Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Upevnění hromosvodu na fasádě domu

Od: virus* odpovědí: 10 změna:

Zdravím všechny rádce...mám jeden dotaz a prosím o radu. Bydlím v panelovém vícepatrovém panelovém domě,kde se nyní provádí zateplení a výměna oken včetně parapetů. Firma odstranila z fasády všechny držáky lana hromosvodu,které byly původně zakotvené ve stěnách na všech čtyřech stranách domu. Nyní lepí a připevňují izolaci a na můj dotaz jak budou provedeny hromosvody mi bylo vysvětleno,že budou držáky na parapetech po stranách,buď nýtovány nebo na šroubech.

Nevím jestli se to tak může udělat,protože při zásahu blesku do domu bude tedy výboj sveden přes držák i do všech parapetů (pozink. plech).Hromosvod bude dole připevněn do původních zemnících tyčí. Prosím o radu..lze přepevnit lano hromosvodu na parapety?

Předem děkuji za rady.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zztop*
hodnocení

2x

Eh nechtěl bych být poblíž toho okna

horak*

Nedávno tu jeden radil jak zajistit příjem SAT za bouřky volbou větší paraboly. No pokud je antena mimo ochranný prostor hromosvodu a dokonce na nejvyšším bodě střechy, to bych měl strach zase já. :)

virus*
hodnocení

zztop-podle mne jste trefil hřebík přímo na hlavičku..srovnání antén,nebo větráků na střeše s parapetem na mém okně mi připadá zvláštní.O parapet se mohu opírat rukama při otevřeném okně ale na větráky na střechu za bouřky zásadně nelezu. No nic-ale opravdu jsem se cítil lépe,když byl hromosvod cca 1,5 m od mého okna.No uvidím při nejbližší bouřce a pak se pokud přežiju ozvu. Možná,že mne při zásažení přejde i revma..taková přírodní elektroléčba. :)

Všechny vodivé části které se nacházejí v blízkosti svodu hromosvodu musí být spojeny s touto hromosvodnou soustavou.

V případě pokud se budete dotýkat parapetu a v tu chvíli udeří do hromosvodu blesk,tak bude ve zlomku vteřiny sveden do země a vy ani nic nepocítíte. Zemnič hromosvodu totiž musí mít odpor max 15 ohmů. Lidské tělo má odpor několik tisíc ohmů a to nepočítám jaký odpor má podlaha na které budete stát.

Ted si jistě říkáte,proč musí být tento parapet spojen s hromosvodem?

Je to proto,že blesk může udeřit NE do jímače na střeše ale i přímo do parapetu. V tomto případě pokud je tento parapet uzemněn,tak jak sem psal výše,je napětí svedeno do země. Pokud uzemněn není,tak jediná cesta bleskového proudu bude přes vaše tělo.

BTW: šance,že se budete dotýkat parapetu ve chvíli kdy udeří do hromosvodné soustavy blesk je opravdu minimálně,spíše nulová :)

virus*
hodnocení

Děkuji za všechny..zdůrazňuji všechny ..odpovědi. Už se nebudu bát bouřky a mému pejskovi to snad také vysvětlím,že to blýskání a rachocení nic není-i když tam to bude složitější,on se bojí všeho (to měl být pokus o trochu humoru).

Přeji hezký zbytek večera a samozřejmě i hezký víkend bez bouřek.;)

horak*

to byl jen takovej hec. O nic nejde
:)

horak*
hodnocení

0x

To by neměl být problím. naopak - všechny vodivé věci v blízkosti hromoosvodu mají být spojeny s hromosvodem, aby nedošlo k přeskoku. Zemění hromosvodu může mít nižší zemní odpor než ostatní kovová zařízení domu /topení,voda, elektro) a mohlo by nespojením dojít k přeskoku.Takhle se chrání v činžácích odvětrávací ventilátory na střechách atd.

horak*
hodnocení

0x

tak koukám, že bodíky obdržel "pochybovač" a "dovysvětlitel" mnou psaného. :D

virus*
hodnocení

Ale no tak..snad si nebudeme vyčítat "bodíky"..tady přece jde o to pomáhat bližním svým a ne o "chamtivost" o bodíky :)

horak*

o to skutečně nejde, proto smajlik. Spiše jde o to, že emotivní vyjádření "boduje". To je jen povzdech, ale s ůsměvem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]