Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Domovní telefon Tesla

Od: honzan odpovědí: 16 změna:

Ahoj,

do bytu jsem zapojil domovní telefon Tesla Stropkov ELEGANT s bzučákem - 4FP 211 01. Po zapojení funguje vše kromě sluchátka (neslyším vůbec nic) mikrofon u vchodových dveří funguje dobře i zvonek i otevírání dveří na tlačítko.

Mohl by mi, prosím, někdo znalý potvrdit, jestli je všechno zapojené správně? respektive který drátek má na starost zvuk od vchodových dveří?

Přikládám fotku a popis.

černý do 1

zelená do 2

červená do 3

hnědá do 4

Dík za čas a pomoc.

Honza

Domovní telefon Tesla

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

0x

To Vám nikdo nepotvrdí, barvy si volí elektrikář, který dělá rozvody po baráku, každý má jiný systém.
Píšete, že u Vás nefunguje sluchátko, ale mikrofon u vhodu funguje - to nějak nechápu...
Můžete zkusit přeházet drátky mezi svorkami 2, 3 a 6...

doplněno 28.07.14 20:49:

Jako první bych zkusil prohodit 6 a 3.
Ano, špatným zapojením lze vyřadit ostatní domácí telefony, ale zaprvé tento starší analogový systém na to není extrémně náchylný, zadruhé byste musel prohodit třeba společnou zem s vrátným, a pokud se spletete "jen"v zapojení zvukových "drátků", tak to systém většinou přežívá. A všechny funkce kromě toho zvuku fungují, tak zbývají jen ty tři drátky... :)

doplněno 28.07.14 21:10:

" A"se používá při zapojení, kdy lze "volat"z telefonu na telefon, "T"se používá pokud jsou dva vchody a je třeba rozlišit, odkud se zvoní - ve Vašem případě to není zapojené, v telefonu pro tyto funkce schází několik součástek a byl by potřeba jiný domovní zdroj a pár dalších věciček... :)

doplněno 28.07.14 21:15:

Schéma...

Domovní telefon Tesla #2
honzan
hodnocení

Omlouvám se za nepřesnost.

Když mluvím z domovního telefonu, tak u vchodových dveří je mě slyšet.

Když mluví někdo u vchodových dveří, tak ho u domovního telefonu neslyším.

Když u vchodových dveří někdo zazvoní, tak slyším zvonek a můžu mu "zabzučet" a otevřít.

Říkáte různě si pohrát s kombinacemi? Dočetl jsem se, že špatným zapojením mohu vyřadit z provozu zvonky v celém domě :(

Ještě jednou díky

honzan
hodnocení

Díky za uklidnění, že starší systémy na to nejsou tak náchylné :)

A díky i za tip, který drátek zkusit dát jinam.

Já totiž z toho popisku moc nepoznám, co jde do sluchátka a co ne :( Můj tip byl zkusit z 2 do 6, ale jsem laik :(

Každopádně vím, že s 1 a 4 hýbat nemám, že jsou dobře zapojené

Ještě jednou díky dám pak vědět

Honza

honzan
hodnocení

Jaký je jen rozdíl mezi A (6) a T (7)?

Honza

honzan
hodnocení

Takže po přehození...

z 3 do 6 sluchátko chrčelo, ale slyšet mě u vchodových dveří nebylo

z 2 do 6 slyšel jsem z vchodových dveří, ale mě u vchodových dveří slyšet nebylo

z 2 do 6 a z 3 do 2 sluchátko chrčelo, ale ani žádná ze stran se neslyšela.

honzan
hodnocení

Zkusil jsem i poslední variantu

3 do 6 a 2 do 3 ani jedna strana jsme se neslyšeli. Tak jako zpráva výše. Čísla jsou myšlena podle prvního obrázku...

Tak už fakt nevím :( Ach jo

nějak mi tam chybí pátý vodič; má být zámek - bzučák - minus - mikrofon - sluchátko; je to opravdu uvedený typ DT? proč tam jsou jen svorky č.1 až 4, T,A? chybí tam minimálně svorka č.6 (a č.7), pokud se podívám na návod

teslastropkov.cz/...

honzan
hodnocení

svorka č.6 a svorka č.7 jsou nadepsány zeshora... jak psal kolega nade mnou, tak je tamasi využita komponenta, která se využívá i na jiné typy telefonů...

hodnocení

0x

pořád mi tam chybí pátý drát ...

honzan
hodnocení

Já myslel, že telefony s označením 4+N značí, že je to pro systémy se čtyřmi drátky :O

Honza

hop®

4 jsou společné pro všechny telefony v baráku:
-společná zem
-mikrofon
-sluchátko
-vrátný

ta "plus jednička" vede do každého bytu zvlášť, a je to drátek od spodního zvonku ke každému telefonu, ten společný být v analogovém systému být nemůže...

Takže @honzan má pravdu, nějaký drátek Vám někde asi zmizel...

tonda666
hodnocení

0x

Ahoj podařilo se to rozchodit? Mám ten sám problém, jen mám navíc jeden zelený drát. Je mě slyšet, zvoní to, jde otevírání dveří, ale já neslyším:(

hodnocení

0x

je ve vchodu více bytů s DT? pokud ano, bude nejjednodušší domluvit se s některým sousedem a zjistit u něho zapojení jednotlivých drátů - telefony bývají v celém vchodě zapojeny stejně (vyberte ale funkční telefon)...bude to tak nejrychlejší...pokud ovšem váš telefon je na 100% v pořádku...

tady je ještě schéma zapojení

teslastropkov.cz/...

m
hodnocení

0x

Dobrý den,

koupil jsem domovní telefon TESLA elegant a mám problém se zapojením (mám k dispozici 4 drátky)...

Chtěl jsem se zeptat, jestli se Vám to podařilo zapojit na ty 4 drátky.

Děkuji za odpověď

Jedná se o výměnu telefonu za starší typ? Z původního telefonu šlo otevírat el. zámek a současně telefon "zvonil"? Pokud máte zvonek od vchodových dveří mimo telefon, pak to na 4 dráty zapojíte...nezapojíte svorku č.4 - zvonek, bzučák nebo co v telefonu je...může to být i sluchátko, které signalizuje návštěvníka...a nebo, pokud jste chodil otevírat domovní dveře osobně, zapojíte sv.4 a nebudete zapojovat sv.1...signalizace - zvonění půjde, otevírat budete chodit dolů...

doplněno 12.10.16 14:23:

Dejte typ původního telefonu a popiště původní ovládání...dorozumívání...

doplněno 12.10.16 21:07:

Dejte foto telefonu po odkrytování, tak jak ten obrázek nahoře. Kolik bytů je připojeno na tablo? Telefon Urmet může být typu 1133, 1134 nebo taky 1140, zkuste pohledat štítek, tisk nebo něco podobného. A vedle svorkovnice bude nějaké Sxx, to taky napište...

m

Koupili sme byt, kde byl telefon v dezolátním stavu, takže nevíme, jak ho původní majitelé požívali.

Otevírání dveří teď funguje.

Původní telefon- Urmet (typ nevím).

U vchodu zvonkové plato taky Urmet.

Nevím tedy jestli tu Teslu bude možno zapojit tak, aby při zazvonění dole fungoval bzučák a šel otevírat i el. zámek...

Díky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]