Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dřevěné patro - tloušťka trámů + prken

Od: herbert* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, chci stavět dřevěné patro do dceřina pokoje a potřebuju je dimenzovat zhruba tak, aby v pohodě uneslo dva lidi, aby se nemuseli bát přejít z jednoho konce na druhý, ale zase tam nebudu dávat piano... Rozměry jsou 4x2 m, mám k dispozici borovicové trámy 10x12 (chci je použít jako hlavní nosné) a 8x8 (pomocné - to je asi terminologie jako u blbých na dvorku, ale odborníci snad prominou). Podlahu bych chtěl udělat z příčně uložených prken o tloušťce 2,5 cm. Je to v klidu, nebo jsem se zbláznil? Děkuji mockrát předem za odpovědi, Herbert

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím, vzhldem k tomu, že se říká "dřevo na stojato a žena na ležato vydrží všechno" (:-D) myslím, že nemusíte mít obavy, že by to 2 lidi neuneslo. Troufnu si tvrdit, že vámi jmenovaný materiál by při vhodně zvolené konstrukci a dobře vymyšlených a perfektně provedených spojích (včetně ukotvení "patra" do zdí, u nichž bude stát) unesl bez problémů běžné osobní auto.
Takže doporučuju - rozmyslete si, co jak chcete mít, nakreslete si to, vymyslete se jaké spoje kde bodou (co musíte koupit a co si umíte - můžete udělat sám) no a směle do toho ;)
P.S. když to přeženu, tak to nosnost bude mít i když to jen šikovně stlučete 160mm krovákama, ale přece jen - je to do bytu.

herbert*
hodnocení

Díky za odpověď - do zdi to bude chycené po celé délce obou krátkých a jedné ze dvou dlouhých stran, to je jasné. Nakresleno mám, žádná velká věda to zase není. Spoje chci na pár centimetrů zatesat (aby to drželo, ale neztratilo nosnost) a zbytek by měly obstarat vruty na dřevo šestnáctky. Jen mě na poslední chvíli posedla nejistota, jestli to není celé málo a fórové, tak se radši ptám...

humbucker*

Ahoj. A mohl by jsi sem Ronyxi, doplnit nějaký detail, toho uložení trámků na, nebo do zdi? Dík.

To spojování trámků na cestě ode zdi ke zdi mi připadá divné. Jsou to jen dva metry rozponu.

ronyx*

Zdravím,
přiznám se, že tuhle otázku sem nepochopil. Osobně bych patro stavěl jako dvě nosné kozy (rozměr 2m = hloubka patra) u zdí a na to položit rám, který bude dělat podlahu patra.
Řešení by bylo také vynechat ty dvě kozy a zhlaví trámků, které bodou hlavní nosné, zasekat do kapes v bočních zdech. V podstatě udělat patro jako kus trámového stropu.
V případě těch podpěrných koz jsme měl na mysli je řádně přichytit - přišroubovat do zdí, protože vůlím se člověk neubrání a pokud by ty kozy nebyly přišroubované do zdí, sesycháním se budou uvolňovat a patro bude při pohybu an něm vrzat.
O žádném spojování trámků (v ose podélné - tzn. jejich nastavování) jsem ani nepřemýšlel, všechny spoje na patře jsem uvažoval jako klasické truhlářské (tesařské) spojení trámků přeplátováním, případně některé začepováním.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]