Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci Vás poprosit o radu, týkající se vodního kamene. Konkrétně se mi jedná o vodní kámen ve vázách na kytky. Zkoušela jsem na to nějaké přípravky, ale nedaří se mi to pořádně vyčistit, aby bylo sklo nádherně průhledné. Neznáte nějaký opravdu účinný čistič? Děkuji moc. Alena
nebo kyselina solná (chlorovodíková), za pár vteřin konvice čistá a i bez rukavic, stačí mít šikovné ruce. Pokud nestříkne do oka nebo to nevypijete, tak se velice nic neděje, při styku s pokožkou stačí umýt pořádně potřísněné místo a hotovo.
No to je příšerný, neumím si představit, že bych dala do rychlovarné konvice kyselinu chlorovodíkovou /solnou/, vždyť ta se používá třeba v hospodách na WC a děsně to smrdí . Alena
Ale nesmrdí to tak strašně, jsou i horší, smradlavější věci. Pracuju s kyselinami každý den a dá se to v pohodě vydržet. Jde o to jestli to funguje na vodní kámen a ne jestli je to jedovaté nebo jestli to smrdí. ; )
Tak to buďte moc rádi, že žijete... .
Navíc dnes ráno ve zprávách na Nově jsem zaslechla, že je navíc tato kyselina rakovinotvorná, takže bacha...
Jinak přeju pěkný den . A.
No, vy jste se asi zbláznila. Vy mi chcete říct, že je to jedno , jen když je to čisté? V dnešní době, kdy se bere ohled bvíc než dříve na zdraví člověka? No, kde jste to vzala?
Aleno, prosím vás, vy máte kytky v rychlovarných konvicích? Jistá dávka extravagance se vám opravdu nedá upřít...
Pro Ukulele:
Ale, ale, to byla přece jen reakce na Radílka Toptu - mrkněte na strom a taky obecně na vodní kámen.... Alena
Ahoj, sice dík za rychlou odpověď, ale pokud vím, tak kyselina fosforečná je zdraví škodlivá látka a při dotyku leptá sliznice . Sice ji obsahuje i Coca-cola, ale nevím, nevím... Alena
Dobrý den, na vodní kámen ve skleněných vázách je nejlepší HCl, stačí malá troška a vodní kámen se rozpustí během chvilky, při otevřeném okně, nebo jinak větrané místnosti je to bez problémů, gumové rukavice doporučuji, nejsou však nutné, pokud si nebudete schválně lít kyselinu po rukách. Z kyseliny se uvolňuje středně silný štiplavý zápach - chlorovodík, u citlivých osob může vyvolávat kašel, ale nebál bych se toho...v domácnosti dostupnými kyselinami je možné použít ocet, na houbičku z nádobí nalít a opakovaně potírat, nebo použít tu růžovou fixinelu...
Zdravím Alenko, na rychlovarnou konvici používám běžně kyselinu citronovou - tak dvě až tři lžičky do plné konvice - nechám převařit a chvíli stát, klidně přes noc. Potom vypláchnu, 2x převařím v konvici vodu a je hotovo. Kyselina citronová není nijak agresivní a používá se např. při zavařování, resp. při výrobě ovocných šťáv. Jinak na čištění skla mám uloženo toto:
sklo brouš. roztok 1/4 l octa a 6 lžic soli a stejný postup mám i u skleněného nádobí. Umýt octovým roztokem se solí, opláchnout, přetřít použitým citronem a vyleštit.
Já se také bojím chemikálií - to chlapi jsou holt odvážnější.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.