Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Darování nemovitosti a rozvod

Od: naivka* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, s manželkou vlastníme jednogenerační dům, v němž bydlí náš syn s rodinou (my bydlíme jinde); polovinu domu chceme darovat synovi, polovinu snaše. Chceme se nějak pojistit proti problémům, které by v případě rozvodu synova manželství mohly vzniknout tím, že by snacha svoji polovinu domu či její část prodala, pronajala nebo bydlela v domě např. se svým novým partnerem. Jakým způsobem je možno tak učinit? Za odpověď předem děkuji. Petr

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

aaella*
hodnocení

2x

Pokud chcete dělení nemovitosti provést jenom "papírově" s tím, že i nadále budete nemovitost fakticky užívat, doporučuji zřídit pro Vás a manželku služebnost doživotního užívání celé nemovitosti v plném rozsahu, tedy, jako dosud. V praxi to znamená, že nikdo, kromě Vás, v domě bydlet nemůže, a to až do Vaší smrti. Právo na návštěvy je samozřejmé.

Jinak, z hlediska právního, je velmi špatné dělit nemovitost mezi syna a snachu, takové dělení může v budoucnu vyvolat řadu obtížně řešitelných problémů. Žádný rozumný právník Vám to nedoporučí. Navíc, od 1.1.2015 podílový spoluvlastník může svůj podíl podat komukoliv bez toho, aby jej nejprve nabídl druhému spoluvlastníkovi. Je tam sice určité omezení, ale to převodu důsledně nezabrání.

V situaci, kdy jsou vztahy v rodině dobré, není problém rozdělit nemovitost třeba na 10 podílů, ale jak říká prof.Fiala, podílové spoluvlastnictví je ďáblovo osidlo a má naprostou pravdu.

stirecek*
hodnocení

1x

Jen blázen by to tak udělal. Zaděláváte synovi na případné budoucí problémy. V případě rozvodu bude muset manželku vyplatit, pokud na to mít nebude, celý dům prodat a rozdělit se. Anebo ho vyplatí manželka a syn odejde.

ladinpraha*
hodnocení

1x

Nemovitost by měla vždycky mít jediného vlastníka. Pokud tomu tak není, tak v případě problémů spoluvlastnictví tyto problémy stupňuje, zasévá nenávist mezi zúčastněné a snižuje hodnotu nemovitosti.

figurek*
hodnocení

1x

no tak pravda, chcete se pojistit proti problémům a právě na jeden zakládáte. Dům už nebude váš, vděk nepřijde a vy se budete jen dívat, jak se váš majetek ztrácí do dáli.

Dobře vám radím, jestli se opravdu chcete pojistit proti problémům, pak váš dům nedávejte vůbec nikomu.

eulalie*
hodnocení

0x

No já nevím, ale když půlku domu darujete i snaše, tak to bude jen její a do společného jmění manželů to vůbec nepůjde. Tudíž si s tím bude moci dělat, co bude chtít i během manželství. Jestli se obáváte rozvodu, darujte nemovitost jen synovi. Podle mě je to jediné řešení. Anebo si tam nechte věcné břemeno užívání pro sebe, s tím je většinou dům dost neprodejný. Anebo se možná poraďte s právníkem, který vám darovací smlouvu bude dělat.

2kedar*
hodnocení

0x

Dělení majetku, je VŽDY problém. Zrovna těď to sice vypadá "růžově" ovšem časem se to může strašlivě zhatit.!

Nechci Vás strašit. Nejlepší varianta je, když se vlastníkem nemovitosti stane ten nejrozumnější potomek. A to, vždy jen JEDEN.!

Vím, že to bývá občas problém. Moje ségra měla (ZaplaťPánbůh) tolik rozumu, že nechtěla "Výpalné" z baráku.

Jinak bych byl dnes pod mostem.

Podle dědického řízení jsem ji měl vyplatit 1,5 Milionu. ... Vyřešili jsme to prodejem za 1.Kč.!

rebeka*

Tak to klobouk dolů před Vaší sestrou.

2kedar*

Ona sama měla pozemky v hodnotě cca 50.Mega. Takže já byl spíš na obtíž.

Dnes už jsme ve věku, kdy "polnosti" neřešíme. Díky Bohu.!

Mohla mě totálně zlikvidovat. Neudělala to. Zato si ji vážím.

mjp
hodnocení

0x

To, co se chystáte udělat, je asi jedno z nejhorších rozhodnutí vašeho života. Zničíte tak nemovitost dělením na ideální podíly. Žádné "pojistky" neexistují, resp. v praxi nefungují. To jou jen cáry papíru. Prosím Vás, neničte majetek, který máte a 100% podílu darujte jedné osobě. Dům darujte jen svému synovi! Prosím, mám s tím 25 let zkušenosti a z toho 20 let soudů.

ivik*
hodnocení

0x

Potvrzuji názor předchozích rádců.Moji rodiče darovali dům také půl na půl mně a bratrovi.Bratr pak zemřel,před smrtí nadělal dluhy, dědily jeho dcery a dům jsme chtě nechtě ( i když jsem toužila si ho nechat) , museli prodat,protože to jinak udělat nešlo.Dům nedávejte buď nikomu, a nebo jen jednomu.

lucie*
hodnocení

0x

Určitě jen jednomu,pokud chcete aby snacha nepřišla skrátka tak na ni třeba napište auto,pozemek...nevím co máte.Dá se to jak už psali,zatížit jako věcné břemeno,ale jen jim to vše uděláte složité.Zůstala bych majitelem a jednoho dne se to vyřeší jako dědictví.Zas bych to brala i pohledu snachy,žijí spolu,peníze jsou společné,stará se o domácnost,o děti...a třeba po letech manželství kdyby došlo na rozvod tak by odešla bez všeho?není to nefér?

gita65
hodnocení

0x

Nedělte majetek ! Moje sestra takto rozdělila RD po prarodičích. Půlku darovala dceři a půlku dostal zet. Když jsme ji varovali před takovým jednáním, tak se rozčílila, že za zetě může dát ruku do ohně. At se do toho nepleteme. Že závidíme štastné manželství její dcery.

Loni si zet po 20 letém manželství, našel přítelkyni a zažádal o rozvod. Jeho nová přítelkyně vlastnila dům po rodičích, měli kde tedy bydlet. Ale chtěli peníze, tak se nastěhovala jeho přítelkyně k němu a bývalé manželce dělali takové naschváli, že byla nucena dům prodat. Zet nebral ani ohled na své děti.

Sestra se pak styděla k nám jezdit. Nebot věděla, že jsme jí tenkrát varovali.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]