinovat

doplněno 03.08.14 18:31:

se po... smíchy, když to bude dělat vypínač

hodnocení

0x

Varianty:

1. Buď se loučí sekačka, potom to tady asi nepořešíme, poněvadž bude s největší pravděpodobností spálený motor,

2. nebo může být zádrhel v kabelu (prohlédnout prodlužovák, zkusit provizorně jiný, byť kratší)

3. nebo je to v jističi - může být vyhřátý - zkusit připojit na jiný zásuvkový okruh (klidně u souseda) nebo aspoň půl hodiny nechat vystydnout.

pepe07*
hodnocení

myslím, že problém v jističi nebude, jinou sekačku to totiž bez problému zvládne a u té sekačky co vyhazuje pojistky problém přetrvává již několik dní. To že by mohl být problém v kabelu mě taky napadlo, jelikož pár minut před tím jsem zajel dál na zahradě a omylem vytáhl kabel ze zdi a po pár minutách se objevila tato závada, tak jestli se tím kabel nepoškodil...Bohužel kabel vyměnit nejde je to starší sekačka a kabel je na pevno součástí sekačky, musel bych tedy kabel jedině odříznout, a nahradit jiným, do čehož se mi zrovna dvakrát nechce...

Jo, bez rozebrání to asi nepůjde. Je vidlice napevno ke kabelu (flexošňůra) nebo je demontovatelná? U těch demontovatelných se občas stává, že tahem za kabel se prořízne izolace a dráty se zkratují přímo ve vidlici. Jinak bez měření a rozebírání dál nepokročíme.

ria*
hodnocení

0x

Kabel mohl být jen "skřípnutý" a drátky se dotkly, nebo nakouslý, taťkovi se prokousala nějaká potvora 30m kabelem a byl na vyhazov.. Holt materiál pro hnízdečko.

olaf71*
hodnocení

0x

proč by to nemohl vyhazovat třeba poškozený motor sekačky, když pojistky vyhodí i prasklá žárovka

host*
hodnocení

0x

Buďte vděčný vynálecům pojistek a jističů, že jsou elektrická zařízení i vy chráněni.

K dotazu: některé sekačky mají krátký kousek kabelu a připojují se k dlouhé prodlužovačce. Pak by závada mohla být třeby "jen" v prodlužovací šňůře, nebo v sekačce. Jestliže je to sekačka s vlastní dlouhou šňůrou, je možné že je závada buď v kabelu nebo v sekačce. To by už ale měl zjišťovat kvalifikovaný elektrotechnik a laik by vůbec neměl do kabelu nebo sekačky šťourat a riskovat životy a majetek.

U některých přenosných elektrických spotřebičů bývá typická závada přerušený kabel v místech častého ohybu, například v ohybu hned za vidlicí (zástrčkou) nebo v ohybu u spotřebiče. U žehliček, holicích strojků, elektrického ručního nářadí (vrtaček, aj.) praček (po letitém provozu), apod. U zahradního elektrického nářadí nebo stavebních kabelů dochází i k různému mechanickému poškození kabelů - přimáčknutí, rozdrcení drátů uvnitř obalu kabelu, přiskřípnutí, zlomení, naseknutí nebo přeseknutí, apod. To zjistí kvalifikovaný elektrikář (nebo zkušený laik) někdy už na první pohled, a pak vhodnou zkoušečkou nebo měřicím přístrojem.

Pokud má vaše sekačka samostatnou prodlužku, zkuste ji zapojit do zásuvky bez sekačky. Jestli pojistky vyhodí samotná prodlužka, je vadná. V žádném případě nezkoušejte vadné elektické zařízení používat, rizika jsou obecně známá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]