Nejste přihlášen/a.
Ahoj
jen takový rychlý dotaz... Dá se použít (zapojit) jeden proudový chránič na celou domácnost mimo okruhu na lednici? Mylsím tím, že by se okruh ledničky připojil jen na jistič 16A.
Díky Honza
Co se týče počtu chráničů nevidím problém v žádné z norem. Otázka je praktičnost. Pokud je to panelákový byt, tak jeden chránič. U rodinného domku podle velikosti, ale minlálně dva. Záleží na uživateli. Pak už jsou výjimky pro chladničky, požární zařízení a pod.
Že jsme to ale bez těch chráničů těch dejme tomu šedesát devět let přežili. Stejně jako bez helem, pásů, dětských zábran a dalších tisíce blbostí. Proti chráničům ovšem nic nemám, ale klidně vás to zabije i za ním..
Proudový chránič mám je pro zahradu a koupelnu - samozřejmě každý okruh zvlášť. Tam je to neodiskutovatelné. Nevím o reálném důvodu mít chránič i pro další okruhy v bytě, ale i v garáži nebo sklepě. Asi to neodpovídá normám, ale já je nevymyslel a je mi to i dost jedno. A ty statistiky soudního lékařství bych rád viděl. I by bylo technicky zajímavé najít způsob, jak taková lednička pustí fázi na svoji skříň a při tom nespadne jistič - samozřejmě při řádném nulování zásuvky.
Je to Vaše právo chránič nemít.
Kdybych sám neviděl a nezažil, tak o tom nebásním. Jistě, když je vše, tak já má být, není potřeba řešit nic. Ale porucha nemusí být jen jedna, můžou být dvě, může hrát velkou roli lidský faktor, zejména děti, ty jsou nekonečnou studnicí nápadů.
Je to jako přemýšlet nad tím, jestli je bezbečnější jezdit s autem bez airbagu a s autem s 8 airbagy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.