Nejste přihlášen/a.
Ahoj, chtěl bych se zeptat jestli někdo z vás nemá zkušenosti se stavbou RD z betonových tvárnic. Můj problém je celkem omezený rozpočet a náhodou jsem narazil na člověka, co si za malé peníze doma postavil dům z betonových tvárnic, které doma dělal v podomácku udělaném lisu. No a zkoušel jsem hledat a našel jsem třeba tohle :
Zoufalí lidé dělají zoufalé činy. Jednodušeji řečeno - nedělal bych to. Naprosto chápu , že bojujete s každou korunou , ale ten kdo stavěl ví , že na takových to věcech se šetřit nedá. ( můžete šetřit na dveřích , protože ty jednoduše vysadíte z pantu a nahradíte novýma , ale nemůžete šetřit na futrech , které jsou pevnou součástí stavby) na tyto betonové tvárnice budete muset dát velice silnou - drahou izolaci , tak že když si to vše spočtete moc neušetříte. Nemluvě o tom , že hrubá stavba (obvodové zdi a příčky ) je vzhledem k ostatním investicím ta nejmíň náročná. Pokud chcete beton , tak se zkuste podívat na IZOBLOK - tam máte tvárnice i s izolací. Já osobně z toho mám barák. Kdybych stavěl podruhé tak přemýšlím o Heluz nebo něco podobného. Hodně zdaru
Záleží, co od takového domu čekáte. Pokud se nastěhujete, budete pár let bydlet a pak výhodně (vzhledem k nákladům na výstavbu) prodáte, proč ne - souhlas. Nikdo si exte moc neuvědomí, z čeho je postavený a nebude to moc řešit. Ale trvale bych takový dům nechtěl. Proč? Tak trochu z principu, dům se staví z červených cihel a ne z betonu.
Tato "betonová tvárnice" je vlastně "ztracené bednění. Kus Tvárnice ztraceného bednění T25 PD aktuálně 37Kč bez DPH, při akci 35Kč kus s DPH.
Výroba tímto způsobem.. pokud máte elektřinu zdarma, míchačku a hodně času, můžete si z toho udělat základy na garáž či terasu.
Počítáte-li cenu práce, cenu materiálu, jeho dovoz a cenu elektřiny, vody, opotřebení strojů,... nejsem si jist, jestli vám nakonec cena jedné betonky vyjde levněji...
Souhlasím při sledování mě to hned napadlo cena hotové vs. cena práce, materiálu, času, elektřiny, atd.
Vidím v živých barvách přes týden bude rodinka zaměstnána výrobou těchto tvárnic a další týden či víkend až to ztvrdne se bude stavět kousek zdi. A proč kousek? Protože při potřebném počtu cihel a velikosti volné plochy toho moc nevyrobíte do zásoby.
Osobně bych si raději koupil hotové i kdybych neměl moc peněz.
Výroba podle toho videa sice nevypadá špatně ani složitě, ale když si spočítáte cenu hrubé stavby, tak zjistíte že oproti ostatním nákladům je to jen malá částka kterou můžete ušetřit. A navíc nikde nemáte garantované parametry výsledných tvarovek.
Mnohem větších úspor dosáhnete poptáním jednotlivých komponent u spousty dodavatelů. (Okna, dveře, fasáda, střecha, vzduchotechnika, topení, atd...), stejně tak se nesmíte bát poptávat polské firmy.
doplněno 02.08.14 15:22:jinak bednění T25, váží 28kg...
takže jestli 1m3 betonu váží 2500kg, tak v té tvárnici je cca 0,0112m3, při ceně 1m3 2000,- = 1ks domado bednění za 23,-Kč + práce + elektřina + 3 týdny tvdrnutí + přesun hmot = nevyplatí se to
Ahoj.Takto jsme dělali škvárobetonové tvárnice a stavěli garáž.Obvodové zdi jsme stavěli z Porothermu cihel/247/365/238/.
tolik bleskových odpovědí jsem nečekal. Díky všem.
Jinak když se to teda neoplácí, co bych měl tedy použít na výstavbu domu aby to vydželo a aby to bylo nebylo drahé. Jestli cihelným blokem nebo porobetonové tvárnice ( ty má soused a celkem dobře mu to popraskalo ) či něco dalšího
Třeba co jsem hledal po bazarech tak třeba sbazar.cz/...
chcete stavět jen garáž, přístřešek nebo celý dům? Na celý dům si sežeňte nové zdivo, s dopravou zdarma a akci nebo smluvní cenou..
Staré zdivo může být dobré, ale nerovnosti znamenají náklady na omítku, zateplení,...
Napadlo vás stavět dřevostavbu? Sousedka má montovaný dům - základní deska 3 měsíce tvrdnutí a ostatní 1 měsíc stavby - vše bez nepořádku a levně - dům je moc krásný...
Stavba RD je složitější věc - nemůžete jen napsat "chtěl bych RD"- každý má své priority a možnosti.. zkuste sem tam nějaký web s příklady...
Nejvhodnější je co nejslabší nosná stěna + co největší izolace. Je celkem jedno jaké zdivo použijete, ceny jsou u všech skoro stejné.
Rozhodně se ale vyvarujte řešení stěny bez zateplení. Nikomu nevěřte že jeho systém se už nemusí zateplovat.
Jinak nejlepší poměr cena/výkon Vám v dnešní době patrně nabídne dřevostavba.
To že to sousedovi popraskalo neznamená že je špatný systém, ale že někdo něco někde zanedbal a nedělal tak jak se má.
To se asi nemůže vyplatit. Bude s tím hromada práce a ten materiál ze kterého se to vyrábí taky nebude zadarmo. Jako lepší bych viděl pročítání inzerátů ve Vašem okolí a shánění materiálu zdarma nebo levně. Třeba cihly z bouračky už jsem za odvoz viděl. Nějaké zbytky ze stavby se dají koupit za zlomek původní ceny. Levnejší materiál lze sehnat i ve stavebních bazarech. Prostě postupně shánět a hromadit materál v nějaké stodole a až ho bude dost, začít stavět. Akorát dnes, aby si vydělaly stavební firmy a výrobci stavebních materiálů už defakto nesmíte stavět z ničeho horšího než z porotermu. Ale toto jsem slyšel, netvrdím to na 100%. Záleží asi taky na stavebním dozoru a projektantovi, někdo třeba dokáže přimhouřit oko.
Nevím,ale já bych si ze šalovek=betonových tvárnic nestavěl!V budoucnu si budete chtít pověsit malý obrázek= beton= vrtačka,hmoždinka... další je tepelně aukumulační vlastnosti a v dalším i pracnost a tím i cena i když relativně levněji než koupené ale nepočítáte elektřinu,práci ,cement...Z bouračky jak tu radí taky ne nebot to budou CP ,zase větší spotřeba malty...
Osobně bych zdil z cihel min.44 nebo raději 50 (žel přesný rozměr a typ si nepamatuji) na pěnu (jednoduché,čisté rychlé a ušetří se hejno vody co potom musí ze stavby vyschnout),betonové jen na základy a popř na techznické zázemí .
doplněno 02.08.14 19:55:To Olaf-zdili jsme na pěnu celý penzion a opravdu čistá práce a nebýt mistra ,tak by stačili 2 pistole (ten ji musel rozebírat a čisti vnitřek a tím odcházeli.My je jen ostříkli čističem trysku po uzavření )Zateplení na pěnu jsem ještě nedělal jen klasicky lepidlem na všechny vyrianty (byt nesprávné-vždy dle požadavků šéfa,dozora atd)buchty,rámeček+buchty,celoplošně zubákem!
Osobně jsem myslel že to nebude držet,druhý den se blok neutrhnul,nikdo z nás na to neměl dostatek síly!
tak tohle se dělalo v 70 letech. Jestli chcete mí 50let starou technologii bez jistoty kvalitního výsledku, jděte do toho, ale je to tak trochu cesta po fošně nad propastí. česky, je to blbost. Nemáte love, nestavějte. už znám několi zoufalců co love měli a stejně dojeli na nedostatek financí. Bez peněz víš kam nelez . . . !
Ahoj. Tak třeba u nás na vsi, město nechalo postavit několikapatrový tzv. Nízkoenergetický dům. Hrubou stavbu poskládali z betonových tvárnic o šířce 25 cm a délce 50 cm. Byl to ten výrobek, co vyvinul podnik OSP Jablonec a pak tu stavbu dělal BAK. Projektant k tomu vymyslel zateplení o síle 30 cm. Barák stojí asi 15 let. Co na tu skládačku říkají bydlící, ale nevím. Ale, stojí to.
zdravím,
tvárnice bych doma rozhodně nevyráběl. plánuji stavbu RD a rozhodl jsem se pro toto:
na netu (i na youtube) se o tom dá dohledat docela dost. vyrábí to třeba BEST (Unika) v ceně cca 36,-Kč/ks. na m 2 potřebujete 10 ks... síla jen 20 cm a pevnost mnohonásobně vyšší než u klasické pálené cihly.
Výborně,jako malý kluk si vzpomínám jak u nás ve městě jedna rodinka takto dům stavěla.Dnes už mám dům svůj,svou rodinu a oni se teprve zabydlují.
Pokud se takto rozhodnete uskutečnit svůj sem o rodinném domu,tak prvně přeji mnoho zdaru,hodně času a hlavně hooodně dobrých přátel,kteří budou s vámi trávit čas výrobou tvarnic a následně výstavbou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.