Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak utáhnout matici pod dřezovou baterií?

Od: helden odpovědí: 17 změna:

Ahoj všem,

včera jsem se pustil do výměny kuchyňské baterie na dřezu.

Můžu se zeptat, jak nejefektivněji dotáhnout matici pod dřezem, když mi z jedné strany vadí hadičky a z druhé stěna dřezu?

Je tam hrozně málo místa, takže tam klasický klíč ani nic jiného nemůžu přiložit.

Gola ořech tam také nedostanu, protože je ten špalík se závity moc dlouhý.

Myslel jsem si, že bych si koupil trubkový klíč, ale s největší pravděpodobností na to bude také krátký.

Dnes se chystám do železářství, tak kdyby měl někdo tip, co levného si na tento problém pořídit, byl bych moc rád.

Už teď děkuji!

Míra

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Buď trubkový klíč- nemusí asi být delší než šroub, jen se dostanete o kus dál a už to chytíte normálním klíčem, nebo zkusit, jestli se nevytočíte s ráčnovým klíčem (nemyslím klasickou ráčnu s oříškem, ale přímo ráčnový klíč). Prasata instalatéři se tam točí se sikovkama otočenýma o 90 stupňů a podle toho ta matice pak vypadá.

doplněno 31.07.14 09:04:

Mimochodem, jak jste sundal tu starou baterii?

helden
hodnocení

Tam jsem měl u matice také problémy, tak jsem vytočil sikovkama celý ten špalík se závity.

2kedar*
hodnocení

0x

Zdravím.! Trubkový klíč mívá osazení na obou koncích. Takže do toho "nepoužitého" konce se může naklepat trubka, která je přibližně zabroušená do šestiůhelníku příslušného rozměru a tím tam zapadne. Dole se provrtá dvěma dírama do kterých se pak strčí kulatinka na dotahování.

olaf71*
hodnocení

0x

tak si tu závitovou tyč uřízni na kratší.

doplněno 31.07.14 09:54:

dát nové je podstatně menší problém, než sundat staré zrezlé

helden
hodnocení

Tahle varianta mě taky napadla, ale říkal jsem si, že zdejší osazenstvo určitě přijde s elegantnějším řešením... :)

hujer123*

Vyndat dřez, utáhnout, vložit dřez. Je tohle dost elegantní?

Není. Járovnou sundaval celou desku a zpátky to šlo taky tak. Jen jsem podobnou knížecí radu nechtěl veřejně ventilovat :)

olaf71*

tak jestli nemáš nářadí, tak to je problém. já doma v dílně najdu vše k vyrobení bazmeku, například dlouhý trubk.klíč si také udělám

doplněno 31.07.14 10:03:

nebo řekni někomu šikovnějšímu. dělal jsem to doma minulý týden a za pět minut hotovo

doplněno 31.07.14 10:04:

dokonce tam mám ty matky se závit.tyčí dvě

Elegantnější řešení? Koupit správně dlouhej svorník. Pak nebude problém s reznutím uříznutýho konce. Mimochodem, když jsem po 20 letech vytahoval baterii, tak ten "pozinkovanej" svorník měl v nejužším místě tak 3 mm. Takže utopit ve vazelíně, ať za dalších 20 let není problém.

doplněno 31.07.14 13:00:

Beru zpět, co dnes vydrží 20 let, že *zed*

olaf71*

nevím co má za baterii, ale co jsem kdy viděl, tak svorník bývá dlouhý akorát. nikdo nedá nic navíc, aby ušetřil

Asi ne, jinak by použil oříšek, dlouhej nástavec a ráčnu a to píše, že nejde. Mimochodem, za tu dobu, co tu diskutujem, už měl sundanej nejen dřez, ale celou desku a utáhnout to moh čímkoliv. Není nad to si zorganizovat práci *smich*

helden
hodnocení

No, ještě jsem nepokročil, protože pořád dřepim v práci. :)

Jinak já se v životě nachomejtl ke třem výměnám baterií a všechny ten "svorník" měly o dost delší, než bylo potřeba.

Předpokládám, že kvůli možnosti většího rozsahu montáže u dřezů, které jsou mezi samotnou baterií a spodkem vyšší.

olaf71*

akorát dlouhý není na oříšek, ale na trubkový klíč 10mm. který rozhodně není delší než dest cm.

2kedar*

Ta závitová tyč, která drží baterii bývá buď z nerezi, nebo je pozink. Takže možnost, že je zrezlá je celkem minimální.

Jaké poučení z toho plyne..?

"Pokud to nejde silou... použij větší kladivo.!" :-D :)

helden
hodnocení

0x

Tak, PÁNOVÉ, tamtadadá, je hotovo... :)

Díky všem za rady, vyhrál to trubkový klíč "třináctka" za nějakých dvacet korun.

Přišel jsem domů a za deset minut bylo hotovo, přičemž devět minut mi zabralo vyklízení a opětovné srovnávání věcí ve skříňce pod dřezem. :)

2kedar*

No, vida.! Jen děti říkají... "To nejde" *palec*

JJ.

Zas je dílo poděláno... *placni*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]