Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu. V panelovém domě mám v pokojích el. krabice. Na každé straně od zásuvky vždy jednu.
1) Netušíte někdo jaký účel přesně plní?
2) Můžu je vyměnit? (po minulém majiteli jsou úplně v dezolátním stavu - prasklé a odtržené)
3) Pokud si je mohu vyměnit sám, na jaký okruh jsou tyto krabice napojené? Resp. kde vypnout produ, který v nich je?
Díky! Díky!
Propojovací krabice plní většinou jedinou funkci.Propojují síť rozvodů do jednotlivých zásuvek,či spotřebičů(světel)
V některých panelácích tuto funkci plní samotné krabice zásuvek.Pokud chceš zjistit,na které jističe je která krabice propojena,stačí doutnavková zkoušečka.Pokud je v krabici svorkovnice.stačí se dotknout fáze.Pak vypnout postupně jeden z jističů a máš výsledek.Já jsem tyto krabice,které mají nevzhledná víčka a překážejí úpravě stěny,zaslepil destičkou ze starého umakartu.Přes to jsem použil stěrku ze stavebního lepidla,a krabici srovnal se zdí.Pak je možno stěnu normálně upravit,malováním,nebo tapetou.
JABRAKA
1) Netušíte někdo jaký účel přesně plní? je to spojovací a rozbočovací prostor
2) Můžu je vyměnit? (po minulém majiteli jsou úplně v dezolátním stavu - prasklé a odtržené), ano klidně a lehce, pokud se malinko vyznáte v elektrice (ale dle dotazu myslím že ne)
3) Pokud si je mohu vyměnit sám, na jaký okruh jsou tyto krabice napojené? Resp. kde vypnout produ, který v nich je? zkoušečkou a vypínáním jističů, nebo hlavním vypínačem!
Pane Bože,hlavně opatrně! Každý byt má bytové jističe vesměs v předsíni! u dveří. Zapněte do nejbližsí zásuvky lampičku a zkoušejte vypínáním jističů, kdy lampička zhasne. Pak můžete montovat zásuvky a krabice v pokoji. Zásuvky po předchozím majiteli je dobré projít všechny, pokud je tam hliníkový drát, tak opatrně všechny šrouby dotáhnout! ale ne moc, jen lehce, aby nebyly volné. Časem se uvolňují.Hliník je mrcha! a taky se lehce ukroutí,t ak pozor.
V panelácích se ale objevují i speciality.V krabicích pod stropem třeba bývá propojená elektrika bytu nahoře.Kabely pro zásuvky jsou vedeny v betone pod podlahou a spojovací věnečky dají klidně o patro níže.Také bývají vypinače propojeny na nulák a fáze je vedena přímo na lustr.Takové zvěrstva se v panelácích najdou.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.